G4Media.ro

Zelenski: Rusia nu şi-a retras echipamentul militar din apropierea frontierei cu Ucraina

Zelenski: Rusia nu şi-a retras echipamentul militar din apropierea frontierei cu Ucraina

Rusia nu şi-a retras echipamentul militar din apropierea frontierei cu Ucraina după ce a anunţat, luna trecută, retragerea trupelor sale din zonă, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Întrebat despre probabilitatea unei invazii ruse de amploare, şeful statului ucrainean a menţionat că pentru moment aceasta nu există, dar a precizat că ”nimeni nu poate garanta nimic”.

La 6 mai, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a apreciat că prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămâne semnificativă, conform evaluărilor SUA şi ale NATO. ”Prin urmare, NATO trebuie să rămână vigilentă şi să monitorizeze îndeaproape evoluţiile”, a subliniat Stoltenberg.

Ministerul rus al Apărării a anunţat pe 23 aprilie, după exerciţii militare desfăşurate în Crimeea anexată, că atunci începuse retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a provocat la Kiev şi în Occident temeri privind riscul unui conflict armat. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, dădea data de 1 mai ca termen pentru încheierea retragerii.

Pe de altă parte, Zelenski a recunoscut că aşteaptă un ”semnal puternic” de la summitul NATO din luna iunie, organizat la Bruxelles.

Summitul din 14 iunie va fi prima reuniune a liderilor ţărilor NATO la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Precedentul summit al Alianţei Nord-Atlantice a avut loc în decembrie 2019, la Watford, în Marea Britanie, iar cea mai recentă reuniune NATO la nivel înalt de la Bruxelles s-a ţinut în iulie 2018.

Ediţia din 2017, desfăşurată de asemenea la Bruxelles, a fost prima a fostului preşedinte american Donald Trump.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Cred că vi l-a lăsat cadou, mergeți să-l luați, poate veți găsi ceva gonflabil metalizat !!!

  2. Pârâciosule 🤣

  3. Astept cu nerabdare jeluirea „Rusia nu si-a retras echipamentul militar DIN Ucraina”. #insulaserpilor #cetateaalba