G4Media.ro

Câinii ghizi ai persoanelor nevăzătoare vor putea avea acces oriunde: magazine, transport…

Sursa foto: Pixabay

Câinii ghizi ai persoanelor nevăzătoare vor putea avea acces oriunde: magazine, transport în comun, instituții publice. Parlamentul a votat proiectul de lege al USR

Persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoțite de câini ghizi, inclusiv în mijloace de transport în comun, magazine și instituții publice, potrivit unei legi inițiate de parlamentarii USR Oana Țoiu și Silvia Dinică. Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit unui comunicat USR.

„Filosofia legii votate astăzi, cu unanimitate de voturi, vine din propunerile societății civile și este aceea că persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate, fie că vorbim de cultură și sport, fie de magazine sau transport. De acum încolo, va fi garantat accesul câinilor ghizi peste tot, inclusiv în autobuz, taxi, cafenele, magazine și instituții publice, inclusiv în Parlament, cum a fost astăzi, în premieră. Avem în România aproape 3.000 de copii nevăzători și trebuie să le asigurăm accesul la un viitor în care să fie incluși în societate”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Proiectul USR votat marți modifică Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul acordării de acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și mijloace auto de transport alternativ, pentru câinii-ghizi care însoțesc persoanele cu handicap grav.

„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceștia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru învățământ a Senatului.

Totodată, legea USR scutește persoanele cu handicap de taxa de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Adică nu era așa până acum?! Vai de capul nostru!

    • Există și o lege europeană care permitea asta și din câte știu are întâietate pe teritoriul României, însă ce să mai zici?
      Oricum, nu se legi duce lipsă RO, ci de faptul ca nu există un stat care să le aplice sau le aplică discreționar

  2. Un lucru de foarte mult bun simț. Bravo USR!