G4Media.ro

47 de ani de la cutremurul din 1977 / Orașul Zimnicea, demolat…

Sursa foto: Cronica de Teleorman

47 de ani de la cutremurul din 1977 / Orașul Zimnicea, demolat pentru vizita lui Ceaușescu / 200 de apartamente care trebuiau construite în 100 de zile s-au finalizat după 4 ani

Cel mai afectat oraș din Teleorman, în urma cutremurului din martie 1977, a fost Zimnicea. Aici a fost necesară reconstrucția sa din temelii, însă, mare parte din distrugeri au avut loc după cutremur, prin demolări, scrie Turnul Sfatului.

Deşi cutremurul a luat tribut doar câteva case, autorităţile de la acea vreme au declarat oraşul distrus în proporţie de 80%.

„În 4 martie 1977, în Casa de Cultură a oraşului Zimnicea avea loc plenara PCR, judeţeană, care urmă să îl aleagă pe primar. Şi în timpul acestei plenare are loc cutremurul, energia electrică este întreruptă şi în învălmășeala asta, prim-secretarul care participă la această şedinţă vine la primărie şi de frică sună la București. Informează comitetul central că Zimnicea, în proporţie de 80%, este distrus de pe faţa pământului. Toată lumea este în mare alertă”, povestea Petre Pârvu, primarul din Zimnicea, în urmă cu câțiva ani.

Ceaușescu a ajuns de urgenţă la Zimnicea și a dat ordin sa fie reconstruit totul.

„Înainte de a veni el, cei care conduceau destinele orașului și ale județului s-au speriat foarte rău și au băgat oameni și utilaje. Au distrus complet zona centrală a orașului pentru ca Ceaușescu să vadă acest lucru și să creadă în procentele care i se raportaseră”, a mai spus primarul.

Sibienii au fost atât de impresionați de relatările din presa comunistă, încât au făcut un țel din reconstrucția orașului Zimnicea.

”S-a hotărît rapid: Zimnicea, orăşelul rămas fără case, care va trebui reconstruit din temelii. La început s-a spus 200, apoi, cînd nevoile s-au limpezit, au rămas 400 de apartamente. 400 de apartamente construite de sibieni la Zimnicea, pe malul Dunării!”, scria Tribuna Sibiului, în martie 1977, la puține zile după seism.

După un an, în martie 1978 se anunța că s-au dat în folosință primele apartamente din cele 400 propuse pentru a se construi în 100 de zile. În decembrie 1981 ziarul Tribuna scria că muncitorii sibieni au ajuns acasă.

”În aceste zile de sfîrşit de an, la Zimnicea, constructorii sibieni au încheiat lucrările la noul sediu politico-administrativ al oraşului. De asemenea, au fost predate beneficiarilor, oameni ai muncii din localitate, ultimele 20 de apartamente, ridicînd astfel la 400 numărul locuinţelor construite de sibieni în această localitate. Semnarea recepţiei a însemnat, totodată, punctul final al activităţii desfăşurate timp de peste 4 ani de către constructorii de la I.C.M.J. Sibiu în acest oraş, pe drept numit al solidarităţii. Alături de confraţi din alte 8 judeţe, constructorii sibieni au semnat cu mistria renaşterea din dărîmături a localităţii”, scria ziarul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Generatii si generatii nascute din astfel de oameni. Ne-a intrat in ADN frica, umilinta, capul plecat, sabia care nu taie daca mintim si mituim, incapacitatea de a fi rebel, macar la tinerete.
    @G4Media: Puteti sa aveti ca regula sa referiti fotografiile? De unde, de cand? Nu cred ca este fotografie din Zimnicea dar nici sigur nu sint.