G4Media.ro

Evghenia Guțul, șefa regiunii autonome Găgăuzia și vector principal al intereselor Rusiei…

Sursa: Agora.md

Evghenia Guțul, șefa regiunii autonome Găgăuzia și vector principal al intereselor Rusiei în Republica Moldova, a fost trimisă în judecată pentru corupție

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a trimis în judecată dosarul în care șefa regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, e acuzată de acceptarea finanţării partidului din partea unui grup criminal organizat, transmite Ziarul de Gardă.

Evghenia Guțul este unul dintre cei mai importanți vectori ai Federației Ruse în Republica Moldova. Ea a fost promovată de oligarhul fugar Ilan Șor, conduce partidul finanțat de acesta și a lansat săptămâna trecută chiar la Moscova o mișcare politică ce are ca scop răsturnarea regimului pro-european din Republica Moldova.

Urmărirea penală a început în ianuarie 2022.

Evghenia Guțul e acuzată de procurori că, în perioada de timp 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic „Şor”, a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, provenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore).

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 de milioane de lei moldovenești (circa 2,1 milioane euro).

Guțul a respins acuzațiile procurorilor. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Chișinău. Pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa sub formă de amendă sau închisoare de la 2 la 7 ani.

Reamintim că atât Departamentul de Stat al SUA, cât și autoritățile moldovene au anunțat public că Federația Rusă folosește actori din Republica Moldova, printre care Evghenia Guțul și partidul acesteia, pentru a răsturna puterea pro-europeană de la Chișinău.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează