G4Media.ro

UPDATE Romancierul japonez Kenzaburo Oe, laureat al premiului Nobel, a murit la…

Sursa foto: Nobelprize.org

UPDATE Romancierul japonez Kenzaburo Oe, laureat al premiului Nobel, a murit la vârsta de 88 de ani: editorul

Romancierul Kenzaburo Oe, laureat al premiului Nobel, o voce liberală importantă din Japonia care a contestat conformismul societății moderne, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat luni editorul Kodansha, citat de agenția AFP.

„A murit de bătrânețe în primele ore ale zilei de 3 martie”, a precizat editorul într-un comunicat, adăugând că acesta a fost deja înmormântat, în familie.

O figură intelectuală unică în Japonia, consecventă în ceea ce privește standardele sale morale înalte, a fost un apărător înfocat al cauzei antinucleare și al constituției pacifiste a țării sale.

Născut la 31 ianuarie 1935, a crescut într-un cătun izolat de pe insula Shikoku, în mijlocul unei păduri vaste, un cadru pe care l-a folosit frecvent în opera sa ca microcosmos mitic al umanității.

În copilărie, a fost impregnat de legendele satului său, așa cum îi erau povestite de mama și bunica sa. Dar tinerețea i-a fost întunecată de cel de-al Doilea Război Mondial și de propaganda moralizatoare a regimului militarist japonez, insuflată la școală.

Traumatizat de capitularea Japoniei după bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, a fost totuși repede cucerit de principiile democratice aduse de ocupantul american.

La vârsta de 16 ani, lectura unei cărți despre Renașterea franceză a declanșat în el o iluminare: „Expresia „simțul libertății de examinare” care apare adesea în această carte părea să-mi arate calea de urmat pentru viitor”, avea să spună mult mai târziu.

Adolescentul a decis să studieze literatura franceză la prestigioasa Universitate din Tokyo și și-a început cariera literară ca student.

S-a bucurat de un succes timpuriu cu povestiri scurte despre subiecte tulburătoare și personaje grotești sau dezechilibrate, o oglindă inconștientă a stării tineretului japonez postbelic.

În 1958, a câștigat prestigiosul premiu Akutagawa pentru tineri cu o poveste tragică despre un pilot afro-american care este ținut captiv într-o comunitate sătească japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În același an a apărut primul său roman important, o fabulă socială despre copiii dintr-o casă de corecție lăsați în voia sorții în Japonia în timpul războiului.

Scriitorul de provincie a decis încă de la început să rămână „la periferie”, promițându-și să nu colaboreze niciodată „cu cei care se află în centru și dețin puterea”.

Nașterea unui fiu cu handicap, Hikari („Lumină” în japoneză), în 1963, i-a dat peste cap viața personală și a dat un nou impuls operei sale.

„Scrisul și traiul cu fiul meu se suprapun, iar aceste două activități nu pot decât să se aprofundeze reciproc. Mi-am spus că, probabil, aici era locul în care imaginația mea putea prinde contur”, avea să explice mai târziu.

„A Personal Affair” (1964) este primul dintr-o lungă serie de romane inspirate din viața sa privată, care prezintă un tânăr tată confruntat cu șocul nașterii unui copil cu un handicap grav, până la punctul de a se gândi să-l ucidă.

„Notes from Hiroshima” (1965) este o colecție de mărturii emoționante ale victimelor de la 6 august 1945. Apoi, în „Notes from Okinawa” (1970), se concentrează asupra destinului tragic al acestui mic arhipelag de la periferia Japoniei, care a fost retrocedat de Statele Unite abia în 1972.

Detestat de naționaliștii japonezi, Kenzaburo Oe a fost dat în judecată pentru defăimare zeci de ani mai târziu pentru că a amintit în acest eseu că civili au fost împinși la sinucidere de soldații japonezi în timpul bătăliei de la Okinawa din 1945. El a câștigat procesul după o lungă procedură.

Nostalgia sa pentru pădure și miturile copilăriei sale vor fi o altă mare sursă de inspirație pentru romanele sale.

În 1994, Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat autorului „care, cu o mare forță poetică, creează o lume imaginară în care viața și mitul se condensează pentru a forma un tablou tulburător al fragilei situații umane de astăzi”.

Refuzul său, la scurt timp după aceea, de a primi Ordinul Culturii, o distincție japoneză acordată de împărat, a provocat un scandal în țara sa. „Nu pot recunoaște nicio autoritate, nicio valoare mai presus de democrație”, își justificase scriitorul refuzul, fidel idealului său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...