G4Media.ro

USR vrea să redenumească mai multe săli din Senat după numele unor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR vrea să redenumească mai multe săli din Senat după numele unor femei care au contribuit la progresul României

La inițiativa USR, conducerea Senatului a început procedurile pentru ca mai multe săli din Senat să poarte numele unor femei care au avut contribuții remarcabile la progresul societății românești, prima dintre ele urmând să poarte numele Ellei Negruzzi, se arată într-un comunicat transmis de partid. Ella Negruzzi a fost prima femeie admisă într-un barou de avocatură din România și a fost o activistă pentru drepturile femeilor la începutul secolului al XX-lea, transmite USR.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, argumentează că în Senat, în acest moment, nu există nicio sală care să poarte numele unei femei care, prin acțiunile ei, a rămas în istorie și în mentalul colectiv.

„Este păcat că, până acum, nici politicienii, nici administratorii clădirii nu s-au gândit să onoreze contribuția femeilor la progresul societății românești, în general, sau al emancipării politice a femeilor, în special. Din cele peste 1.000 de camere pe care le are în total Casa Poporului, cea mai mare clădire din Europa și a doua cea mai mare din lume, există doar o singură sală ce poartă numele unei femei, la Camera Deputaților. Este o nedreptate pe care avem oportunitatea ca acum, în 2024, să începem să o reparăm și să recunoaștem și pe această cale rolul pe care femeile l-au avut în evoluția societății românești”, susține senatorul USR Radu Mihail.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică este de părere că nu se poate ca niciuna din sutele de săli din Casa Poporului să nu poarte numele unor femei care și-au dedicat viețile luptei pentru emanciparea politică și socială a femeilor sau pentru progresul economic și social al țării noastre, se mai arată în comunicat.

„România a avut, de-a lungul istoriei, numeroase femei remarcabile care au reușit să spargă bariere și să se impună în domenii conduse doar de bărbați. Încăpățânarea și curajul femeilor din România au transformat mereu imposibilul în posibil, iar amintirea lor trebuie să lumineze drumul celor ce vin după ele”, spune Silvia Dinică.

În urma inițiativei USR, Biroul Permanent al Senatului a decis instituirea unei comisii speciale care să identifice personalitățile care vor fi omagiate în acest fel, precum și sălile care vor purta numele unor femei ce și-au adus contribuția la progresul României.

  • ”Ella Negruzzi a studiat științele juridice la Universitatea din Iași, depunându-și cererea de admitere în Baroul Iași în 1914, cerere care i-a fost respinsă pe motiv că nu avea drept de vot. Timp de 6 ani, Ella Negruzzi s-a luptat pentru dreptul de a fi avocat plendant, devenind, în cele din urmă, prima femeie avocat din România. În timpul Primului Război Mondial, a activat ca soră medicală în spitalele din Moldova, dar și pe linia frontului. A luptat pentru ocrotirea orfanilor de război, apoi a devenit membră a organizației „Grupul avocaților democrați”, înființată în 1935. În toată perioada interbelică, a luptat pentru emanciparea politică a femeilor. Împreună cu Maria Baiulescu și Elena Meissner, Ella Negruzzi a fondat Asociația Emanciparea Femeii, organizație ce milita pentru emanciparea femeilor și dreptul lor pentru a ocupa funcții în stat în raport cu pregătirea și capacitatea lor profesională. La Camera Deputaților, tot la inițiativa USR, sala Comisiei pentru cultură a primit, în 2022, numele „Hortensia Papadat-Bengescu”, după scriitoarea din perioada interbelică”, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Abia astept sala cu numele Maria Grapini !

  2. Eu o propun pe Maria Mihăescu,care a făcut ceva pentru țara asta,mai bine spus a făcut pe mulți politicieni din epocă.

  3. Propun că bufetul Senatului să poarte numele Monicăi Macovei.

  4. Bai nu-mi vine sa cred!! Se surpa tara sub noi, PSD/PNL/UDMR/AUR fura ca in codru si pe astia ii f#te grija de feminism si alte ba$ini!! D’aia ati ajuns niste penibili jenanti. PS. – vedeti ce candidati aveti la primaria Cluj si prin alte parti… Vai de steaua voastra…

  5. Mai bine nu… Decat sa o vedem pe Sosoaca injurand si scuipand intr-o sala numita de exemplu Regina Maria…

  6. Femei care au contribuit la progresul României: Alina G., Viorica D., Raluca T., Elena U., Gabriela F., Carmen D, nu? Mai sunt și altele din aceeași categorie, numai să-și aducă aminte de ele.

    • Să n-o uitați și pe Carmen J. , că doar s-a plimbat în interesul Ro cu avioane de lux cu escală la Sibiu.

    • Au fost femeie ministru, secretar de stat, deputat, senator, europarlamentar, comisar european, primar de municipiu.