G4Media.ro

Washingtonul promite să sprijine Israelul „indiferent de guvern”

Washingtonul promite să sprijine Israelul „indiferent de guvern”

Guvernul american, care l-a primit joi pe ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a angajat să sprijine Israelul indiferent de viitorul său premier, în momentul în care s-a format o coaliţie pentru a-l alunga de la putere pe Benjamin Netanyahu, notează AFP, citată de Agerpres.

„Nu vom vorbi despre formarea unui guvern atât timp cât este în curs de desfăşurare”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Cu toate acestea, el a asigurat că „sprijinul neclintit” al Statelor Unite pentru Israel va rămâne neschimbat „indiferent ce se va întâmpla, indiferent de guvern”.

„Nimic nu se va schimba chiar dacă guvernul se va schimba”, a insistat Ned Price, confirmând în special intenţia Washingtonului de a contribui la refacerea scutului antibalistic al statului evreu, ale cărui rachete au fost folosite intens în timpul celor 11 zile de conflict cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, în mai.

Primindu-l pe Benny Gantz la Pentagon, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că preşedintele Joe Biden „şi-a exprimat sprijinul total pentru refacerea +Iron Dome+ în Israel”, „care a salvat atât de multe vieţi în timpul recentului conflict”.

Adversarii lui Benjamin Netanyahu au anunţat miercuri seară, în ultimul moment, că au reuşit să formeze o coaliţie eterogenă, care l-ar putea alunga de la putere pe şeful guvernului în zilele următoare. Această schimbare ar interveni într-un moment în care Statele Unite au fost constrânse să se implice diplomatic în dosarul israeliano-palestinian cu ocazia recentei escaladări militare.

Preşedintele Biden, care îl cunoaşte pe actualul prim-ministrul israelian de mulţi ani, întreţine o relaţie ambivalentă cu acesta. După instalarea sa la Casa Albă, în ianuarie, el a amânat mult timp prima discuţie la telefon cu acest aliat-cheie pe care îndelung răsfăţat de predecesorul său Donald Trump.

Dar în timpul conflictului din mai, democratul a fost criticat de o parte a propriei tabere pentru că, iniţial, a părut să-l lase pe Benjamin Netanyahu să răspundă la rachetele lansate de Hamas fără să ceară clar încetarea focului.

„Dorim o securitate durabilă atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni”, a declarat Lloyd Austin în prezenţa lui Benny Gantz, subliniind „importanţa reducerii tensiunilor din Cisiordania şi Ierusalim”.

De asemenea, la fel ca şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care anterior l-au primit separat pe ministrul israelian, secretarul Apărării a subliniat necesitatea de a accelera ajutorul umanitar şi reconstrucţia pentru Fâşia Gaza.

La rândul său, Benny Gantz a insistat asupra faptului că orice compromis între Washington şi Teheran pentru a relansa muribundul acord nuclear cu Iranul, denunţat ca fiind prea slab de statul evreu, trebuie „să-şi îndeplinească în mod real obiectivul său de a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Și se mai miră muricanii că nimeni nu-i iubește, că lumii îi este silă de ei.

  2. Lobby-ul israelian – John j. Mearsheimer
    De pe spatele cartii:
    „Prietenii nostri americani ne ofera bani, arme si sfaturi. Noi luam banii, luam armele si refuzam politicos sfaturile.” Moshe Dayan

  3. Foarte bine, pulestinienii sunt niște rahați cu ochi.

  4. O să ne fie dor de Biden, din 2024 va fi un preşedinte republican antisemit. Republicanii pregătesc acum fraudarea masivă a alegerilor, înlocuiesc secretarii de stat în statele unde controlează legislatura.