G4Media.ro

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, obține un prim succes în calea spre reînvestire…

Foto: Facebook Pedro Sanchez/Wikimedia Commons

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, obține un prim succes în calea spre reînvestire în funcție: Candidata socialistă a fost aleasă la președinția Congresului Deputaților

Candidata Partidului Socialist spaniol (PSOE), Francina Armengol, a fost aleasă joi președintă a Congresului Deputaților, camera inferioară a parlamentului Spaniei, relatează Franceinfo.

Alegerea reprezintă un succes pentru premierul Sánchez, ceea ce este de bun augur pentru șansele sale de a fi reales șef al guvernului în viitorul apropiat. Francina Armengol, în vârstă de 52 de ani, a obținut 178 de voturi, cu două mai mult decât majoritatea absolută, inclusiv voturile celor șapte deputați din partidul care reprezintă linia cea mai dură a separatismului catalan.

Acest rezultat confirmă informațiile din presa spaniolă privind un acord de ultim moment între PSOE și Junts per Catalunya (JxCat, Împreună pentru Catalonia), partidul condus de liderul pro-independență Carles Puigdemont.

Puigdemont, fugar în Belgia și care este căutat de justiția spaniolă din 2017, după o tentativă eșuată de secesiune a Cataloniei. Acest acord i-a permis Francinei Armengol să obțină voturile celor șapte deputați JxCat, ceea ce i-a adus 178 de voturi.

Fără aceste șapte voturi, Partidul Socialist și aliații săi aveau doar 171 de voturi, potențial cu unul mai puțin decât blocul din jurul Partidului Popular (PP), de dreapta. Practic, candidata PP, Cuca Gamarra, a primit doar 139 de voturi, deoarece cei 33 de deputați ai partidului de extremă dreapta Vox au decis să voteze pentru propriul candidat.

Rezultatul oferă o indicație clară dacă Pedro Sánchez va fi reales în funcție în cadrul unui vot de învestitură așteptat la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie. A fost, prin urmare, prima rundă a unei bătălii al cărei rezultat va depinde de decizia lui JxCat, adică a lui Carles Puigdemont.

Alegerile legislative din 23 iulie au dus la un rezultat nedecis: blocul de stânga și separatist a obținut 171 de mandate, în timp ce blocul de dreapta, PP + VOX + regionaliști a obținut 172, în timp ce JxCat cu șapte deputați deține balanța puterii și va decide dacă Sanchez va continua să conducă Spania sau un scrutin parlamentar repetat va fi convocat în decembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...