G4Media.ro

Washingtonul, „pregătit” pentru negocieri directe „urgente” cu Teheranul pentru a salva acordul…

sursa foto: Captură video

Washingtonul, „pregătit” pentru negocieri directe „urgente” cu Teheranul pentru a salva acordul nuclear iranian

Statele Unite au reafirmat luni ca sunt „pregătite” pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian, ca răspuns adresat Teheranului care a evocat pentru prima dată această ipoteză, scrie AFP, citată de Agerpres.

„A ne întâlni direct ar permite o comunicare mai eficientă, ceea ce este urgent pentru a ajunge rapid la un acord”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

„În ritmul actual al progreselor nucleare ale Iranului, aproape că nu mai avem timp să ajungem la o înţelegere”, a avertizat el.

Discuţiile s-au deschis în aprilie la Viena şi au fost reluate în toamnă, după o pauză de cinci luni, pentru a salva acordul care trebuia să împiedice Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică.

Dar ele au loc între Teheran şi marile puteri încă membre ale acestui acord încheiat în 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia), în timp ce americanii, care l-au părăsit în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, participă la el indirect fără să-i fi întâlnit până acum pe iranieni.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a afirmat luni că ţara sa ar putea intra în negocieri directe cu Washingtonul, dacă va fi necesar pentru a ajunge la un „acord bun” privind programul nuclear.

„Suntem pregătiţi să îi întâlnim direct”, a asigurat purtătorul de cuvânt american, amintind că Washingtonul a considerat încă de la început că „ar fi mai productiv”.

„Ar fi profund regretabil să risipim această oportunitate” de a salva acordul din 2015 „fără să ne întâlnim direct pentru a încerca să depăşim divergenţele noastre”, a insistat el.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, doreşte să revină în acordul privind programul nuclear iranian şi, prin urmare, este dispus să ridice cel puţin parţial sancţiunile anti-Teheran reintroduse de predecesorul său, dar cu condiţia ca Republica Islamică, la rândul său, să se întoarcă la restricţiile impuse programului său atomic, de care s-a distanţat treptat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Cand ai 3 luni care dau tarcoale (rusia china iran) incerci sa-i arunci o ciozvarta celui mai slab macar sa scapi de o problema.

  2. Problema e cum ii convingi ca exista solutii (diplomatice, tratate de aparare, etc) care pot suplini armele atomice. Vedem de la Ucraina ce se poate intampla cand tratatele de renuntare la armele atomice devin maculatura. SUA ar trebui sa apere agresiv Ucraina impotriva Rusiei, TOCMAI pentru ca a garantat independenta si suveranitatea Ucrainei in schimbul renuntarii acesteia la al treilea arsenal nuclear ca numar, peste O MIE de focoase. Altfel tratatele astea nu valoreaza o ceapa degerata si nimeni nu va putea fi convins sa renunte la nucleare.

  3. Rusia e gata sa rupa Ucraina, China e gata sa ocupe Taiwanul, Iranul e gata sa stearga Israelul de pe fata Pamantului.

  4. Asta e când te arde gazul.