G4Media.ro

Armele pe care le va folosi Rusia, dacă Putin va da undă…

sursa foto: Facebook\ Ministerul rus al Apărării

Armele pe care le va folosi Rusia, dacă Putin va da undă verde unui atac asupra Ucrainei

Trupele ruseşti ar zdrobi armata fostei republici sovietice cu forțele aeriene și cu arme terestre, scrie La Razon, citată de Rador. Experții militari spun clar că, dacă Putin ar decide să lanseze o operațiune de invazie la scară largă împotriva Ucrainei, armata rusă ar zdrobi trupele vecine în câteva zile.

Acumularea de trupe în apropierea granițelor – aproximativ 100.000 de militari – îi face pe strategii militari ai NATO și SUA să creadă că Kremlinul plănuiește o agresiune fără precedent care ar putea devasta zone mari din fosta republică sovietică.

În ultimile săptămâni, Moscova a desfășurat peste o duzină de bombardiere cu rază medie de acțiune Su-34. În ultimii ani, armata rusă și-a modernizat artileria, mai ales prin utilizarea aeronavelor fără pilot (dronă Orlan-10) care pot ajuta la detectarea țintelor pentru arme.

Presa militară rusă sugerează că amploarea unui posibil atac ar zdrobi complet forțele armate ucrainene. În cazul unei unde verzi dată operațiunii, prima mișcare a Armatei Ruse ar putea fi distrugerea aeroporturilor, sistemelor de apărare și a posturilor de comandă. Și apărarea aeriană ucraineană?

Nu ar dura mai mult de o zi împotriva avioanelor de luptă bombardiere Su-34, spune expertul Luke Coffey. Un scenariu de război ar avea ca obiectiv restabilirea controlului rusesc asupra așa-numitei Noi Rusii (Novorossiya) și ar servi Moscovei la desfășurarea unui pod terestru între Rusia și Crimeea, care să facă în sfârșit legătura cu regiunea transnistreană din Moldova, ocupată de Rusia, susține expertul militar menționat mai sus.

Un pas de această amploare necesită o mobilizare pe scară largă a forțelor ruse pentru a ocupa Odesa, al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, precum și Mariupol. „Dacă va avea succes, acest lucru ar schimba fundamental peisajul geopolitic și de securitate din Europa de Est într-un mod nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial”, conchide Coffey.

Rusia poate supune inamicul în câteva zile doar cu armele terestre. Pentru aceasta, ea dispune de piese de artilerie și arme-cheie, precum tancul T-90, folosit deja de Rusia în conflicte precum cele din Siria și chiar din Ucraina, în 2014. În Siria, rebelii au reușit să distrugă cinci tancuri rusești. Forțele ucrainene vor avea rachete Javelin pentru a opri avansul T-90, dintre care cel puțin o mie se află în arsenalele rusești.

O altă armă-cheie într-o posibilă desfășurare rusă ar fi obuzierul autopropulsat Koaliţia-SV, similar cu M109A7 Paladin din SUA. Lansat public pentru prima dată în 2015, acest sistem de artilerie autopropulsat poate trage 16 cartușe pe minut de la un autoîncărcător și foloseşte obuze cu fragmentare cu explozie ridicate, obuze ghidate de înaltă precizie și bombe cu dispersie.

Rachetele tactico-operaționale Iskander sunt o altă opțiune pentru generalii moscoviți. Ele constituie piatra de temelie a sistemului de apărare al Rusiei. Au o rază de acțiune de 500 de kilometri în câteva minute și sunt capabile să depășească sistemele antirachetă americane. Iskander-M poate folosi șapte tipuri de rachete și poate transporta până la zece tipuri de focoase. O versiune actuală este echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune capabile să lovească navele.

Ucraina are un arsenal mai vechi decât cel al Rusiei și puterea sa militară este mult mai mică decât cea a vecinului său. Sistemele de război ucrainene nu sunt actualizate și ar putea fi ușor distruse de avioanele de luptă rusești Su-34 și de elicopterele Ka-52 și Mi-28.

Avioanele de luptă ucrainene sunt practic MiG-29 și Su-27 fără modernizare și lipsite de armele actuale. În ultimii ani, Washingtonul a donat Ucrainei două radare cu contrabaterie Q-36 și Zoopark-3 de fabricaţie locală. Criza economică cu care se confruntă țara și efectele războiului din est început în 2014, care a făcut deja 13.000 de morți și 30.000 de răniți, au împiedicat statul ucrainean să investească sume mari de bani în apărare, generând probleme în producția de proiectile și rachete, adică tunurile și lansatoarele ar putea pur și simplu să rămână fără muniție într-o campanie intensă.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. „linistitor”

  2. Asadar Rusia are si obuzierul care trage „16 cartuse pe minut”. De Kent sau BT? Daca tragea proiectile sau obuze ma ingrijoram.

