G4Media.ro

Un rapper de la Fugees, declarat vinovat într-un vast caz de corupție:…

Foto: Pixabay

Un rapper de la Fugees, declarat vinovat într-un vast caz de corupție: Conspirație, fals și uz de fals, lobby în favoarea Chinei

Starul hip-hop Pras Michel, fost membru al trupei The Fugees, a fost declarat vinovat miercuri, 26 aprilie, la Washington, pentru rolul său într-o campanie ilegală de influență a unui finanțator malaezian aflat în centrul unui uriaș scandal de corupție. Artistul haitiano-american, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit vinovat de toate acuzațiile care i se aduc, după un proces care a durat mai multe săptămâni și la care a depus mărturie inclusiv actorul Leonardo DiCaprio, potrivit Le Figaro.

Pras „a jucat un rol central într-o vastă conspirație pentru a influența înalți oficiali guvernamentali”, a declarat Harry Lidsk, un oficial al Departamentului de Justiție. Între 2012 și 2017, starul hip-hop ar fi primit aproximativ 100 de milioane de dolari de la malaysianul Low Taek Jho, considerat creierul scandalului fondului suveran de investiții malaysian 1MDB. Potrivit autorităților americane, această sumă importantă ar fi fost folosită parțial pentru contribuții la campania prezidențială a lui Barack Obama în 2012. Întrucât donațiile din străinătate sunt interzise în Statele Unite, acestea au fost făcute prin intermediul unor persoane desemnate și al unor companii offshore.

Conspirație, fals și uz de fals

Pras Michel a fost găsit vinovat de conspirație, fals și uz de fals, infracțiuni pentru care riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, a precizat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat. De asemenea, el a fost declarat vinovat pentru că în 2017 a făcut lobby ilegal în beneficiul Chinei, pentru a obține de la administrația Trump repatrierea unui disident chinez, miliardarul Guo Wengui. Acuzat că a fraudat mii de investitori pentru a se îmbogăți, Guo Wengui a fost arestat în martie la New York pentru fraudă financiară.

Low Taek Jho, omul de afaceri malaezian aflat în centrul acestui vast scandal, a fost inculpat în 2018 pentru corupție și spălare de bani în legătură cu jefuirea fondului 1MDB, care ar fi trebuit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei. Fugar, el se află acum probabil în China. Finanțatorul este acuzat, alături de alte persoane, că ar fi folosit banii din acest fond pentru a cumpăra reședințe de lux, iahturi sau opere de artă și pentru a se înconjura de vedete din muzică și film, în special prin finanțarea filmului The Wolf of Wall Street, un lungmetraj lansat în 2013, care a fost recompensat cu un Oscar pentru Leonardo DiCaprio. În timpul procesului, actorul le-a povestit juraților despre petrecerile decadente finanțate de Low Taek Jho și a spus că și-a amintit că acesta din urmă a spus „că vrea să facă o donație mare pentru Partidul Democrat”, menționând „20-30 de milioane de dolari”. Am spus: „Uau, sunt o mulțime de bani…””.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează