G4Media.ro

Zelenski urmează să se adreseze luni celor 27 state membre UE la…

Zelenski urmează să se adreseze luni celor 27 state membre UE la summitul Consiliului European de la Bruxelles / O nouă serie de sancţiuni europene este blocată, în continuare de către Budapesta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria, relatează AFP, citată de News.ro

”Preşedintele Zelenski ni se va alătura prin videoconferinţă la începutul discuţiei noastre privind situaţia în Ucraina”, anunţă vineri preşeidntele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invită pe şefii de stat şi de guverne din UE la summit.

”Îngrijorarea noastră cea mai imediată este să ajutăm Ucraina, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în nevoile sale de lichidităţi”, subliniază Charles Michel, care adaugă că cei 27 urmează să discute, de asemenea, despre ”susţinerea reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de trei luni de invazia Rusiei.

O nouă serie de sancţiuni europene – care prevede un embargo treptat al petrolului rus, în şase luni – este blocată, în continuare de către Budapesta.

Ungaria ”nu se află în poziţia de a accepta cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, atât timp cât negocieri nu vor reuşi să rezolve toate problemele aflate în suspans”, îl avertizează premierul ungar Viktor Orban, într-o scrisoare, pe preşeidntele Consiliului European Charles Michel.

Ungaria, o ţară enclavizată (fără ieşire la mare), depinde de petrolul trimis de Rusia prin oleoductul Drujba.

Budapesta consideră insuficientă propunerea unei derogări de doi ani în vederea impunerii embargoului – care a fost făcută totodată Slovaciei şi Cehiei.

Ea cere o derogare de cel puţin patru ani şi finanţări europene în valoare de aproape 800 de milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a creşte capacitatea oleoductului Adria – care vine dn Croaţia.

Cei 27 impun sancţiuni în unanimitate.

Negocieri sunt în curs într-o încercare de a găsi o soluţie înainte de summit.

Parisul, Berlinul şi Consiliul European se declară încrezătoare, în ultimele zile, cu privire la faptul că urmează să se ajungă la un acord până luni.

Unele state membre exercită presiuni în vederea unui compromis cu Budapesta, cu scopul păstrării unităţii Celor 27 şi evitării ca blocarea sancţiunilor să nu afecteze summitul, potrivit unor surse europene.

Una dintre opţiuni ar fi să se meargă înainte cu acest al şaselea pachet de sancţiuni – care prevede de asemenea o lărgire a listei negre a UE, impunerea unor sancţiuni unor bănci ruseşti şi o excludere de la embargo a petrolului trimis prin oleoduct (care reprezintă o treime dintre livrările către Cei 27), potrivit unei surse europene.

Altă opţiune ar fi o excludere temporară a oleoductului Drujba de la embargo şi o continuare a negocierilor cu Budapesta, potrivit altei surse.

Securitatea alimentară – ameninţată de o scumpire vertiginoasă din cauza blocării exporturilor cerealelor ucrainene – se află, de asemenea, în programul summitului.

Preşedintele Uniunii Africane (UA) Macky Sall urmează să intervină la summitul UE prin videoconferunţă, în contextul în care Africa se teme de o criză alimentară.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Silvuplemesieu… Silvuplemesieu…

 2. Pana acum 3 luni TOATA presa occidentala scria de problemele grave ale justitiei din ucraina, coruptie generalizata, mafie, comediantul are de explicat niste milioane(panama), si acum……eroul lumii!
  Marș mă de aici!
  Tocană să vă facă putin. Ucraina dezmembrata si fiecare tara cu care are granita sa is primeasca inapoi teritoriile FURATE!
  🖕🏼🇺🇦

  • Putin e mai periculos ca acest comediant si Ucraina, deci are sens sa ca Zelinski sa fie eroul lumii in contextul actual

 3. mai au consiliu si peste 3 saptamani asa ca nu vad care e urgenta

  si pot face un consiliu si peste 10 zile daca vor. asta e o vrajeala cu consiliul care impune o decizie urgenta. pt brexit au facut SUTE de consilii si tot prost a iesit pana la urma

  Ungaria are dreptul sa se opuna oricarei decizii care ii afecteaza economica, tupeul unora din UE e nelimitat: pe de o parte impun sanctiuni ungariei si pe de alta parte cer ungariei sa isi distruga compania cea mai de succes: MOL

 4. Zele, taie taica gazul pentru o zi in ungaria….sau 3 zile…fetita lui putin o sa priceapa repede 🤣🤣🤣🤣🤣

  • Sa taie, ramane si fara vestul ucrainei

 5. V a învățat sa aveți ultima postare! Orice dar sa fii ultimul citit! Prost nu ești ca nu faci greșeli gramaticale, psdiste, ești doar un ticalos care se vinde pe câțiva bani!

 6. nu-l credeam atat de redus mintal pe orban.
  va face praf ungaria, va fi rusinea europei, alaturi de ruzia fazcista.
  pasaportul maghiar va valora ZERO, enjoy 🙂

 7. Inca o sesiune de videochat pentru niște bănuți de tocat in Ucraina.

 8. Zici Ungaria + Orban si tragi apa

 9. Ăsta circulă mai rapid ca banul rău,deja mi-e greață.