G4Media.ro

Wall Street Journal cere expulzarea ambasadorului și a jurnaliștilor ruși din SUA

Sursa foto: evangershkovich.com

Wall Street Journal cere expulzarea ambasadorului și a jurnaliștilor ruși din SUA

Wall Street Journal (WSJ) a cerut expulzarea ambasadorului și a jurnaliștilor ruși din Statele Unite, în urma arestării unuia dintre jurnaliștii săi americani în Rusia, sub acuzația de spionaj, transmite Le Figaro.

„Expulzarea ambasadorului rus din Statele Unite, precum și a jurnaliștilor ruși care lucrează acolo, ar fi printre cele mai puține lucruri pe care le-aam putea face”, a declarat cotidianul internațional american într-un editorial publicat joi seară (30 martie), în urma unei solicitări a redacției WSJ.

Președintele american Joe Biden a cerut vineri Moscovei „să îl lase pe Evan Gershkovici să plece” în fața jurnaliștilor care i-au cerut reacția, în timp ce democratul în vârstă de 80 de ani se pregătea să părăsească Casa Albă pentru o călătorie în sudul Statelor Unite.

Kremlinul a avertizat joi Washingtonul împotriva oricărei forme de represalii împotriva presei ruse care lucrează în Statele Unite, după arestarea jurnalistului american, despre care Moscova a spus că a fost prins „în flagrant delict” de spionaj.

„În ceea ce privește cererea de expulzare a tuturor jurnaliștilor ruși, ziarul (WSJ) poate spune asta, dar nu ar trebui să se întâmple. Pur și simplu nu există niciun motiv pentru asta”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că jurnalistul american „a fost prins în flagrant delict (de spionaj)” și, prin urmare, „situația este clară”. Evan Gershkovici, un reporter rusofon în vârstă de 31 de ani, cunoscut pentru rigurozitatea sa, a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, fiind suspectat de „spionaj”.

În așteptarea unui eventual proces

El a negat acuzațiile în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenției ruse de presă de stat Tass. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită în așteptarea unui eventual proces. Potrivit Tass, cazul a fost clasificat ca fiind „secret”, ceea ce restricționează publicarea de informații despre acesta. Singurele detalii disponibile în acest stadiu sunt că FSB a anunțat că a „dejucat o activitate ilegală” prin arestarea lui Evan Gershkovici la Ekaterinburg, la o dată nespecificată.

Arestarea sa are loc pe fondul creșterii represiunii în Rusia împotriva presei de la ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relațiile dintre Moscova și Washington. Casa Albă a condamnat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, a calificat acuzația de spionaj drept „ridicolă”, în timp ce șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a declarat „extrem de îngrijorat”. Uniunea Europeană, prin șeful diplomației sale Josep Borrell, a „condamnat” reținerea lui Evan Gershkovici de către Rusia, într-un tweet în care a denunțat „disprețul sistematic” al Moscovei față de libertatea presei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...