G4Media.ro

Armata rusă caută noi recruți printre suspecții de infracțiuni/ Un cântăreț de…

Sursa foto: Kremlin.ru

Armata rusă caută noi recruți printre suspecții de infracțiuni/ Un cântăreț de 61 de ani, acuzat de înșelarea unui pensionar, se numără printre cei aduși pe front în campania de mobilizare

Evgeny Zhurin, solistul unei mici trupe pop rusești din anii 1990, se afla în arest preventiv și risca 10 ani de închisoare înainte de a fi văzut în pantaloni kaki pe frontul din Ucraina. Deși Zhurin a insistat asupra nevinovăției sale atunci când a fost acuzat de înșelarea unui pensionar, se pare că a ales să nu-și încerce norocul în instanță și să servească în schimb pe câmpul de luptă.

Cazul său, care a acaparat orașul său natal Vologda, la 450 km nord de Moscova, este emblematic pentru un nou efort de recrutare în întreaga Rusie, scrie Financial Times. Atunci când investighează un caz, poliția rusă le oferă acum suspecților șansa de a fi exonerați de toate acuzațiile înainte de proces dacă sunt de acord să servească un stagiu în armata rusă trimisă în Ucraina.

Măsura reprezintă încă o strategie inedită a Kremlinului, care încearcă să satisfacă nevoile de forță de muncă pentru război fără a recurge la un nou val de mobilizare.

În septembrie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recrutare a 300.000 de oameni, măsura a provocat tulburări semnificative, sute de mii de oameni fugind din țară pentru a evita serviciul militar.

De atunci, Kremlinul a încercat să convingă bărbații să semneze contracte cu armata, oferindu-le salarii generoase. Acesta a reușit să recruteze aproximativ 30.000-40.000 de soldați în fiecare lună, potrivit unei estimări a Ministerului britanic al Apărării.

În ciuda pierderilor grele, armata rusă este acum cu 15% mai mare decât atunci când a invadat Ucraina în 2022, potrivit unui raport recent al generalului Christopher Cavoli, comandantul suprem al NATO în Europa.

Oleksandr Lytvynenko, șeful Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat pentru Financial Times că Rusia a mobilizat peste 385.000 de soldați anul trecut.

În timp ce Rusia a capturat recent mai mult teritoriu în regiunea Harkov, Lytvynenko și analiștii au declarat că ar avea nevoie de mult mai mulți oameni pentru a cuceri orașul Harkov în sine.

Lytvynenko a declarat că aproximativ 50.000 de soldați ruși au fost desfășurați peste graniță din regiunea rusă Belgorod. El a spus că, în timp ce obiectivul lui Putin pare să se limiteze deocamdată la crearea unei zone tampon pentru a proteja Belgorodul de atacurile ucrainene, nu pot fi excluse complet viitoarele încercări de a cuceri Harkovul.

În lipsa unui alt val de mobilizare, Moscova recrutează oameni precum Zhurin. În vârstă de 61 de ani, are o barbă scurtă și căruntă și a postat mai multe actualizări ale desfășurării sale.

„Astăzi sunt pe linia întâi!”, a scris el luna aceasta. „Suntem în permanență în mișcare, dormim în pădure. Suntem soldați de furtună! Prima linie de apărare!

„Cu voia lui Dumnezeu, când mă voi întoarce de pe front, vom continua să cântăm împreună cele mai bune cântece ale mele”, a spus el. Într-o altă postare online, el a spus că a slăbit 17 kg.

Stimulentele financiare, care au ridicat salariile militarilor ruși la niveluri fără precedent, au jucat cel mai mare rol în convingerea bărbaților în vârstă de luptă să se înroleze.

Regiunile rusești oferă pachete diferite, deoarece concurează pentru recruți. Bonusurile unice la intrarea în armată pot ajunge acum la peste 1 milion de ruble (11.000 de dolari), pe lângă salariul lunar de 2.150-2.700 de dolari, care este deja de aproximativ trei ori mai mare decât salariul mediu din Rusia. Familiile soldaților primesc, de asemenea, plăți mari în caz de rănire gravă sau deces.

