G4Media.ro

Wall Street Journal: Intruși chinezi sunt descoperiți în zone sensibile din Statele…

Sursa: Pexels

Wall Street Journal: Intruși chinezi sunt descoperiți în zone sensibile din Statele Unite / Tensiuni bilaterale crescute între cele două puteri și acuzații de spionaj

Cetăţeni chinezi, uneori dându-se drept turişti, au avut acces la baze militare şi locuri sensibile din SUA de până la 100 de ori în ultimii ani, relatează The Wall Street Journal, citând oficiali americani care au descris incidentele drept potenţiale ameninţări de spionaj, relatează Reuters.

Departamentul Apărării, FBI şi alte agenţii au făcut anul trecut o analiză pentru a încerca să limiteze aceste incidente care implică intruşi, din cauza încercărilor lor de a intra în bazele militare americane fără autorizaţia corespunzătoare, afirmă WSJ.

Potrivit articolului, aceşti intruşi au variat de la cetăţeni chinezi care au fost găsiţi trecând într-un poligon de rachete american din New Mexico până la scafandri care înotau în Florida în ape tulburi, în apropierea unui sit guvernamental de lansare a rachetelor.

În ceea ce priveşte incidentele care au avut loc în zonele rurale, unde există puţin turism, acestea au implicat, de obicei, cetăţeni chinezi care au fost nevoiţi să presteze anumite servicii şi cărora li s-a cerut să raporteze apoi guvernului chinez, a scris WSJ, citând oficiali familiarizaţi cu această practică. Departamentul american al Apărării şi Departamentul de Securitate Internă nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la articolul din WSJ, menţionează Reuters.

Incidentele raportate au loc într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul iau măsuri timide pentru a calma tensiunile bilaterale care au crescut după ce un balon chinezesc suspectat de spionaj la mare altitudine a traversat Statele Unite, iar armata americană l-a doborât în largul coastei de est, în februarie.

De asemenea, Washingtonul acuză China de faptul că încearcă de ani de zile să întreprindă din Cuba operaţiuni de spionaj, în condiţiile în care insula comunistă se află la aproximativ 160 de kilometri de Florida. Wall Street Journal relatase la începutul lunii iunie că Beijingul a ajuns la un acord cu Cuba pentru a înfiinţa o bază de spionaj pe insulă, dar un oficial american a declarat ulterior că operaţiunile chineze de spionaj antiamerican din Cuba sunt cu mult anterioare, iar în 2019 China şi-a îmbunătăţit instalaţiile pe care le are pe insulă în acest scop.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează