G4Media.ro

Xi Jinping anunţă ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai…

Sursa foto: Kremlin.ru

Xi Jinping anunţă ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai înalt nivel – parteneriat strategic permanent

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat miercuri ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai înalt nivel, în timpul unei întâlniri la Beijing cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt foarte bucuros să anunţ împreună cu dumneavoastră ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la nivelul de parteneriat strategic permanent”, a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunilor.

Este cel mai înalt nivel al diplomaţiei chineze şi doar câteva alte state – Pakistan, Rusia, Belarus – au dreptul la acest tratament.

Preşedintele venezuelean a fost primit împreună cu delegaţia sa la Palatul poporului, o clădire monumentală în preajma pieţei Tiananmen.

Liderul socialist sud-american, aflat la cea de-a 11-a sa vizită în China, şi-a început deplasarea vineri la Shenzen, în sudul Chinei, după care a mers la Shanghai, iar apoi în provincia estică Shandong, unde a luat un tren de mare viteză.

Beijingul are relaţii apropiate cu preşedintele venezuelean, altfel izolat pe scena internaţională, şi este unul dintre principalii creditori ai Venezuelei, al cărei PIB s-a contractat cu 80% în zece ani, din cauza crizei economice. Venezuela speră în susţinerea Chinei pentru a-şi relansa economia, afectată de o inflaţie-record pe plan mondial, de circa 400%.

Nicolas Maduro a vizitat China cel mai recent în 2018, când a salutat viziunea omologul său chinez privind un „destin comun al umanităţii”.

Critic feroce al SUA, Maduro a elogiat de asemenea China ca fiind un stat „fără un imperiu hegemonic care şantajează, domină şi atacă popoarele lumii”.

La rândul său, Xi Jinping a vizitat Venezuela în 2014.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai era de mult. Am fost in Venezuela in Noi.2022. Computerele din absolut toate magazinele erau in limba chineza. Casierii practic citeau doar cifrele. Sunt si ceva muncitori chinezi, dar nu exagerat de multi. Totusi, dupa faza cu computerele, am intrebat lumea de ce nu au in lb spaniola, care este printre cele mai folosite limbi din lume, inclusiv din tara lor. Dar macar engleza. Raspunsuri: mai mult de 95% de magazine din Venezuela apartin chinezilor. Venezuelenii nu vor sa munceasca pentru ei ca sunt deseori neplatiti, si au inceput sa isi aduca chinezii care mai inchid ochii la cate un salar neplatit, acela fiind si asa mic.
    Doar ma aflam in treaba pe-aici.