G4Media.ro

Vot final pentru viitoarele fonduri UE în agricultură. România primește 21,6 miliarde…

Vot final pentru viitoarele fonduri UE în agricultură. România primește 21,6 miliarde euro. Fermele mici și mijlocii primesc minim 10% din totalul subvențiilor

Parlamentul European a dat marți votul final pe noul pachet de politici pentru agricultură (Politica Agricolă Comună 2023-2027), în valoare totală de 386,6 miliarde de euro pentru întreaga UE. Statele membre vor trebui să se asigure că cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei, potrivit unui comunicat al PE.

 • România va primi peste 21,6 miliarde euro în total, pentru măsurile din domeniul agriculturii, din care circa 14 miliarde vor fi destinate subvențiilor (plăți directe), circa 7 miliarde euro vor fi alocate pentru dezvoltarea rurală (FEADR) și la acestea se mai adaugă 692 milioane euro de la Comisia Europeană prin instrumentul NextGenerationEU.

Mai mult sprijin pentru fermele mici și tinerii agricultori

Fermele mici și mijlocii vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori cel puțin 3% din bugetul Politicii Agricole Comune. Comunicatul subliniază că eurodeputații au obținut crearea unei rezerve permanente pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane EUR (în prețuri curente). Aceasta va fi folosită pentru a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.

Mai multă transparență și o respectare mai strictă a normelor în domeniul muncii

În urma cererii Parlamentului, arată comunicatul citat, normele Uniunii din domeniul muncii aferente sectoarelor agricole vor fi monitorizate mai bine, iar încălcările penalizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC.

De asemenea, noua politică vizează îmbunătățirea biodiversității în conformitate cu legislația și angajamentele Uniunii în materie de mediu și climă. Comisia va evalua dacă planurile strategice naționale aferente PAC sunt conforme cu aceste angajamente, iar agricultorii vor trebui să adopte practici care respectă clima și mediul.

O altă noutate: informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului din partea Uniunii vor fi mai transparente datorită unui instrument de extragere a datelor. El va putea fi accesat de statele membre și va facilita identificarea riscului de fraudă prin verificări încrucișate ale informațiilor din bazele de date publice.

Sursa foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Adica 5.6%.
  In conditiile in care potentialul agricol este de a asigura hrana pentru 20% din populatia UE.
  Cam asa se imparte bugetul UE.

 2. Subvențiile sunt cele mai dăunătoare ptr agricultura, sunt adevărate ajutoare sociale bani care încurajează nemunca și falsul în declarații. Trebuie schimbate modul de acordare a acestora nu Cash direct în contul lor , controale permanente pe teren și acordare doar acelor care produc înmagazinează procesează și valorifică. Sunt satul de asa ziși fermieri care muncesc cu zilieri prost plătiți , care vând direct de pe câmp cu tirul materia prima și se plâng pe la TV ca statul nu ii ajuta , ca nu găsesc forță de muncă, ca nu se merita sa faci agricultura dar ei se plimba cu jepane de sute de mii de euro. Scârbă sa îmi fie de acești mafioți vânători de subvenții.

 3. m-ati convins

  raman in Romwnia

  (vroiam sa ma mut la Moscova)

  🙂