  3. G4media, ati preluat pur si simplu un articol al propagandei rusesti, l-ati tradus si l-ati publicat fara sa consultati niste opinii contrare. Chiar aseara am vazut un interviu cu un analist militar care spunea ca din 2014 incoace Ucraina a fost dotata de americani si tarile occidentale cu sisteme de armament care raspund foarte eficient la tot ce pretinde acest analist foarte partinitor cu Rusia. De la drone turcesti si rachete americane pana la kalasnicoave fabricate chiar in Romania si sisteme radar israeliene, toate le are Ucraina. Asa ca avioanele rusesti vor avea o mare problema pt ca vor fi luate la tinta de rachete inteleginte care odata fixate pe avion il urmaresc pana il doboara, tancurile rusesti la fel, obuzierele rusesti au si ele nasul lor samd. Ucraina de azi are cu totul alte dotari militare decat avea in 2014 cand Rusia a ocupat Crimea iar Putin stie asta si de aceea este si grabit, pt ca daca nu ataca acum, in 5 ani nu mai are nicio sansa de victorie. Chiar si acum sansele lui de victorie sunt sub semnul intrebarii, dar el crede ca acum ar putea obtine o victorie.

  4. Unde sunteți toți cei care credeți că Rusia are o economie de râs, trăiește numai din resurse naturale,că Putin este pe ducă și alte asemenea aiureli pe care vi le bagă fecebook in cap. Nu-i vad aici pe trotinetiștii care cred că marele democrat, scandalagiul mondial va face și va drege la un atac al ursului siberian. Cred că sunt in vreo bibliotecă și se uită prin cărțile de istorie de unde află că Rusia și-a impus, cel puțin în Europa, punctul de vedere de cate ori vrut.Nu sunt prorus dar cred că singura soluție pentru rezolvarea crizei din Ucraina și a celei energetice este stabilirea unor relatii de bună vecinătate și tratarea cu respectul cuvenit unei mari puteri vecinului de la răsărit . Un eventual război s-ar duce tot în Europa și nu pe teritoriul Americii, care va ieși ,ca și după cele două mari războaie mondiale, întărită economic și financiar

    • Lavrov, tu ești tată ? Mai bine Ia-l pe Fred de mână și băgați un yaba-daba-doo ia-o în gură și te du ca să îți revii. Au rușii armament să-și bage și-n dos într-adevăr. Să vedem cât pot să susțină invazia. O să-i toace mărunt ucrainienii pe urmă. Stil tero așa. Vezi că și femeile vor să se înroleze. O să mănânce rușii scoarță de copac în câteva luni. Nu toți sunt oligarhi în Rusia și plini de bani. Normal că nu o să facă nimeni nimic direct deșteptule că Ucraina nu e membru Nato. O să primească sprijin cât se poate și o să fie pe față ca să moară dictatorul de oftică. Plus sancțiuni financiare. Să-i vedem pe bolșevici cum se simt. Deja e cazul să se termine odată cu mizeria asta comunistoidă. Hai cius și să fi iubit de către poporul Chinez și
      cel Indian !

    • Economia Rusiei este de 19 ori mai mică decat a SUA.Nici cu șantajul gazelor nu prea mai merge .Plus că dacă li se închide toate porțile, conturile plus alte restricții de circulație presiunile vor fi foarte mari.Sua și NATO vor sprijini cel puțin cu armament,tehnic, tactic, informational, financiar și logistic Ucraina.Razboaiele moderne nu se mai fac față în față aliniați.Vor lupta mult și nici nu vor ști cu cine.Rusia este puternica dar nu își permite economic sa duc războaie de lunga durata.Nici armată și voluntarii ucraineni nu mai sunt de au fost.Intre timp au fost dotați și antrenați de către SUA

    • Foarte corect,unicul comentariu pe care l-am citit și în care persistă logica.În urma acestui război am avea de suferit cu toții.
      Iar voi v-ați gîndit vre-o dată ce era să fie dacă Europa stabilea relații de prietenie cu Rusia?Cu resursele lor energetice și teritoriul imens?
      De parcă USA cu NATO ar fi mai sfinți.Nu sunt nici eu prRus dar nici Pro NATO

    • Hai M …inlocuieste rusia cu coreea de nord si refa propozitia sa vezi cum suna. Suna nasol dar crezi ca sunt tari diferite?
      Tzapa, e acelasi lucru. Nu poti sa ai relatii de buna vecinatate cu sovini si imperialisti autisti sau pokeristi. Viseaza

  5. здоровье товарищи
    zdorov’ye tovarishchi

  6. Mai Barney, chestiile acestea sa i le spui prietenului tau Fred. Daca nu te superi, o intrebare: trebuie sa tratam cu respectul cuvenit unei mari puteri vecinul de la răsărit la fel cum au tratat rusii vecinii de la Apus(Romania, Polonia, Tarile Baltice, Bulgaria, fosta Cehoslovacie, Ungaria) sau cu un respect chiar mai mare ? Si o alta intrebare: te deranjeaza chiar atat de mult ca dupa cele doua mari razboaie mondiale USA a iesit intarita economic si financiar ? Ai fi dorit cumva sa iasa slabita, ti-ar fi picat mai bine la ficat ? Te cred ca nu esti prorus, cred ca esti chiar rus.

