G4Media.ro

După săptămâni de proteste care au zguduit Israelul, Knessetul a aprobat controversata…

Sursa foto: ABIR SULTAN / POOL / AFP

După săptămâni de proteste care au zguduit Israelul, Knessetul a aprobat controversata lege care împiedică Curtea Supremă să revizuiască caracterul „rezonabil” al deciziilor guvernamentale

După săptămâni de proteste și de opoziție publică în masă care au zguduit Israelul și au divizat societatea, Knesset-ul a dat aprobarea finală unei legi care împiedică Curtea Supremă să revizuiască caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale și ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a guvernului, relatează Times of Israel.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 64 de voturi pentru și 0 împotrivă, iar deputații opoziției au boicotat votul final asupra proiectului de lege în semn de protest.

În cadrul Knessetului, mai multe încercări de ultim moment de a modifica proiectul de lege sau de a ajunge la un compromis procedural mai larg cu opoziția au eșuat, iar două cadre de compromis propuse de un lider sindical și de președinte au fost respinse. O serie de idei de atenuare unilaterală a legislației, discutate de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și de liderii cheie ai coaliției chiar în timp ce Knesset-ul se pregătea să voteze, nu au dus, de asemenea, nicăieri.

Votul a avut loc după aproape 30 de ore de dezbateri continue în sală, care au început duminică dimineața. În această perioadă, sute de mii de protestatari au ieșit în stradă, atât pentru, cât și împotriva reducerii controalelor judiciare asupra puterii politice.

Potrivit textului legii, instanțelor le este interzis să exercite orice control asupra „rezonabilității” deciziilor cabinetului și ale miniștrilor, inclusiv numirile și alegerea de a nu exercita autoritățile învestite.

De menționat că Israelul nu are o Constituție scrisă așa cum au state ca Franța, Statele Unite sau România. Până acum Curtea Supremă putea cenzura actele legislative și executive în temeiul unui set de 13 legi cu caracter constituțional.

Majoritatea parlamentară este alcătuită din partidele Likud (dreapta naționalistă), condus de premierul Netanyahu, Shas (ultra-ortodox sefard/oriental), Unitatea Torei (ultra-orotodox așkenaz), Partidul Sionist Religios (extrema dreaptă), Puterea Evreilor (extrema dreaptă) și Noam (extrema dreaptă).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează