G4Media.ro

23 de migranți, dați dispăruți în largul coastelor tunisiene

sursa foto: captura video/SOS MEDITERRANEE France

23 de migranți, dați dispăruți în largul coastelor tunisiene

Douăzeci şi trei de persoane sunt date dispărute după ce au încercat să ajungă în Europa pe mare plecând din oraşul tunisian Nabeul, a anunţat sâmbătă Garda naţională într-un comunicat, precizând că operaţiunea de căutare este încă în desfăşurare, transmite AFP conform Agerpres.

‘Dispăruţii s-au îmbarcat în noaptea de 3 spre 4 mai’, însă familiile lor nu au informat autorităţile decât după zece zile, a precizat Garda naţională tunisiană, de care depinde paza de coastă.
La ordinul procurorului din Nabeul, Garda a arestat cinci persoane implicate în organizarea traversării.

Tunisia este, alături de Libia, principalul punct de plecare pentru mii de migranţi care riscă traversări periculoase ale Mediteranei în speranţa de a ajunge în Europa.

Mai mult de 1.300 de migranţi au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2023 în naufragii în apropierea coastelor tunisiene, a declarat Forumul tunisian pentru drepturi economice şi sociale (FTDES).

Săptămâna trecută, autorităţile tunisiene au semnalat o creştere cu 22,5% a numărului interceptărilor de migranţi din ianuarie până în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Garda naţională a anunţat că a ‘interceptat sau salvat’ 21.545 de persoane în primele patru luni ale anului în curs.

Sub impulsul Italiei, Uniunea Europeană a încheiat cu Tunisul un acord, foarte criticat în UE, ce prevede ajutoare financiare totale de 255 milioane de euro în schimbul unor eforturi sporite de reducere a acestor plecări.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), mai mult de 3.000 de persoane şi-au găsit sfârşitul în 2023 în Mediterana centrală, o creştere cu 60% faţă de anul precedent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează