
Zeci de locuitori părăsesc insulele izolate din sudul Japoniei, afectate de aproape 1.600 de cutremure
Zeci de locuitori au părăsit insulele izolate din sudul Japoniei care au fost afectate de aproape 1.600 de seisme în ultimele săptămâni, a declarat luni un reprezentant al municipalităţii locale, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Nu au fost raportate pagube materiale majore pe insula Akuseki, cea mai afectată, chiar şi după un cutremur cu magnitudinea 5,1 care s-a produs în timpul nopţii trecute, a declarat primarul Genichiro Kubo, al cărui sediu se află pe o altă insulă.
Însă aceste seisme, care se produc cu o frecvenţă aproape neîntreruptă de două săptămâni încoace, le-au provocat un stres considerabil locuitorilor din regiune, mulţi dintre ei fiind afectaţi de lipsa somnului.
Dintre cei 89 de rezidenţi ai insulei, 44 s-au evacuat duminică în regiunea centrală Kagoshima, iar alţi 15 au părăsit o insulă vecină, a precizat Genichiro Kubo într-o conferinţă de presă.
Insula Akuseki, care face parte din Arhipelagul Tokara, în sudul regiunii Kyushu, a fost zguduită de peste 1.600 de cutremure începând din data de 21 iunie.
Municipalitatea, compusă din şapte insule locuite şi cinci insule nelocuite, se află la aproximativ 11 ore de mers cu feribotul de Kagoshima.
Experţii sunt de părere că un vulcan submarin şi fluxuri de magmă s-ar putea afla la originea fenomenului. Ei subliniază că este imposibil să se prevadă cât timp vor dura cutremurele.
„Nu putem prezice ce s-ar putea întâmpla. Nu ştim când se va termina”, a declarat Genichiro Kubo în faţa jurnaliştilor.
O perioadă similară de activitate seismică intensă s-a produs în regiunea Tokara în septembrie 2023, când au fost înregistrate 346 de seisme, potrivit Agenţiei de Meteorologie a Japoniei (JMA).
Japonia este una dintre cele mai active ţări din lume din punct de vedere seismic, fiind situată la confluenţa a patru plăci tectonice majore, de-a lungul marginii vestice a „Cercului de Foc al Pacificului”.
Arhipelagul nipon, care găzduieşte o populaţie de 125 de milioane de locuitori, se confruntă de obicei cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, care reprezintă 18% din totalul seismelor produse la nivel mondial.
Autorităţile japoneze sunt îngrijorate în special din cauza unui posibil seism major în Fosa Nankai, o depresiune submarină care se întinde pe 800 de kilometri de-a lungul coastelor nipone la Oceanul Pacific. Astfel de seisme se produc în acea zonă la fiecare 100 – 200 de ani, în medie, cel mai recent datând din 1946.
Guvernul japonez a prezentat marţea trecută un nou plan actualizat de pregătire a populaţiei pentru dezastre, afirmând că mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a limita consecinţele unui posibil „mega-cutremur”, susceptibil să facă până la 300.000 de morţi în această ţară.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.