G4Media.ro

Un expert chinez „luptător antiamerican”, acuzat de ipocrizie după ce a participat…

Sursa Foto: US Embassy Beijing

Un expert chinez „luptător antiamerican”, acuzat de ipocrizie după ce a participat la o petrecere de Ziua Americii  /  A lăudat mâncarea „spectaculoasă”, cu care „sărbătorile de ziua națională de la ambasada Rusiei nu se pot compara”

Un expert naționalist chinez, cunoscut pentru criticile sale incendiare la adresa Statelor Unite, a fost ridiculizat pe internet după ce a fost prezentat la o petrecere de celebrare a Zilei Independenței la ambasada SUA din Beijing – și se pare că s-a distrat de minune acolo, relatează CNN.

Sima Nan, un blogger în vârstă de 67 de ani, a profitat de valul naționalismului în creștere din China pentru a deveni unul dintre cei mai influenți comentatori online din țară, acumulând peste 40 de milioane de adepți pe diferite platforme de socializare chinezești.

Atacurile sale vehemente împotriva Washingtonului i-au adus reputația de „luptător antiamerican” – a acuzat SUA și NATO că au provocat războiul Rusiei în Ucraina, a denunțat sprijinul american pentru Taiwan și a ironizat guvernul american pentru că nu a reușit să controleze violența armată și coronavirusul.

Autointitulat patriot, Sima și-a îndreptat mânia și împotriva intelectualilor, antreprenorilor și medicilor chinezi pe care i-a acuzat de „trădarea” Chinei și de „conivență” cu Occidentul.

Acum, bloggerul se confruntă cu acuzații de ipocrizie, după ce și-a împărtășit experiența participării la sărbătoarea de Ziua Independenței găzduită marți de ambasada SUA, care a inclus mâncare în stil american – inclusiv burgeri și pizza – și muzică live.

„Surprins! Ambasadorul american Nicolas Burns m-a invitat la cină”, a exclamat titlul unui articol postat miercuri de Sima.

În articol, el a lăudat mâncarea „spectaculoasă” oferită la eveniment, cu care „sărbătorile de ziua națională de la ambasada Rusiei nu se pot compara”, a spus el. (Deși înghețata de la ambasada rusă este mai gustoasă, a concluzionat el după ce a mâncat patru cupe de înghețată americană).

Sima a observat, de asemenea, „atmosfera festivă” a sărbătorii din SUA, în contrast cu discuțiile pe „teme serioase” purtate de invitații de la ambasada rusă.

De asemenea, el a postat fotografii de la eveniment, inclusiv una în care apare dând mâna cu Burns în zâmbete largi.

„Când ‘domnul ambasador Burns, războinicul lupilor’ a depus mărturie în Congresul SUA, arăta atât de feroce, iar eu am scris mai multe articole și am realizat mai multe episoade de emisiuni în care l-am atacat. În privat, el este un bătrânel blând, care zâmbește destul de dezinvolt”, a scris el.

Articolul și fotografiile au stârnit o furtună de ironii pe rețelele de socializare chinezești, în special din partea utilizatorilor cu orientare liberală, care se opun de mult timp poziției ultranaționaliste a lui Sima. Cu o zi înainte de eveniment, Sima a criticat propunerea SUA de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie ca fiind „un act împotriva umanității”.

„Aceasta este o ipocrizie tipică, ceea ce spune și ceea ce face sunt complet diferite”, a afirmat un comentariu pe Weibo, o platformă asemănătoare Twitter.

„Nu este mare lucru pentru chinezi să participe (la eveniment). Deși relațiile dintre cele două țări sunt tensionate, schimburile sunt încă necesare”, a afirmat un comentariu de largă circulație pe WeChat, super aplicația chineză.

„Dar Sima Nan este diferit! El este un pionier și un luptător antiamerican și unul dintre cei mai populari influenceri patriotici online care promovează energia pozitivă. Este potrivit pentru el să sărbătorească ziua de naștere a Statelor Unite?”.

În urma criticilor, Sima a postat joi două articole în care și-a apărat decizia de a participa la evenimentul ambasadei SUA, citând importanța schimburilor interumane în relațiile bilaterale.

„Dacă participarea la sărbătorirea zilei naționale a ambasadei SUA mă face să fiu suspectat de spionaj american, voi deveni un spion rus pentru că particip la sărbătorirea zilei naționale a ambasadei ruse?”, a întrebat el, adăugând că a participat anterior la sărbătorile de la ambasada rusă timp de doi ani la rând.

Aceasta nu este prima dată când Sima se confruntă cu controverse. În august anul trecut, el a fost nevoit să își ceară scuze pentru că deține o proprietate în California, după ce a respins în mod repetat acest lucru ca fiind „zvonuri” nefondate.

Într-o înregistrare video, Sima a confirmat rapoartele potrivit cărora familia sa a cumpărat casa cu 257.000 de dolari în 2010. Dar a susținut că el și familia sa nu au locuit niciodată în proprietate, care a fost cumpărată ca investiție.

„Cu inima foarte grea, trebuie acum să îmi cer scuze tuturor pentru că am comis o crimă atât de gravă și de neiertat”, a spus el. „Sunt extrem de plin de remușcări pentru că mi-am dezamăgit adepții online”.

Unii dintre criticii lui Sima l-au acuzat că se folosește de patriotism pentru afaceri.

„Este imposibil ca el să aibă convingeri și poziții reale, totul se reduce la cum să obțină cel mai mare profit”, a spus un comentariu pe Weibo.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. 🤣🤣🤣

  2. Ce s-ar face bloggerii dacă n-ar fi fraierii !