G4Media.ro

Recensământ: Județul Mureș are cei mai mulți etnici romi / Ponderea românilor…

Sursa foto: Pixabay / Robert Balog

Recensământ: Județul Mureș are cei mai mulți etnici romi / Ponderea românilor din județ a crescut, iar a maghiarilor a scăzut

Cu aproape 2% a crescut populația rezidentă română a județului Mureș, în timp ce populația maghiară s-a diminuat cu 2,5% în ultimul deceniu, arată datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor. Pe de altă parte, populația romă este în creștere, județul Mureș fiind în topul național, cu 45.000 de etnici romi declarați, transmite Rador.

Statisticienii spun, însă, că la nivel național putea exista o sub-declarare la acest capitol, având în vedere că în București, spre exemplu, sunt declarați doar 10.000 de etnici romi la o populație de 2 milioane de locuitori.

Cert este că structura etnică nu este foarte clară și din cauză că un procent mare de cetățeni au refuzat să ofere aceste informații, a declarat pentru Radio Târgu Mureș șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:

„54,4% s-au declarat români și este în creștere cu 1,8% față de recensământul precedent. Pe locul doi este etnia maghiară cu 35,6% care are o scădere de 2,5%, după care vine etnia romă care este de 9,7% din populație și care este în creștere față de recensământul precedent. Apropo de acest lucru, județul Mureș, ca și la recensămintele precedente, este județul cu cei mai mulți romi, atât ca număr cât și ca procent. O altă etnie este cea germană, care a scăzut la 0,2% iar 0,1% sunt alte etnii.”

Pentru 11% din populația județului Mureș nu există date privind structura etnică, a limbii materne și a religiei, la nivel național acest procent fiind de aproximativ 15%.

Conform INS, la ultimul Recensământ al populației, înregistrarea acestor trei caracteristici s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate, așa încât informațiile cuprinse în studiu au fost colectate indirect, din surse administrative.

Datele la nivel național mai arată că în 31 de județe populația de etnie română este de peste 90% iar cea maghiară deține majoritatea în Harghita (85,7%) și Covasna (71,8%).

Romii se mai întâlnesc într-o proporție relativ mai mare, de peste 6% din populația rezidentă care și-au declarat etnia, și în județele Sălaj (8,6%), Bihor (7,3%), Ialomița (7,2%), Călărași (6,9%) și Mehedinți (6,2%).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Ce glumă bună! 45.000?! Ah, scuze, declarați… De-aia o fi crescut și procentul românilor cu 2% că ț.i.g.nii în marea lor majoritate s-au declarat români

    • Ai vreo problema cu ce se identifica unul sau altul? Daca romii se considera mai degraba romani, bravo lor! Daca nu, iarasi bravo!

  2. Udemereu tot 6%!!!! Cum dreaq ????

  3. Vom sterge de pe placutele bilingve numele localitatilor din maghiara si le vom rescrie in limba romanes 🤣

    Bahtalo!

  4. recensamantul lui peste. in Romania sunt cam 5.000.000 de rromi si sa fie sanatosi si ei si noi.

  5. Ce inseamna rrom? Cunosc doar termenul de ți-gan.Sa fie sanatosi oricati ar fi cat timp respecta legea si se comporta decent.

    • Doar cei ce se declară romi, sunt romi, restul sunt români. Și nu, nu sunt nici măcar 2 mil, cu tot cei din diaspora.

  6. Ce banc ! In Bucuresti sigur nu sa gresit cu doua 0-uri?

  7. Bachtalo romano, romînii vechi să trăiască !!🇮🇳

  8. Eu am romi muzicanți în bloc care se consideră români. Limba lor maternă a devenit limba română de două generații. Degeaba țipă Ong-stii ca e proastă numărătoarea. Întrebări despre etnie și religie n-ar trebui să se mai pună la recensăminte. La următorul recensământ nu-mi mai declar etnia, limba maternă și religia.

  9. Ok, am inteles cati romi sunt, dar nimeni nu spune cati t.igani.

  10. incet incet romania se transform intro india in europa unde ciordeles va deveni tot mai frecvent
    doar ca acesta transformare dureza cateva sute de anii nu peste nopte
    iar astia soft care lupte pt drepturiile tuturor nu realizeza ce fac deocamdata
    toata societatea romana a devenit foarte sentimentala si emotionala

  11. In Mures o mare parte dintre țigani au pașapoarte ungurești și ,sunt vorbitori de limba maghiară.Acestia s-au declarat maghiari.In Mureș țiganii nu se declară români!

    • Te mai miri? Pai nici in UE romanii nu spun ca-s romani. 😄 A ajuns cumva vre-o mandrie sa fi roman? 😄

  12. Sa mearga acasa la ei in INDIA , ca pe aici se chinuie rau , si pe ei si pe noi . Nu vedeti ca in Europa nu se integreaza deloc Alte religii , alt ADN .

  13. @ caucazian:in sute de ani se vor uita in cartile de istorie cum arata un roman!!!