G4Media.ro

Zelenski cere Europei să evite divizarea și să stabilească un preț scăzut…

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski (Володимир Зеленський)

Zelenski cere Europei să evite divizarea și să stabilească un preț scăzut pentru petrolul rusesc: „Este misiunea noastră numărul unu”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut vineri europenilor să rămână uniți împotriva războiului Rusiei și să limiteze drastic prețul pentru petrolul rusesc, relatează Reuters.

„Nu există nicio divizare, nu există nicio schismă între europeni și trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an”, a declarat Zelenski într-un discurs prin intermediul unei legături video în direct la o conferință din Lituania.

„Europa se ajută singură. Nu ajută Ucraina să se ridice împotriva Rusiei, aceasta ajută Europa să se ridice împotriva agresiunii rusești”, a adăugat el.

O mare parte din Ucraina a rămas fără căldură sau energie electrică după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești asupra rețelei sale energetice de până acum, iar la Kiev locuitorii au fost avertizați să se pregătească pentru noi atacuri și să își facă provizii de apă, alimente și haine călduroase.

Guvernele din Uniunea Europeană au rămas divizate joi în privința nivelului la care să fie plafonat prețul petrolului rusesc pentru a reduce capacitatea Moscovei de a plăti pentru război, iar Zelenski a cerut liderilor UE să se înțeleagă asupra celei mai mici propuneri, de 30 de dolari.

„Reducerile de preț sunt foarte importante. Auzim despre (propuneri de a stabili plafonul pe baril la) 60 sau 70 de dolari. Astfel de cuvinte sună mai degrabă ca o concesie (pentru Rusia)”, a declarat Zelenski.

„Dar sunt foarte recunoscător colegilor noștri baltici și polonezi pentru propunerile lor, destul de rezonabile, de a stabili această sumă la 30 de dolari pe baril. Este o idee mult mai bună”, a adăugat el.

Statele UE nu au reușit să ajungă miercuri la un acord privind nivelul prețului pentru petrolul rusesc transportat pe mare, deoarece o propunere a Grupului celor șapte națiuni (G7) pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril a fost considerată mult prea mare de unii și prea mică de alții.

Polonia dorește ca plafonul să fie stabilit la 30 de dolari, argumentând că, având în vedere costurile de producție rusești pe care unii le estimează la 20 de dolari pe baril, propunerea G7 ar permite Moscovei un profit prea mare. Lituania și Estonia susțin Polonia.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce plafon de pret la petrol rusesc? Din decembrie intrau sub sancțiuni petrolul rusesc.

  2. Rusia mai are iluzia că va câștiga?

  3. De când face Zelensky regulile în UE? Poate are treaba și noi îl reținem. Asa este în democrație mai Zelensky, democrație pe care voi o descoperiți abia acum.

    • Zise trolul orc, unde la el în gulag democrația e peste tot, în special când il critici pe schizofrenic…