G4Media.ro

Nou schimb de focuri între armata israeliană şi gruparea Hezbollah

Sursa foto: ANWAR AMRO / AFP

Nou schimb de focuri între armata israeliană şi gruparea Hezbollah

Între Hezbollahul libanez şi armata israeliană s-a înregistrat sâmbătă un nou schimb focuri la frontiera dintre cele două ţări, o mişcare palestiniană raportând un mort în rândurile sale într-un atac israelian, informează Agerprres.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza în urmă cu peste opt luni, între Hezbollah şi armata israeliană se înregistrează regulat schimburi de focuri, venind în sprijinul mişcării islamiste palestiniene, aliatul său.

Atacurile Hezbollah s-au intensificat de la moartea, marţi, a unuia dintre cei mai importanţi comandanţi ai săi, Taleb Sami Abdallah, ucis într-o lovitură israeliană asupra unei case din Jouaiyya, în sudul Libanului, la frontiera cu nordul Israelului. Armata a confirmat că l-a eliminat pe Abdallah, care, potrivit acesteia, a „planificat şi executat atacuri anti-israeliene”.

Sâmbătă, Hezbollah a afirmat că a vizat baza Meron, în nordul Israelului, cu „rachete ghidate” şi a lansat „drone de atac” spre o altă bază israeliană „în cadrul răspunsului la asasinatul comis de inamic la Jouaiyya”.

Armata israeliană a confirmat într-un comunicat tirul a „două proiectile” împotriva bazei militare din Meron care, potrivit acesteia, nu s-a soldat cu victime sau pagube.

„Mai multe aparate aeriene au traversat Libanul în direcţia teritoriului israelian” şi au căzut în regiunea Goren, a adăugat aceasta, raportând un incendiu provocat de aceste dispozitive.

Un avion de luptă „a lovit un terorist al Hezbollah”, iar artileria a tras „pentru a elimina o ameninţare” în regiunea Aitaroun, în sudul Libanului, a mai indicat armata, fără alte detalii.

Aripa armată a mişcării palestiniene Jihad Islamic a indicat că unul dintre luptătorii acesteia a fost ucis într-o lovitură israeliană în sudul Libanului.

Sâmbătă, ONU şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la această recentă escaladare.

„Riscul ca un calcul greşit să conducă la un conflict brusc şi mai larg este foarte real”, au declarat coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, şi şeful Forţei Interimare a ONU în Liban (UNIFIL), Aroldo Lazaro.

Într-un comunicat comun, ei au chemat „toţi actorii la încetarea focului şi la angajamentul de a acţiona pentru o soluţie politică şi diplomatică”.

Sprijinită de Iran, Hezbollah este o mişcare armată puternică şi o forţă politică esenţială în Liban.

Peste opt luni de violenţe la frontiera israeliano-libaneză au făcut cel puţin 471 de morţi în Liban, majoritatea luptători, dar şi 91 de civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor de la Hezbollah şi surse oficiale libaneze.

De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, potrivit autorităţilor, mai scrie AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează