G4Media.ro

Vot în Camera Deputaților asupra moțiunii simple a PSD împotriva ministrului Cristian…

Vot în Camera Deputaților asupra moțiunii simple a PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea

Votul asupra moţiunii simple iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va fi exprimat marţi de plenul Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Deputaţii au dezbătut luni moţiunea intitulată „Cristian Ghinea – de la zero la abis”, semnată de 82 de deputaţi PSD.

PSD a susţinut în moţiune că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de „diletantism managerial”, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este „un dezastru” şi „distruge România pentru următorii cinci ani”.

„Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021 – 2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea”, susţine PSD.

Ministrul Cristian Ghinea a afirmat că textul moţiunii este un „banc prost”, susţinând că sunt „cinci mari minciuni” în document care se pot verifica uşor din informaţii publice.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutam pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene. Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că va suspenda contul pentru fake news. Sunt cinci mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi”, a declarat ministrul.

În opinia lui Cristian Ghinea, sunt opt motive pentru care „PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie”, menţionând, printre altele, examenul naţional pentru toţi funcţionarii publici pe baza meritocratică, reformarea companiilor de stat, tăierea accesului mafiei la păduri şi faptul că a prevăzut în plan „un sistem foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor”.

„Haideţi să vorbim despre ce vă doare cu adevărat! Văd că sunteţi foarte supăraţi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adevărul este că după ce PNRR reuşeşte – şi va reuşi – partidul sărăciei, partidul subdezvoltării, partidul corupţiei, adică PSD, nu-şi va mai găsi locul şi menirea în România, pentru că PNRR înseamnă că vom repara România după ce aţi stricat voi. PNRR înseamnă opusul a ceea ce face PSD în România atunci când apucă să guverneze”, a declarat Ghinea.

Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

sursa foto: Guvernul României

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Acest PNRR, dovada suprema a incompetentei si habarnismului din Institutiile de stat o sa-i aduca pe PSDei la guvernare fara sa faca macar campanie electorala: o sa vada romanii acele Miliarde de Euro la sfantu’ asteapta…
  Ca Barna si Ghinea(cei 2 RESPONSABILI pentru PNRR!) si echipa de la MFE sunt habarnisti autosuficienti(nimeni nu-i ca ei, evident!) STIAM, dar vor plati romanii…din nou…
  13.06.2021: „PNRR – sau cum să scriem pe genunchi un plan național prin care dorim să atragem 29,2 miliarde euro.
  Regula SMART e în principiu regula de bază pentru orice obiectiv stabilit într-un proiect. Te ajută să stabilești cât mai clar și realist ce vrei să obții prin proiectul propus. Am mai menționat acest aspect într-un alt articol despre PNRR, la prima analiză efectuată de către Bruxelles.
  Pe 31 mai 2021, România a depus a doua variantă a PNRR, care din nou s-a întors cu recomandări. Da, PNRR nu poate fi respins, de așa natură e conceput Mecanismul de Redresare și Reziliență la nivel european. Prin urmare, de fiecare dată când trimitem planuri incoerente la Comisia Europeană, ei ni le trimit înapoi cu niște adnotări. Adică acum suntem în perioada de evaluare, momentul acela în care se cer o grămadă de clarificări. Dar trebuie să spun clar că solicitările de clarificări fac parte din procesul de evaluare și se întâmplă în orice proiect. Problema la PNRR este că e scris în întregime de presupuși profesioniști și totuși ni se cer clarificări pe lucruri elementare.
  Duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic, Ministrul Cristian Ghinea a fost întrebat cum s-a ajuns la costul de 133.000 euro pentru un training/persoană. Răspunsul a fost că va trebui să discute și el la rândul lui cu ai săi colegi pentru a verifica acest aspect și pentru a verifica ce cuprinde mai exact acest cost, existând posibilitatea să fie mai multe componente cuprinse.

  Fiind din seria „ce a vrut să spună autorul”, îmi permit eu o traducere: este posibil ca domnul Ghinea să nu fi citit PNRR. Nu știe ce i-au trimis colegii și nu știe că există multiple pasaje inadecvate în acest plan. Eu aș spune că asta se numește neglijență.

  În ultimul articol atrăgeam atenția asupra faptului că PNRR este un proiect de clasa a 12-a de 142 de pagini. Singura diferență dintre planul trimis inițial și cel trimis pe 31 mai este numărul de pagini. Motiv pentru care Comisia Europeană a avut un feedback deloc plăcut pe marginea documentului trimis.
  HotNews a publicat un articol în care prezintă o parte din documentele obținute de la Bruxelles în care sunt evidențiate elementele care necesită clarificări. Formulez în acest mod ca să nu spun direct că am trimis de data aceasta 1350 de pagini de maculatură inadecvată și nu doar 142.
  Știți ce e și mai grav? Că majoritatea funcționarilor din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și funcționari din alte ministere, se ocupă numai de PNRR. Au sporuri și salarii mărite pentru că lucrează suplimentar la PNRR. Asta în timp ce toate celelalte finanțări venite pe fondurile europene generale, adică cele din Cadrul Financiar Multianual, sunt lăsate deoparte. Nimeni nu se mai ocupă de alte proiecte și planuri pentru că toți sunt ocupați să facă un PNRR pe care ni se cer clarificări pentru lucruri elementare.
  Așadar cred că PNRR are nevoie de mult mai multe clarificări decât cele solicitate de Comisia Europeană și tare mi-e teamă ca nu cumva să câștige Marcel Ciolacu pariul propus de Cristian Ghinea.”
  https://project-e.ro/2021/06/13/pnrr-sau-cum-sa-scriem-pe-genunchi-un-plan-national-prin-care-dorim-sa-atragem-292-miliarde-euro/

  • Ghinea a recunoscut într-un interviu că nu a citit toate… anexele, dar acum este clar că de fapt nu a citit nimic. A răsfoit și el așa… la repezeală ca să aibă idee pentru ce va scoate pe goarna și de aceea nu i-au sărit în ochi cifre greșite sau intenționat mărite de competenții și curații din ministere.
   Nu am studiat foarte atent, dar, din atât cât am citit, senzația pe care o am este că în jur de 30% din cele 29,2 mld. euro sunt destinate evaporarii și sifonarii! Nu are cum rămâne așa din punctul de vedere al CE.

  • Ba, eu cred ca va ramane, altfel ar insemna ca sa mai dureze 1 AN!
   Cred ca expertii CE vor da drumul la acest PNRR, din care se va alege praful: adica Romania nu se va alege cu mai nimic, e IMPOSIBIL la ce Administratie publica avem(iar acest PNRR a fost cireasa de pe tort, adica nici la MFE nu e altfel decat in alte Institutii publice!) sa reusim sa facem acele Proiecte si sa reusim IMPLEMENTAREA lor la Termenele(Jaloanele) stabilite!
   Imposibil!
   Sa ne uitam cu ce s-a ales Romania din Miliardele de Euro alocate dupa aderarea la UE: cu nimic maret, nici o realizare importanta care sa insemne DEZVOLTARE!
   Mai mult, am ramas socata ca un astfel de Document oficial trimis catre CE este o mostra de LIPSA de PROFESIONALISM, acel document NU e facut de angajati PROFESIONISTI, nu e posibil ca oameni PROFESIONISTI sa faca acele greseli de analfabeti functional!!
   NU am primit in viata mea, ca Manager, un astfel de Document la un asemenea nivel de amatorism, pai ii zburam imediat pe cei RESPONSABILI!
   Ma ingrijoreaza insa ca BANII de IMPRUMUT vor trebui RETURNATI in situatii clar definite, desi cine stie cati vor mai ramane din ei, grosul se va fi dus deja in buzunarele celor „destepti” cand vor trebui returnati!
   Returnati de unde?!
   Din Bugetul de stat, asa cum Romania de ani de zile PLATESTE din Bugetul de Stat Corectiile financiare cerute de Comisia Europeana pe diferite Proiecte cu nereguli!
   Niciodata NU au platit cei RESPONSABILI aceste Corectii financiare!
   Prevad un esec de proportii, mai ales acum dupa ce Ghinea a aratat habarnism total!
   Ce motiv sa am sa cred ca PNRRul plin de observatii critice inadmisibile la asemenea nivel de la CE, are vreo sansa!
   Din pacate, ultima speranta a romanilor, in special a tinerilor, acest USR PLUS si-a dovedit falsitatea: nimic din ce clameaza NU sunt in stare sa faca, NIMIC, dimpotriva sunt o adunatura de fosti ONGisti unde doar vorba e de ei, cu CVuri dubioase, autosuficienti si habarnisti: o LIPSA TOTALA de PROFESIONALISM(Ghinea e cireasa de pe tort!), nici unul dintre ei NU are o profesie, o facultate ca lumea absolvita la ZI, cu Studii temeinice, au intrat pe nisa GOALA la acel moment, a fondurilor europene, cu firme de consultanta care au avut rezultate ZERO, vedem asta din SLABA absorbtie a fondurilor UE de catre Institutiile din Romania, care au primit Consultanta, de unde?!
   De la fimele lui Barna si Ghinea si Dragos Paslaru si Dragos Tudorache!

 2. 2 pareologi

 3. Acest neica zero numit ghena ar trebui sa plece fara nici o motiune, asta cred ca a citit acest pnrr dor printre randuri, habar nu are ce este pus in el

 4. Spor să voteze moțiunea și deputați PNL să dea dovadă de maturitate și chiar trbue să cadă acest guvern .și să se facă alegeri anticipate și referendum pentru schimbarea lui iohanis .altfel o să ajungem mai rău ca cele mai slabe țări din lume .muritorii de foame zero infrastructură .și părinți noștri mor că nu au cu ce săși cumpere medicamentele .Jos cu acești incompetenți.

 5. S-au activat postacii psdraqnea-haur?!?
  Sunt sigur ca nu poate face nimeni minuni daca vine in fruntea unor institutii ale statului compuse din aceeasi bugetari, dar va conta totusi schimbarea “comandantului”.
  Daca totusi se absorb de catre adm. aceste fonduri, daca se construiesc 434 km de autostrada si drumuri expres (de mare viteza) si infrastructura feroviara se actualizeza, daca se digitalizeaza anaf-ul si scade evaziunea tva-ului, ce mai spuneti???
  Carcotasii nu vad ca in mai putin de 6 luni ministerele au trebuit sa scrie cateva mii (cred, pt ca au fost 350 de directii de finantare) de proiecte.
  Sigur ca exista tari care au terminat mai repede decat RO, scrierea acestora si sau au facut proiecte mai bune decat noi, dar oare ei au adm. publica infiltrata de atatea pile si sinecuri?!?
  Cum stiu unii dintre conationalii nostri sa sape sau sa puna piedici si putinelor proiecte care au sansa sa ne duca inainte… 🙁 🙁 🙁

  • Istoria tipic damboviteana a PNRR: fix ca in Programele de guvernare ale partidelor!
   Ion Cristoiu: „Se înţelege că oricărui guvern dintr-o ţară membră i-a fost clar imediat după Summitul din 17-18 iulie 2020 care a decis implicarea UE în ieşirea din Pandemie, cam ce trebuie să conţină Planul.
   Din România, la reuniune a fost preşedintele Klaus Iohannis.
   Avînd în vedere că vorbeşte engleza, presupunem c-a înţeles ce vrea Uniunea de la noi în materie de PNRR.
   Ca urmare n-a surprins pe nimeni că pe 26 noiembrie 2020, Guvernul Ludovic Orban anunţă că Planul e gata.
   Elaborarea documentului a avut loc sub conducerea directă a lui Klaus Iohannis.
   S-a presupus că de aia a şi fost elaborat atît de repede de către Guvern.
   Premierul şi miniştrii responsabili au fost chemaţi la Cotroceni aproape săptămînal de Klaus Iohannis. Preşedintele, care ştia de la Bruxelles ce trebuie să conţină Planul, i-a îndrumat îndeaproape cum să-l redacteze.
   Pe 15 decembrie 2020, Lovitură de teatru: Comisia Europeană cere Guvernului României să refacă PNRR.
   Convinşi că Klaus Iohannis, prezent la Summitul din iulie 2020, fusese atent la ce se spusese acolo, chiar dacă multe fuseseră spuse noaptea, cînd el de obicei doarme, am crezut cu toţii că alcătuitorii PNRR nu l-au înţeles pe Klaus Iohannis. Chiar dacă profesor la bază, Preşedintele a avut probleme cu elevii săi de la Guvern în materie de explicare ce şi cum să conţină PNRR.
   Pe 20 ianuarie 2021, Guvernul România aprobă un Memorandum pentru Refacerea PNRR.
   Şi refacerea, ca şi facerea, au loc sub directa îndrumare a lui Klaus Iohannis.
   Pe 17 martie 2021, Klaus Iohannis apare în dîmbul Cotrocenilor, ca o găină pe grămada de gunoi, şi cotcodăceşte că s-a realizat un nou PNRR.
   Miercuri, 7 aprilie 2021, PNRR e trimis la Bruxelles.
   Din iunie 2020, cele 30 de miliarde de euro înflăcărează visurile Românilor.
   Banii de la Bruxelles au fost prezentaţi de Klaus Iohannis ca un cadou de Moş Crăciun cu care România îşi va rezolva toate problemele rămase nerezolvate de la Carol I încoace.
   Explicabil de ce anunţul privind trimiterea celui de-al doilea PNRR a stîrnit în România un entuziasm amintind de cel provocat pe vremuri de cîştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua.
   Gata, şi-au zis românii, vin banii de la Bruxelles. Şi şi-au cumpărat ocheane pentru a vedea cum se descarcă pe aeroporturi sacii cu bani.
   Pe 21 aprilie 2021, Guvernul anunţă că Bruxellesul a trimis spre REFACERE şi acest al doilea PNRR.
   Pentru că forma finală trebuie predată pînă pe 30 aprilie 2021, România lui Klaus Iohannis cere Comisiei o păsuire de o lună.
   PNRR oficial urmează să fie trimis la Bruxelles pe 31 mai 2021. Normal ar fi fost ca România să ceară păsuirea de a trimite pînă pe 31 mai 2021. Şi avînd în vedere că PNRR se face şi se reface sub conducerea înţeleaptă a lui Klaus Iohannis era de aşteptat ca, urmare a unui hei-rup, PNRR să fie refăcut într-o săptămînă şi trimis la Bruxelles pînă pe 7 mai 2021.
   Nici vorbă de aşa ceva.
   Se lucrează la PNRR pînă pe 31 mai 2021, pe la prînz. În fine, cînd mulţi se aşteptau ca România să depăşească data cerută, Guvernul anunţă că Planul a fost trimis pe 31 mai 2021, la ora 15.
   Un Plan care a fost făcut şi refăcut dînd curs indicaţiilor de la Bruxelles, deja de 2 ori pînă acum.
   Gata! şi-au zis românii. Acum chiar că vin banii.
   Pe 11 iunie 2021, se iveşte vestea.
   Şi acest Plan a fost trimis Romaniei de Comisia Europeana la REFACUT.
   România n-a răspuns că în cîteva zile e gata.
   A cerut o păsuire de 3 luni pentru a reface Planul.
   Avem, aşadar, următoarea situaţie:
   De aproape 1 an, de la Bruxelles ni se spune cum să fie făcut PNRR.
   Şi de 1 an, ditamai Guvernul face un PNRR cu fundul, nu cu capul.

   Întrebare e legitimă: Sînt proşti sau se fac?”

 6. Acest PNRR a fost creat și gândit pentru camarila lui Iohannis, Barna, Ciolos, Coldea(din umbră), ungurii(🖕), Orban , etc. Noi o să plătim că proștii. Doar pentru consultanta sunt peste 3 mod.,etc . Niște nesimțiți și mincinoși. Își bat joc de populație pe față, fără jenă și cu tupeul lor caracteristic!

 7. Motiunea simpla e o chestie de vrajeala politica si atat…imdiferent cine o depune si impotriva cui……efectele sunt zero……nu zic ca Ghinea nu ar trebui demis, dar de premier, nu de parlament, ca nu prea are aceasta prerogativa….PNNR e varza si asa va fi si cand va fi aprobat…..PSD sa nu vorbeasca, asa zisele proiecte strategice de dezvoltare promovate de ei erau niste chestii existente prin sertare…unele din anii 70 ( Tarnita lapusesti, canalul Siret Baragan etc)…..unu nu a inceput in guvernarea lor…..In actualul PNNR sunt cateva proiecte bune, utile, cu documentatii facute pe fonduri europene-A7 si portiunile din A8….cele pe impaduriri sunt usor implementabile, cele cu cresele au inceput deja contractarea…..dar ce te faci cu balariile, cursuri, strategii, reforme…adica alte forme fara fond….acolo speram sa taie ceva UE ….pe urma, la treaba si mult spor…..despre irigatii, proiectele sunt tot alea gasite de Daia prin sertare…in primul lui mandat….implementarea era aproape imposibila…tot ce era green era culoarea pompelor, nimic de secol 21….la digitalizare nu discutam……pentru statul nostru a cumpara calculatoare si servere, plus invatarea a 30000 de functionari sa dea drumul la calculator e marele proiect de digitalizare…. NU E DIGITALIZARE asta fratilor, tocmai ce ANAF va cumpara plicuri de 5 mil euro in urmatorii ani

 8. Poate dl.Cristoiu gaseste vreo găină să nască un PNRR mai de-al nostru, din popor !
  Oare dânsul nu doarme noaptea?
  Când comenta ,in urmă cu ceva timp pe la A3, moțăia ca o cloşcă beată !
  Acum văd că le ştie pe toate!…
  Ce e si cu bătrânețea aceasta…!!!

 9. Ministrul 0 va duce planul de ripa.Alaturi de primul cheltuitor al româniei .Citu..și pafaristul Ghinea ne va lăsa cu o mare gaura prin buzunare.La gunoi Ghinea……

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.