G4Media.ro

Dați Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte…

Sursa foto: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Dați Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte rusești, spune ministrul german de Externe/ Germania este în prezent al doilea mare furnizor de arme al Ucrainei 

Forțele armate ucrainene au nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a putea lovi ținte aflate în spatele liniei frontului, a declarat ministrul german de externe, în timp ce Rusia face progrese pe câmpul de luptă.

Vorbind în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe la Strasbourg, Annalena Baerbock a descris situația militară din nord-estul Ucrainei ca fiind „extrem de dramatică”, în contextul în care forțele lui Vladimir Putin ar face progrese semnificative de până la 10 kilometri într-un singur loc, scrie Politico.

Ea a declarat că este important să se furnizeze arme „care pot fi folosite pe distanțe medii și lungi” – o afirmație care probabil va fi considerată ca punând mai multă presiune asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a furniza Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune. Aceste arme sunt mai eficiente decât cele furnizate de Marea Britanie și Franța în ceea ce privește țintirea buncărelor și podurilor consolidate, dar Scholz a exclus până acum trimiterea lor la Kiev.

„Lucrăm și cu alți parteneri în acest sens”, a declarat Baerbock, adăugând că ucrainenii se află într-o „situație extrem de dificilă”.

Germania este în prezent al doilea mare furnizor de arme al Ucrainei, după americani, dar Scholz a ezitat să dea Ucrainei rachete Taurus, temându-se că dacă ar face acest lucru ar atrage Germania și mai mult în război. De asemenea, SUA a impus restricții asupra armelor pe care le furnizează, spunând Kievului că acestea nu trebuie să fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Liderii ucraineni au fost mult timp iritați de interdicția impusă de aliați de a folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi dincolo de granițele Rusiei. Într-un interviu recent acordat Politico, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că are impresia că Occidentul a cerut Ucrainei să lupte cu o mână legată la spate din cauza condițiilor care însoțesc ajutorul militar.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut vineri că forțele rusești au avansat într-o zonă din regiunea Harkov, dar i-a asigurat pe ucraineni că situația se stabilizează. „Astăzi, forțele noastre de apărare i-au stabilizat pe ruși acolo unde se află acum”, a declarat el.

Într-o postare pe X, Zelenski a spus: „Rusia nu a încetat să ne terorizeze poporul nostru nici măcar o săptămână în cei peste doi ani de război. Rusia încearcă să extindă războiul în timp ce face în mod constant declarații goale despre pace. Trebuie să folosim toate mijloacele disponibile pentru a forța Rusia să facă o pace reală și dreaptă. Apărarea noastră împotriva atacurilor și loviturilor rusești este esențială în această privință.”

Între timp, Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că trupele sale se pregătesc pentru o posibilă ofensivă rusă asupra oblastului vecin Sumy, la 300 de kilometri nord-est de Kiev, într-o încercare probabilă de a forța Ucraina să deturneze trupe.

Radiodifuzorul public ucrainean a relatat vineri că orașul Harkov, al doilea ca mărime din țară, a suferit cea mai lungă alertă antiaeriană din timpul războiului – mai mult de 16 ore. Guvernatorul regiunii a declarat că cel puțin cinci drone au lovit Harkovul.  La rândul lor, ucrainenii au lansat în noaptea de joi spre vineri unul dintre cele mai mari atacuri cu drone din timpul războiului, lovind baze navale rusești și instalații petroliere, inclusiv portul Novorossiysk, unde se află acum baza Flotei rusești din Marea Neagră.

Guvernatorul instalat de ruși la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a declarat pe rețelele de socializare că orașul-port a suferit o „pană de curent parțială” după ce resturi de la o dronă ucraineană interceptată s-au prăbușit într-o substație electrică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...