G4Media.ro

Zi decisivă pentru Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul: Va rămâne muzeu sau…

Zi decisivă pentru Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul: Va rămâne muzeu sau va redeveni moschee?/ Secretarul de stat american solicită Turciei să mențină statutul de muzeu

Consiliul de Stat al Turciei va decide, joi, dacă Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee sau va continua să fie muzeu.

Miercuri, cu o zi înaintea deciziei, secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat Turciei să păstreze statutul de muzeu, transmite Agerpres.

Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, timp de 500 de ani, până în 1934 când a devenit muzeu.

Preşedintele Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument care face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO, fiind aflat în inima Imperiului Bizantin creştin şi apoi a Imperiului Otoman musulman. În prezent, Hagia Sophia este unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia.

Într-o luare de poziţie pe acest subiect, Pompeo a lăudat autorităţile turce pentru modul în care a fost întreţinut monumentul şi pentru exploatarea sa turistică, ca muzeu, dar a avertizat că schimbarea acestui statut ar duce la pierderea unei importante părţi din moştenirea culturală, religioasă şi istorică reprezentată de catedrală.

„Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Instanţa este aşteptată să se pronunţe joi cu privire la o solicitare de schimbare a statutului de muzeu al Hagiei Sophia şi revenirea sa la starea de moschee. Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1934 în anii de început ai Turciei moderne laice, fondată de Mustafa Kemal Ataturk.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Turcia este un teritoriu luat prin forta armelor.
  Tot ce inseamna astazi Turcia apartine de fapt Greciei, de milenii.

  • Hai nu zău!? Așa ai „învățat” tu la școală, nu?

  • Veorico, tu esti? Sau Ciolanu???? Unde-ati facut voi scoala??? La Bioterra? Sau la Spilu Harem?

   Si ai dreptate, baclavaua este o specialitate greceasca!
   Sphinx-ul….ploii!

  • „In the 10 years following the Battle of Manzikert in 1071, the Seljuk Turks from Central Asia migrated over large areas of Anatolia, with particular concentrations around the northwestern rim.[49] The Turkish language and the Islamic religion were gradually introduced ”

   https://en.wikipedia.org/wiki/Anatolia

  • E trist, turcii au ciordit, casapit tot ce au prins. Ei inca ocupa pamanturile alea pt ca in timpul primului razboi si dupa, marile puteri nu au vrut ca Grecia sa reocupe Dardanelele si au vrut cineva dusman RUsiei Ortodoxe. DOar un calcul politic cinic, nimic altceva, intre timp turcii au epurat zona si nu mai e picior de crestin pe acolo.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_pogrom
   The pogrom greatly accelerated emigration of ethnic Greeks from Turkey, and the Istanbul region in particular. The Greek population of Turkey declined from 119,822 in 1927,[9] to about 7,000 in 1978.

  • Pe la sfarsitul dec XIX otomanii puteau sa fie scosi in Europa dar a intervenit Franta si Anglia. De retinut.

 2. Din punctul meu de vedere, pot sa transforme ce vor turcii la ei in tara, adica tara ofertia lor, cum au scris unii mai sus. Ce e deranjant totusi, este faptul ca in vest nu doar se construiesc moschei, dar se distrug cladiri si statui in timp ce altii construiesc moschei. Vestul nu are dreptul sa spuna nimic in Turcia, dar iei ( oamenii din afara vestului ), au dreptul sa faca ce vor in vest.

 3. Eu as fi facut acolo ceva frumos, o popoteca, sau bordel dintr-ala german unde gasise de lucru naomi. Nu mai fitz intolerantz!