G4Media.ro

Xi Jinpping va vizita Arabia Saudită, pe fondul relațiilor tensionate ale celor…

Foto: Xi Jinping / Facebook

Xi Jinpping va vizita Arabia Saudită, pe fondul relațiilor tensionate ale celor două puteri cu SUA

Președintele chinez Xi Jinping va sosi joi în Arabia Saudită pentru o vizită de stat de două zile, pe fondul unor tensiuni ridicate între Statele Unite și cele două țări, transmite CNN, care citează surse multiple.

Călătoria lui Xi la Riad va include un summit China-statele arabe și o conferință China-CCG, afirmă patru surse apropiate discuțiilor.

Cel puțin 14 șefi de stat arabi sunt așteptați să participe la summitul arabo-chinez, potrivit unei surse diplomatice arabe, care a descris călătoria ca fiind o „piatră de hotar” pentru relațiile arabo-chineze.

Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizate să discute cu presa.

Zvonurile privind o vizită prezidențială chineză la cel mai mare aliat al SUA în Orientul Mijlociu circulă de luni de zile, dar nu au fost încă confirmate de guvernele Arabiei Saudite și Chinei.

Beijingul nu anunțat oficial că vizita lui Xi în Arabia Saudită.

Săptămâna trecută, guvernul saudit a trimis formulare de înregistrare pentru reporteri care să acopere summitul, fără a confirma datele exacte. Guvernul saudit a refuzat să răspundă solicitării CNN de a obține informații despre vizita lui Xi și despre summiturile planificate.

Rapoartele privind vizita mult așteptată vin pe fondul unei serii de dezacorduri ale SUA atât față de Beijing, cât și față de Riad, care, spre disperarea Washingtonului, nu au făcut decât să solidifice legăturile în ultimii ani.

SUA și Arabia Saudită sunt încă implicate într-o dispută aprinsă privind producția de petrol, care în octombrie a culminat cu o retorică puternică și acuzații atunci când cartelul petrolier OPEC+, condus de Arabia Saudită, a redus producția cu două milioane de barili pe zi, în încercarea de a „stabiliza” prețurile. Decizia a fost luată în ciuda unei campanii puternice a SUA împotriva ei.

Un aliat puternic al SUA timp de opt decenii lungi, Arabia Saudită a devenit sceptică din cauza a ceea ce percepe ca fiind o prezență de securitate americană în scădere în regiune, în special pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Iranului și a reprezentanților săi înarmați din Yemen.

China este în conflict cu SUA în ceea ce privește Taiwanul, pe care președintele american Joe Biden a promis în repetate rânduri că îl va proteja în cazul unui atac al Chinei. Subiectul spinos a agravat o relație precară între Washington și Beijing, care concurează deja pentru influență în instabilul Orient Mijlociu.

În timp ce aliații americani din Golful Arab acuză Washingtonul că nu și-a respectat garanțiile de securitate în regiune, China și-a consolidat legăturile cu monarhiile din Golf, precum și cu inamicii SUA, Iranul și Rusia.

Atât China, cât și Arabia Saudită au adoptat, de asemenea, poziții diferite față de Occident în ceea ce privește războiul din Ucraina. Ambele s-au abținut de la a aproba sancțiuni împotriva Rusiei, iar Riadul a susținut în repetate rânduri că Moscova este un partener-cheie în domeniul producției de energie care trebuie să fie consultat cu privire la deciziile OPEC+. În urma reducerii masive a petrolului de luna trecută, unii oficiali americani au acuzat Arabia Saudită că se află de partea Rusiei și că îl ajută pe președintele Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei.

Biden a declarat în octombrie că SUA trebuie să-și „regândească” relația cu Arabia Saudită, pe care președintele a încercat aparent să o repare într-o vizită la Riad în luna iulie. După ce a jurat să transforme regatul într-un „paria” și l-a condamnat pe prințul moștenitor și conducătorul de factor Mohammed bin Salman pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, Biden a zburat la Riad pe fondul penuriei mondiale de petrol.

Cu toate acestea, vizita, în cele din urmă rece, nu a dus la nicio creștere a producției de petrol și nu a făcut decât să agraveze tensiunile.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...