G4Media.ro

Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență / Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a răspuns vineri la acuzațiile aduse de profesorii greviști care au criticat guvernul pentru că nu ar fi garantat faptul că în noua grilă de salarizare din viitoarea lege a salarizării unitare salariul unui cadru debutant va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

Cărbunaru a susținut într-un comunicat de presă că această garantare s-a făcut prin includerea unui paragraf în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate joi, ordonanță de urgență ce prevede creșterea cu 1.000 de lei brut (circa 580 de lei net) pentru acest an.

”Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, arată comunicatul lui Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt mai susține că majorarea viitoare va fi făcută în trei etape (40% în primul an, 30% în al doilea an și 30% în al treilea an”), iar creșterea acordată joi ”reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024”.

Reamintim că guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență, în ciuda faptului că liderii de sindicat au anunțat public că nu sunt de acord cu propunerea guvernului. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic, liderii de sindicat au respins propunerea și au cerut dublarea sumei.

Profesorii și angajații din educației au respins oferta propusă la Guvern, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului.

Sindicaliștii au transmis că oferta guvernanților a ajuns în teritoriu, dar ea a fost respinsă categoric de profesori pentru că aceștia nu sunt de acord cu eșalonarea creșterii pe trei ani și cu o creștere de 1000 de lei brut de la 1 iunie:

”Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii au cerut dublarea sumei, vor o creștere de 2000 de lei brut, nu 1000 de lei brut. Greva continuă”, au transmis doi dintre cei trei lideri de sindicate, miercuri seară.

Comunicatul integral al guvernului:

Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:
“De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.
În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.
De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:
1. 40% în primul an
2. 30% în al doilea an
3. 30% în al treilea an”.
În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.
Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.
Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. E cam neclară și nesigură treaba!

  2. este timpul ca romanii sa se obisnuiasca cu realitatea cruda. comunismul nu a disparut.
    exista romani de mana a 2-a, a 3-a, si asa mai departe. dupa cum exista si romani de mana 1, si anume, specialii.
    e trist, profesorul e probabil pe la coada sirului.
    restul e gargara.

  3. Dulapul este suparat tare. I s-a stricat balamaua si nu mao poate ajunge la golf. Sau la ski, depinde ce are in programul public.
    Ce fariseu care blocheaza de 25 de ani un post de profesor gradul I…. Fiindca legea-i permite, nu????? Arogant, sfidator si autosuficient! Colectionar de titluri si medalii, colane si purpure! „Omul” anului esuat la Cotroceni!

    PS. Apropos, a dat inapoi statului roman cei 320.000 euro incasato drept chirie necuvenita pe proprietatile de pe la Sibiu? Sau s-a facut ca uita? ……

  4. aveti ceea ce votati … PSDNLUDMR + GRIVCO + pacaleala AUR-de-la-rusi

    • ficusu suparat tare, el se visa la golf, dar ieri a fost la Bulboaca, azi vine Charles …si il mai freaca si NESIMTITII astia cu GREVA IN EDUCATIE

  5. Cu alte cuvinte pentru anul acesta personalului vizat din învățământ i se dă un fel de împrumut bănesc, are calitatea de debitor,ce i se dă anul acesta îi va fi reținut din drepturile bănești salariale cuvenite pentru următorii trei ani.

  6. pai, cred ca e greseala din start. nu vad niciun fel de „aparare”. vad doar o alta minciuna.

  7. cum zice CTP intr-o postare de zilele trecute : e dispretul chiulangiilor si al smecherasilor de ieri, azi politicieni cu decizia in mana, fata de profesorii care ii notau cu note mici, ii picau la materii si ii lasau corijenti.

  8. prost sa fie ala care accepta o asa mizerie de ordonanță. nici in iad nu vezi asa ceva.

  9. Daca profesorii vor accepta sa de-a examenele naționale … înainte de a se clarifica in scris … care vor fi măririle finale … atunci vor fi luați de prosti.

    Odată date examenele puterea de negociere a profesorilor va fi 0.

  10. Nota de fundamentare nu e același lucru cu OUG. E pe ce se bazează ce scrie în OUG, care are literă de lege. Poate înțeleg eu greșit.

  11. Daca e avans , inseamna ca mia primita anul asta, se va scadea din venitul de anul viitor , adica anul asta le-ar da sub forma de avans 50% din cresterea de anul viitor care crestere , nici asa cumulata nu e nici pe aproape din cat au cerut …. Inca mi se pare normal ca sindicalistii negociatori sa nu vorbeasca despre negocieri dar , dupa eu cred ca vor trebui sa vorbeasca ! Ciudat, chiar sinistru si oricum nemaintalnit e ca presa nu stie nici acum ce si cum au discutat ! Ca se pastreaza secretomania atat de mult timp….

    • Și mai e o problemă: guvernanții ăștia buni vor să acopere cele cca 8 miliarde lei impact bugetar al creșterii salariilor din Educație pentru anul 2024 pe seama înjumătățirii indexarii pensiilor publice! De aceea vor să împingă in luna martie indexarea pensiilir în loc de ianuarie, ca să utilizeze rata inflației din 2023 în loc de 2022. Practic ne sare un an și anume anul cu cea mai înaltă inflație!
      Cim se chemă asta dacă nu ticăloșie curată?!