Noul impuls vine după ce zeci de mii de infractori condamnați au fost trimiși pe front cu promisiunea de amnistie la întoarcere. Având în vedere că această rezervă se epuizează, autoritățile au adoptat în martie o lege care vizează suspecții în cazuri penale cărora li se oferă un acord similar.

„Există „operațiunea militară specială”, este nevoie de forță de muncă”, a declarat avocatul criminalist rus Roman Kondaurov. „Așa că anchetatorii au primit responsabilitatea de a le explica suspecților și inculpaților drepturile lor – și, în esență, de a-i recruta”.

Suspecților, precum Zhurin, li se oferă acum un document de „clarificare” cu opțiunea de a se înrola în armată, a declarat Kondaurov. Investigatorii de poliție „au devenit efectiv și recrutori militari acum”.

Ucraina a început, de asemenea, să permită unor prizonieri să servească în armată, în încercarea de a face față lipsei critice de recruți. În ciuda noilor măsuri, este puțin probabil ca situația trupelor ucrainene – dintre care multe nu au fost rotite de la începutul războiului – să se îmbunătățească în curând.

Rusia continuă să ne „asalteze cu tot personalul disponibil”, a declarat luna trecută pentru FT Iuriy Fedorenko, comandantul batalionului de drone „Achilles” din estul regiunii Donețk. „Inamicul are resurse economice, militar-industriale și de personal uriașe”.

El a declarat că trupele ucrainene încă mai țin linia, dar a adăugat: „Prețul pe care îl plătim pentru asta este mare, al naibii de mare. Ne pierdem cel mai bun personal”.

Lytvynenko a declarat că Rusia a învățat din greșelile sale timpurii în război și că acum „s-a întors la o abordare militară de tip sovietic”, care constă în folosirea forței brute.

Totuși, pentru ca Moscova să își mențină avantajul pe câmpul de luptă, s-ar putea să fie nevoită în curând să meargă dincolo de strategiile sale creative de recrutare, potrivit unei persoane apropiate de instituția de apărare rusă.

„Guvernul poate continua să meargă pe acest sistem pentru o vreme”, a declarat persoana respectivă, dar „până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, un nou val de mobilizare parțială va deveni inevitabil”.

Atâta timp cât Kremlinul se ferește de un nou val de mobilizare, o ofensivă rusă semnificativă nu va fi posibilă în această vară, a spus persoana respectivă.

„Autoritățile ruse, cel puțin deocamdată, sunt în continuare pregătite să sacrifice unele succese operaționale pe front pentru a proteja restul societății de război”, a mai spus aceasta.

Unele regiuni din Rusia se luptă deja să îndeplinească cotele de recrutare. În orașul siberian Krasnoyarsk, un consilier a declarat că orașul a trimis la război în principal „alcoolici, persoane fără adăpost, abuzatori și condamnați”. El a explicat că în februarie au fost recrutați doar doi bărbați din districtul său central, deoarece acesta era unul mai înstărit, iar potențialii recrutați locuiau la periferia orașului.

Un alt consilier a replicat că orașul a desfășurat noi abordări și „a început să lucreze cu recuperatorii de datorii” pentru a atrage mai mulți oameni în armată în schimbul scutirii de datorii.

Grigori Sverdlin, fondatorul proiectului „Get Lost”, care îi ajută pe ruși să scape de serviciul militar, a declarat că există o lipsă evidentă de soldați și că orașele afișează panouri uriașe care anunță salariile oferite. „Sume uriașe de bani. Dar, în ciuda acestui lucru, nu sunt suficienți oameni”.

Guvernul a recurs, de asemenea, la metode coercitive, a spus Sverdlin, inclusiv la creșterea semnificativă a amenzilor pentru neprezentarea la birourile de înrolare.

Un registru digital de recrutare care va interzice bărbaților să părăsească țara va intra în vigoare în toamnă, înlocuind sistemul mai greoi de apelare prin poștă.

„Ei astupă golul în orice fel pot”, a spus Sverdlin, adăugând că un al doilea val de mobilizare este „inevitabil” în acest an. „Este doar o chestiune de timp”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...