G4Media.ro

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat foști miniștri și…

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian Georgescu, Nicolae Istudor se află printre aceștia, în mijlocul unei dezbateri care a împărțit lumea academică în 2: de ce vor să controleze rectorii direct și la vedere forul specialiștilor care decide toate promovările din universități, cine devine conducător de doctorat, către cine se împart banii de cercetare rezervați școlilor doctorale și soarta marilor plagiate?

Responsabilitatea alegerii acestui corp de experți ai Ministerului Educației este pasată, la vedere, în an dublu electoral, între ministrul Monica Anisie și președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. De remarcat că ministrul Educației este cel care are atribuția de a desemna membrii CNATDCU. Deci decizia finală îi aparține ministrului Anisie, care însă a refuzat să spună, până acum, care este poziția sa cu privire la posibilitatea ca rectorii să propună membrii Consiliului.

Ministrul ezită să-și asume public numele propriului corp de experți și cere ca “împărțeala” politică să fie făcută de Cîmpeanu. Acesta a “tranșat” propunerile primite de la universități – liste împănate de nume de rectori și de foști miniștri, deci mici bombe politice – trimițând către ministru 2 propuneri pe fiecare comisie, nu una așa cum prevedea inițial decizia.

Vezi mai jos lista rectorilor care vor să pună membrii CNATDCU, lista integrală a universitarilor propuși de CNR să facă parte din acest for, precum și numele tuturor organizațiilor consultate de Ministerul Educației înainte de a lua o decizie.

Rectorii care vor să facă parte din comisiile care aleg membrii CNADTCU:

 • Daniel Breaz – face parte dintre “rectorii veșnici” (se află la al 3-lea mandat de rector al Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, speculând o prevedere din Legea educației care prevede limitarea la 2 mandate pentru cea mai înaltă poziție într-o universitate). A fost ministru al Culturii și ministru interimar al Educației în ultimele luni ale guvernului PSD Dăncilă.
 • Cezar Spinu – rector pentru al doilea mandat consecutiv la Universitatea din Craiova
 • Valentin Popa – face și el parte din Rectoriada III. Se află la al 3-lea mandat de rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, a fost ministru al Educației în guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, este cel care a implementat planurile lui Liviu Pop de a avea manuale realizate de editura unică a statului
 • Gerard Jităreanu – și el rector aflat la al 3-lea mandat în fruntea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași
 • Puiu Lucian Georgescu – rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați și fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose.
 • Cornel Cățoi – rector pentru al doilea mandat al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca
 • Tudorel Toader – rector pentru al doilea mandat al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, implicat în “afacerea plagiatului” procurorului Codruț Olaru – a cărui teză a coordonat-o, ministru al Justiției în guvernul PSD Dăncilă. Detalii aici
 • Marian Preda – rectorul Universității din București aflat la primul mandat, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu
 • Ghiță Bârsan – rector pentru al 3-lea mandat la Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
 • Nicolae Istudor – rector pentru al 2-lea mandat în fruntea Academiei de Studii Economice (ASE) din București
 • Marian Moiceanu – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
 • Radu Marcel Moraru – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Citește pe Edupedu.ro lista integrală propusă de Consiliul Național al Rectorilor, condus de Sorin Cîmpeanu, ministrului Monica Anisie, și care este miza CNATDCU

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Nu se mai satura!
  Priviti-l pe sinistrul tudorel, mai multe pensii, mai multe salarii, mai multe sinecuri. Nu se mai satura. De unde sa-ti dam ba, daca n-avem ? Si pentru ce ? Pentru ce, au altii, nu noi! Dar astia isi platesc si amantele si avocatii cu banii nostri!

  • Tudorel Buborel mai ia un mandat. Pt mandatul urmator il pregateste pe fiu-sau. Si pentru urmatoarele se incalzesc nepotii.

 2. Cătoi se numește rectorul de USAMV.
  Ce ciudat, nu apare nimeni de la ceea mai bună universitate din țară, adică de la UBB Cluj.

 3. După câteva vad numai mutre de intelectualii dedicați studiului….. arhivelor securității… Doamne ferește! Tara asta numai de ticăloși are parte? Niciodata n-o să-și revină?

 4. Si cine ati vrea sa numeasca? Niste politruci? Guvernantii? Opozitia? Eu cred ca este corect ca mediul academic la cel mai inalt nivel are obligatia sa faca acest lucru.

  • Da, mediul academic desigur…
   Excelenta sa domnul presedinte al academiei are semnatura pe documentul care acorda „neplagiat cu cununita” distinsului senator iordache. Ne-a informat ca e semnatura lui, dar nu a semnat el… O fi semnat cel din „telefon”.

 5. In acest Caz , solicit Presedintelui , avand in vedere , programul lansat de Domnia Sa privind intarirae sistemului de invataman, a tine seama ca aici este vorba de viitorul Romaniei , care de 30 de ani este calcat in picioare de prostie si impostura , o contributie majora avand FABRICA DE DIPLOME PTR. DOCTORAT , plagiatele devenind un mod de lucru curent in elaborarea Tezelor de doctorat. In plus , consider ca ar fi util , revizuirea etapizata a lucrarilor de doctorat, in scopul anularii celor plagiate. Regretabil ca exista persoane cu titlul de doctor in stiinte , care nu stiu sa citeasca disursuri la diverse actiuni festive . In cei 30 de nai s-a ajuns la demonetizarae titlului de doctor , iar noi am acceptat cu multa usurinta ca prostia si impostura sa ne managerieze viata. Rezultatul este cel actual

 6. Impostorilor! Sa va retrageti toti si sa se reia procedura fara aviz de la CA-urile pe care le invartiti voi, golanilor!

 7. @ Ioana. Corect

 8. Din comisiile CNATDCU, nu trebuie sa mai faca parte cei care, deja, au avut un mandat.
  De ani de zile sunt aceeasi membri, selectati pe baza diverselor interese, care si-au creat adevarate „retele”. Membrii „retelelor” se acopera unii pe altii, fac abateri (doar pentru cei pe care, la randul lor ii „sustin”) de la criterii (dau exemplu doar criteriile standard minimale) pe care tot ei le stabilesc si le modifica dupa bunul plac (unele criterii sunt chiar aberante) etc. Nu mai aduc in discutie teze de doctorat, abilitare etc. Mai grav, acesti „membri permanenti” au siguranta ca vor fi in astfel de comisii forever …

 9. Ce fete de mafioti si parveniti in varful ierarhiei sociale din romania! Unu vad ca are grade, dar pariu toti in spate sunt cu stelute pe umar!

  Sunteti niste ahtiati dupa functii si parvenire! N-am vazut unu sa fie acolo pe meritocratie!

  Te uiti la specimenele din imaginile articolului si vezi romania de azi! Este o oglinda clara a tarii asteia! Uitati-va la ei, si apoi priviti haosul, degradarea umana si sociala, parvenitismul, legile date special pt unii pe spinarea celorlalti, vedeti resursele care pleca in forma bruta din ro, vedeti oamenii specializati care parasesc constant tara asta, vedeti industria pe care a distrus-o generatia lor, vedeti agricultura pusa pe butuci tot de ei, vedeti saracia din mediul rurual, vedeti analfabetismul functional!

  Si apoi uitati-va la cei 12 apostoli din imagine!

 10. Grupare de partid, controlata si organizata de Campeanu. Cine nu e cu el e impotriva sistemului.