G4Media.ro

Zborurile internaționale ocolesc strâmtoarea Ormuz din Orientul Mijlociu din cauza tensiunilor dintre…

Zborurile internaționale ocolesc strâmtoarea Ormuz din Orientul Mijlociu din cauza tensiunilor dintre Iran și SUA

Companiile aeriene KLM, Qantas, Singapore Airlines şi Malaysia Airlines au decis să evite strâmtoarea Ormuz, situată în zona unde Iranul a doborât drona militară americană, informează Agerpres. Federația Americană de Aviație (FAA) avertizează asupra unui „potențial de identificare eronată” a zborurilor civile ce travesează regiunea, scrie Los Angeles Times.

‘Incidentul cu drona este un motiv pentru a nu survola strâmtoarea Ormuz pentru moment. Aceasta este o măsură de precauţie’, a declarat într-un comunicat KLM, adăugând că securitatea reprezintă ‘prioritatea absolută’ a companiei.

Malaysia Airlines a indicat că va evita de asemenea zona. ‘Securitatea este de o importanţă capitală pentru Malaysia Airlines’, a explicat ea.

Transportatorul aerian Qantas a luat măsuri similare: ‘Suntem pe cale să ajustăm traseul zborurilor deasupra Orientului Mijlociu pentru a evita strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman până la noi ordine’, a declarat compania pentru AFP.

Este de aşteptat ca decizia să afecteze zborurile dintre Australia şi Londra, însă aceasta nu ar trebui să prelungească timpul de zbor, potrivit companiei.

Din cauza tensiunilor în curs, unele dintre zborurile noastre ar putea urma trasee puţin mai lungi pentru a evita strâmtoarea Ormuz’, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Singapore Airlines.

Air France a indicat că aceste măsuri nu o vizează, întrucât avioanele sale nu survolează zona respectivă.

Anunţul intervine în timp ce Washingtonul a interzis joi seara companiilor aeriene americane să survoleze spaţiul aerian controlat de Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman ‘până la noi ordine’ după ce Iranul a doborât o dronă de recunoaştere americană.

Gestul Teheranului a fost catalogat joi dimineaţă de către preşedintele Donald Trump o ‘greşeală uriaşă’.

Iranul a asigurat vineri că dispune de dovezi ‘incontestabile’ care arată că drona americană care a fost doborâtă intrase în spaţiul său aerian, contrar a ceea ce afirmă Washingtonul.

‘Urmărim îndeaproape toate evoluţiile care ar putea avea legătură cu securitatea spaţiului aerian 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi vom organiza operaţiune de o manieră care să garanteze securitatea zborurilor’, a indicat KLM.

SUA şi-au justificat restricţiile emise joi prin creşterea activităţilor militare şi tensiunea politică exacerbată în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile, însoţit de riscul unei ‘erori de indentificare’.

Foto: Dronă utilizată de forțele militare americane

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Malaysia Airlines si cu a lor importanta maxima pentru siguranta, ei au pierdut avionul de la Donbas?