G4Media.ro

Orban: Alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Orban: Alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare – obiectivul coaliţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, afirmă că obiectivul coaliţiei este alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare, transmite Agerpres.

El a precizat, însă, că, în cadrul coaliţiei, nu s-a luat încă o decizie în privinţa candidatului pentru această demnitate.

„Întâi trebuie să finalizăm procedura de demitere a Avocatului Poporului. (…) Nu am luat încă o decizie, şi noi avem propunerea noastră în cadrul coaliţiei. Vedem dacă USR PLUS vine cu o propunere, vom decide. Am decis ieri în coaliţie să solicităm reprezentanţilor noştri în comisiile juridice să finalizeze raportul, astfel încât, la prima reuniune a plenului, să putem să dezbatem acest punct”, a declarat Orban la Parlament.

El a subliniat că pentru funcţia de Avocat al Poporului nu sunt propuşi oameni politici, ci „specialişti în drept”.

„Candidatura prezentată săptămâna trecută era o candidatură foarte serioasă, cu o experienţă vastă. (…) În ceea ce priveşte noul candidat, mărturisesc că nu m-am documentat, n-am văzut CV-ul şi nu am o analiză.

E profesor universitar, încă nu avem o analiză pe această candidatură, vom discuta. Noi trebuie să convenim şi vedeţi că nu sunt propuşi oameni politici, sunt propuşi specialişti în drept, cu experienţă vastă în domeniul drepturilor omului pentru că ne interesează să punem un Avocat al Poporului care să fie avocatul poporului, nu avocatul Puterii. Obiectivul nostru este alegem noul Avocat până la finalul sesiunii”, a explicat liderul PNL.

Context

UDMR a avansat în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, numele lui Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj, pentru postul de Avocat al Poporului, a scris News.ro.

Surse politice din UDMR și PNL au confirmat pentru G4Media că numele profesorului a fost vehiculat de către UDMR pentru funcția deținută în prezent de Renate Weber, dar au precizat că o decizie definitivă nu a fost luată încă.

Potrivit Hotnews.ro, liberalii l-ar susține pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București, care a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000).

Demersurile de revocare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului au început în luna februarie. Potrivit algoritmului politic agreat de coaliția de guvernare, acest post ar urma să revină UDMR sau PNL. Nu e clar dacă propunerea făcută de UDMR este deja acceptată de partenerii de coaliție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. O idee ar fi sa fie integru … Pt. astfel de cazuri consider ca SRI-ul ar trebui implicat pt. o analiza amanuntita a vietii unui asa inalt functionar public …

    (Care eventual sa fie ‘Avocatul Poporului’ si nu ‘Avocatul Partidului’…)

    P.S. : Vedeti ca in lunile-n care am lipsit, mi-au mai venit niste idei pt. niste legi … Astept articole pt. sugestia lor la fileu …

  2. Hai cu ungurul, să mă faceți fericit!

    • Catre @Radulescu Marcel. Fabian Gyula nu e orice ungur. E secui din neamurile din Covasna.
      Astia fost pe aripa dreapta a lui Mihai Viteazu la Calugareni.
      Pe tine te face relativ putin fericit Fabian Gyula dar pe Mihai Viteazu l-a facut ceva mai mult fericit secuii astia. Fara participarea celor 6000 de secui in batalia de la Calugareni capul lui Mihai Viteazu ar fi ajuns la Istanbul inca din 1595, la inceputul carierei sale de Domnitor, si nu tocmai la sfarsitul carierei asa cum a ajuns capul lui Vlad Tepes la Istanbul in 1476.

  3. Dacă faceţi ca şi cu Iordache atuncea nu mai avem mult de aşteptat.
    Am vrea să fiţi la fel de hotărâţi cum l-aţi executat pe Voiculescu dar dacă voi spuneţi peste o lună însemnă că Iordache deja e demis şi nu am aflat noi ca să nu vă luăm cu pensiile speciale că deja Rareş a apucat ticuri de cât de rapid le-a desfiinţat că încă şi acuma lumea îi aclamă reuşita.
    Măi PNL-iştilor voi chiar vreţi să terminaţi mandatul şi singurii de care aţi reuşit să scăpaţi să fie doar de ăştia din propria alinţă că tare începeţi să semănaţi la strategie cu Dragnea.
    Deci o lună spuneţi, peste două luni vă amintim şi de Mamasita asta şi de Iordache că poate mai reuşiţi până atuncea să mai daţi afară de la USR-Plus că vedem că cu ăştia vă iese peste noapte.

  4. Si Năstase e profesor universitar.

    • Nu avem nevoie de profesori universitari. Să-și vadă de universitatea lor!
      Av poporului să fie un tânăr de 40 ani, doctor în drept, cu familie, copii.