G4Media.ro

Despre idoli și pericolul extremist: ”Să-ți lingușești poporul vânzându-i iluzii depre o…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Felicit autoarea pentru această carte, extrem de bine venită în contextul social actual. De abia aștept sa o lecturez. Prezența lângă dvs., la lansare, a profesorului Ioan Stanomir (un erudit si una dintre cele mai echilibrate voci ale actualei societăți civile) este o garanție (și) pentru lectura.
    Las aici și un motiv de reflecție (deplin pretabil subiectului cartii). Este un pasaj din raportul din 1979 al Comitetului Special privind Propaganda Instigatoare la Ură din Canada:
    Sub mai multe aspecte, avem mai puțină încredere, în secolul XX, că facultățile critice ale indivizilor vor fi activate în raport cu discursurile și scrierile care le sunt adresate. În secolele XVIII și XIX, se credea pe scară largă că omul este o ființă rațională și că, dacă mintea sa este educată și eliberată de superstiție, va distinge întotdeauna între adevăr și minciună, bine și rău. Așa spunea Milton: ‘să se înfrunte adevărul și minciuna: cine a văzut vreodată ca adevărul să piardă într-o confruntare liberă și deschisă’. Nu putem împărtăși această credință astăzi, într-o forma atât de simplă. Deși credem că, pe termen lung, mintea umană respinge falsitatea flagrantă și caută binele, este adesea adevărat că, pe termen scurt, emoția înlocuiește rațiunea, iar indivizii resping, în mod pervers, adevărul demonstrat în fața lor și renunță la binele pe care îl cunosc. Succesul publicității moderne, triumfurile propagandei nesăbuite, precum cea a lui Hitler, au redus drastic încrederea noastră în raționalitatea omului. Știm că, sub presiune și stres, în vremuri de iritare și frustrare, individul este influențat și chiar copleșit de apelurile emoționale isterice. Ne comportăm iresponsabil dacă ignorăm modul în care emoția poate alunga rațiunea.”