  7. Dar, dacă rusii nu ataca Ukraina?… Dacă lovesc în alta parte unde nu se așteaptă nimeni?

  8. Alin, se vede că nu ai făcut armata.

  9. Economia Rusiei este de 19 ori mai mică decat a SUA.Nici cu șantajul gazelor nu prea mai merge .Plus că dacă li se închide toate porțile, conturile plus alte restricții de circulație presiunile vor fi foarte mari.Sua și NATO vor sprijini cel puțin cu armament,tehnic, tactic, informational, financiar și logistic Ucraina.Razboaiele moderne nu se mai fac față în față aliniați.Vor lupta mult și nici nu vor ști cu cine.Rusia este puternica dar nu își permite economic sa duc războaie de lunga durata.Nici armată și voluntarii ucraineni nu mai sunt de au fost.Intre timp au fost dotați și antrenați de către SUA

  10. 😂Și rușii și ucrainenii, și americanii pot folosi ce arme doresc!
    Da daca îi mănâncă undeva, măcar să se scarpine pe teritoriile lor, că va fi vai de ” curu’ ” nostru daca se scarpină pe la noi!😂

  11. Orice armată are atac, va avea un avantaj și poate împinge mult linia frontului, dar odată cu timpul acest se diminuează chiar dispare. Ce te faci când te impotmolesti și încerci sa ți piept contraatacul, ca dacă pierzi teren, cel care contraataca nu se va opri de unde ai început. Iar China nu cred ca va sta sa asiste cu mâinile în san, dacă vad ca ești în pierdere s-ar putea sa te atace să-și lărgească și ei puțin teritoriu.

  12. Ar câștiga trupele ruse, dar cu mari pierderi fiindcă Ucraina are mai mult personal militar decât a avut Georgia unde și acolo armata rusa, a înregistrat pierderi.

  13. Ar câștiga trupele ruse, dar cu mari pierderi fiindcă Ucraina are mai mult personal militar decât a avut Georgia unde și acolo armata rusa, a înregistrat pierderi.

  14. La ce talent avem cu ciordeala pun pariu ca nici tancurile nu mai scapă de „magneți”
    Când vad ai nostrii „fer” nu mai judeca normal.
    Sa nu-i uitam pe profesorii de la Kogălniceanu… aia cu motorina.
    Și acum serios, ăștia sunt prieteni pe stația spatiala și voi credeți ca aici jos sunt dușmani!?
    Au ceva armament care expira și trebuie consumat…

  15. Dacă se ajunge la război toată lumea va avea de pierdut. Ar putea fi unul cu consecințe devastatoare pentru omenire mai ales atunci când nebunia poate provoca apasarea butonului nuclear.
    Doamne fereşte!

  16. Buna asta. Oricum razboiul e fake ca pe noi sa ne saraceasca si altii (mai marile puteri) sa castige banii. In urma razboiului va veni o foamete…si doar Dumnezeu va fi nadejdea noastra

  17. E o problema aici, se spune ca Ucraina este o entitate statala prefabricata si din acest motiv ar fi subreda vizavi de toti vecinii !? E posibil sa fie stire falsa ?!

  18. Prosti, dar multi. Si toti isi dau cu parerea in teslă.

  19. Ucraina este teritoriu slav,rușii o vor invada cu certitudine dacă americanii nu oferă o soluție de compromis.Rusia iubește poporul ucrainean , dar nu iubește pe NATO. Este limpede că occidentalii nu vor ca NATO sa se implice în conflict pentru că vor fi expuse atacului rus orice baza militara aflate în țări membre din alianța (Romania, Polonia și Țările Baltice, mai cu seamă )

    • Corect comentariul dar cu o sungura adnotare ….Rusii nu ocupa nimic neintelesi cu vestul…dar vestul tb sa faca un pic de balet pt ca le au promis UKR ( stat oligarh esuat in coruptie si saracie) securitatea granitelor..cand au cedat armele nucleare…. Ukraina este stat tampon zona gri creat de rusi in 1700 nu exista Ukraina . Ukraina e intesata de filorusi….si nu va putea duce un razboi cu Rusia de durata…La invadarea Crimeei 7 generali au trecut de partea Rusiei…..UKR Sunt intesati de filoruseala..mafie oligarhi si involutie dupa 30 ani….Teritoriul e oligarhie stat esuat slav . Periferie de tampon slava esuata in saracie si mafie .