G4Media.ro

Zeci de milioane de lei pentru modernizarea spitalului din Botoșani au ajuns…

sursa foto: Pixabay.com

Zeci de milioane de lei pentru modernizarea spitalului din Botoșani au ajuns la companii investigate penal – Context.ro

500 de nou-născuți din Botoșani ajung, anual, într-o secție de spital despre care un fost cadru medical susține că este în pericol de incendiu, arată o investigație Context.ro. Rapoartele oficiale arată că instalațiile electrice din spital au probleme, deși unitatea medicală a cheltuit zeci de milioane de lei pentru reabilitări și pentru instalații electrice. O parte din bani a ajuns la firme cu istoric penal iar autoritățile au descoperit echipamente cumpărate la suprapreț, proiecte tehnice defectuoase și licitații cu dedicație.

  • O asistentă medicală susține că în Spitalul Mavromati există un risc mare de incendiu din cauza aparaturii vechi și defecte
  • Rapoartele oficiale arată că rețeaua electrică pune în pericol pacienții, inclusiv în secția despre care avertizorul de integritate s-a plâns oficial.
  • Asta deși unitatea medicală a plătit milioane de lei pentru reabilitarea instalației electrice. Context.ro a descoperit că zeci de milioane de lei pentru modernizarea spitalului au ajuns la companii investigate penal.

Timp de 40 de ani, asistenta Lenuța Pancu a avut grijă de nou-născuții cu probleme care ajung la Terapie Intensivă în secția exterioară Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Într-un interviu pentru Context.ro, Lenuța a povestit că îi era teamă de posibilitatea producerii unui incendiu, pentru că instalația care alimentează cu oxigen incubatoarele în care sunt ținuți bebelușii avea defecțiuni grave.

Asistenta, care s-a pensionat recent, a povestit că salonul de Terapie Intensivă Septic, unde avea grijă de bebeluși, a fost cel mai folosit în ultimii ani și că, mai ales după tragedia de la Giulești, îi era teamă de incendii. A reclamat fără succes că o parte din conductele de oxigen erau defecte și că erau în apropierea instalației electrice la care sunt conectate alte aparate. Spitalul a transmis că, între timp, a rezolvat problema.

Din răspunsul transmis de conducerea Secției de Neonatologie reiese că o parte din instalația de oxigen a fost realizată de Tehnoplus Medical, companie abonată la contracte publice. Un fost acționar al companiei, Octavian Niculescu, a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție ce țin de achizițiile publice din domeniul sănătății. Acesta a fost și condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență. Firma a fost pusă pe lista neagră și de către Banca Mondială, între 2017 și 2019, după ce o investigație a experților săi arăta că ar fi plătit 168.000 de euro drept mită pentru a obține contracte pe bani publici în domeniul sanitar.

Citește tot articolul pe Context.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Consiliul Judetean Botosani ca si Cladire inca exista ? nu s a demolat de catre Strada ?