G4Media.ro

Senatorii americani dezvăluie foaia de parcurs pentru inteligența artificială și solicită sprijin…

Foto: Pexels/ ThisIsEngineering

Senatorii americani dezvăluie foaia de parcurs pentru inteligența artificială și solicită sprijin financiar guvernamental: Cel puțin 32 de miliarde de dolari pe an

Un grup bipartizan de senatori americani, inclusiv liderul majorității Chuck Schumer, a solicitat miercuri o creștere semnificativă a finanțării guvernamentale pentru cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, transmite agenția Reuters.

Inteligența artificială generativă – care poate crea texte, fotografii și videoclipuri ca răspuns la întrebări deschise – a stârnit entuziasm, dar și temeri că ar putea conduce la desființarea a milioane de locuri de muncă, la perturbarea alegerilor și să ia locul oamenilor în numeroase sectoare economice, cu efecte catastrofale.

Împreună cu republicanii Mike Rounds și Todd Young și cu democratul Martin Heinrich, Schumer a publicat o foaie de parcurs care se bazează pe sfaturile experților pentru a aborda problemele spinoase ridicate de progresul rapid al IA.

Senatorii au susținut obiectivul raportului comisiei de a obține o finanțare guvernamentală de cel puțin 32 de miliarde de dolari pe an pentru aspectele non-militare ale inovării în domeniul IA.

„Acesta este momentul în care dolarii asociați cu această investiție specială vor aduce dividende pe termen lung pentru contribuabilii acestei țări”, a declarat Rounds.

„China cheltuiește în prezent de aproximativ zece ori mai mult decât noi pentru dezvoltarea IA”, a arătat el.

Această sumă reprezintă „o finanțare de urgență pentru a consolida poziția de lider a Americii în domeniul inteligenței artificiale”, în special pentru a „depăși China”, a declarat Schumer cu puțin timp înainte de publicarea raportului.

Senatorii încă analizează cât de mult ar trebui să cheltuiască Congresul pentru IA legată de apărare, „dar va fi o sumă foarte mare”, a adăugat Schumer.

Senatorii au solicitat finanțarea unui efort de cercetare și dezvoltare a IA la nivelul întregului guvern, inclusiv o inițiativă guvernamentală de „date pregătite pentru IA” și o nouă finanțare pentru infrastructura guvernamentală de testare și evaluare a IA.

Ei au prezentat potențialul IA de a elimina bolile invalidante, de a pune capăt congestiei traficului și de a oferi învățare personalizată avansată pentru toți elevii.

Senatorii au organizat o serie de forumuri cu factorii de decizie în materie de IA pentru a încerca să ajungă la un consens.

Administrația Biden și legislatorii, îngrijorați de faptul că IA ar putea afecta alegerile, au încercat să legifereze în materie de IA, dar au făcut puține progrese.

Schumer a declarat că comisiile vor lucra la legislația privind IA în lunile următoare.

„Nu vom aștepta o legislație care să abordeze fiecare aspect al inteligenței artificiale în societate”, a declarat Schumer, adăugând că speră ca Congresul să adopte o lege până la sfârșitul anului.

Autoritățile americane avertizează că IA poate deschide calea pentru ingerințe electorale prin fenomenul de deep fake.

De asemenea, acestea se tem că modelele puternice de inteligență artificială ar putea fi folosite pentru a fabrica arme biologice sau pentru a lansa atacuri cibernetice și sunt deosebit de îngrijorate de situația din China.

Miercuri, Comisia pentru regulament a Senatului urmează să examineze un proiect de lege care vizează combaterea impactului AI asupra alegerilor, cu măsuri precum prevenirea conținutului înșelător generat de AI în publicitatea electorală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează