G4Media.ro

Vot final astăzi în Parlament pentru modificările propuse de PSD, Pro România,…

Vot final astăzi în Parlament pentru modificările propuse de PSD, Pro România, ALDE și UDMR la ordonanțele de urgență privind amânarea ratelor la bănci și acordarea de facilități fiscale celor afectați de criză / Pe ordinea de zi se află și pensiile de urmaș pentru copiii medicilor decedați de coronavirus și prelungirea mandatelor primarilor

Camera Deputaților are joi pe ordinea de zi, pentru dezbatere și vot final în calitate de for decizional, modificările propuse de PSD, Pro România, ALDE și UDMR la ordonanțele de urgență adoptate de Guvernul Orban în contextul crizei cauzate de coronavirus, dar și două inițiative legislative, una vizând acordarea de pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19, iar cealaltă amânarea alegerilor locale.

Actele normative au primit miercuri rapoarte de admitere din partea comisiilor de specialitate ale Camerei, după ce au fost deja adoptate de Senat la începutul acestei luni.

Şedinţa de plen este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că este înregistrată prezenţa a 140 de deputaţi.

Parlamentarii prezenţi participă în mod direct la dezbateri, iar cei care nu sunt în sală vor putea să ia cuvântul prin telefon.

Votul asupra proiectelor de pe ordinea de zi va fi electronic la distanţă.

În ultima perioadă, şedinţele Camerei Deputaţilor s-au desfăşurat doar cu prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a doi secretari ai forului. Dezbaterile şi votul s-au desfăşurat online, prin telefon.

Amânarea ratelor la bănci în varianta PSD: și debitorii cu restanțe pot beneficia de această măsură

Pe 8 aprilie, Senatul a adoptat cu amendamente, în calitate de primă Cameră sesizată, OUG 37/2020, care prevede suspendarea rambursării ratelor şi pentru debitorii cu întârzieri la plată.

Actul normativ stabileşte că obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se suspendă la cererea debitorului până la 31 decembrie 2020.

„Să nu fie eligibili pentru amânarea plăţii ratelor doar cei care sunt la zi cu plata, ci toţi, pentru că în ultimul an sunt peste 700.000 de debitori. Nu putem să-i afundăm şi mai mult, acum, cu pandemia. Şi pentru contractele în leasing se poate solicita amânarea plăţii ratelor. Un alt amendament vizează eliminarea capitalizării dobânzii şi pentru creditele de consum de la instituţiile financiar nebancare, ceea ce înseamnă că nu se plăteşte dobândă la dobândă. Ordonanţa prevedea că doar pentru creditele ipotecare nu se capitaliza dobânda. Solicitarea pentru amânarea ratelor se face o singură dată până la 31 decembrie, şi nu în termen de 30 de zile, cum prevedea Ordonanţa”, a explicat atunci senatorul PSD Daniel Zamfir.

Potrivit altui amendament adoptat de Senat, nu orice persoană juridică va putea solicita amânarea plăţii ratelor, ci doar cele a căror activitate a fost întreruptă parţial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma adoptată de guvern a ordonanţei.

Achitarea impozitului pe profit până la 25 octombrie 2020 – bonificaţie de 10%

În aceeași ședință din 8 aprilie, Senatul a modificat și OUG 33/2020, în sensul că plătitorii de impozit pe profit care îşi achită această datorie până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv beneficiază de o bonificaţie de 10%.

OUG nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative a fost aprobat cu 85 de voturi „pentru” şi 45 de abţineri.

Amendamentul, aprobat anterior în Comisia pentru buget-finanţe, acordă acelaşi procent de bonificaţie de 10% pentru toţi contribuabilii „indiferent de sistemul de declarare şi plată”.

Amânarea alegerilor locale în varianta PSD, UDMR, Pro România și ALDE: Data scrutinului va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern

Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție, care sunt majoritare atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, Pro România, ALDE) și 39 de voturi ”împotrivă” (PNL și USR).

Potrivit legii adoptate de Senat:

 1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
 2. Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Pensie de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza  

Inițiativa legislativă a fost depusă de PSD și adoptată de Senat la începutul acestei luni.

Vor beneficia de pensia de urmaș  de până în 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de  medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva  beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participat la acţiuni medicale împotriva  se instituie ziua personalului medical care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Pe ordinea de zi nu e trecuta si Legea privind asistență socială a parlamentarilor care nu vor mai fi in Parlament in 2021?

 2. Cata grija fata de ratele din credit a romanilor!
  Aceste specimene care nu stiu ce e acela un credit votează in necunoștință de cauza.
  In curand vor vota si Legea spagii legalizată pentru parlamentari.
  Nicio vorbă de donația indemnizatiilor colosale pentru victimele cov19.

 3. ciuma rosie pesedista inunda internetul cu reclame pentru ca a avut grija sa-si aloce zeci de milioane de euro din taxele romanilor ca sa plateasca reclame si troli imbecili care recita punctajele altor imbecili pesedisti. Asta pe langa miliardele bagate in pensii speciale in loc sa fie construite sute de spitale care ar fi salvat vieti.
  Trebuie neaparat trasi la raspundere toti nemernicii care au fost votati in 2016 pe baza promisiunilor ca vor construi spitale, pentru ca, prin minciuna lor, au furat efectiv locul altor parlamentari

  • USR piate prinde la electoratul corporatist, adică marile orașe. În rest USR nu există.
   Barna nu pate înțelege că mai există și alte categorii, locuri unde corporațiile nu vor ajunge corporațiile în veciii, vecilor.

 4. ciuma rosie pesedista inunda internetul cu reclame pentru ca a avut grija sa-si aloce zeci de milioane de euro din taxele romanilor ca sa plateasca reclame si trolli imbecili care recita punctajele altor imbecili pesedisti. Asta pe langa miliardele bagate in pensii speciale in loc sa fie construite sute de spitale care ar fi salvat vieti.
  Trebuie neaparat trasi la raspundere toti nemernicii care au fost votati in 2016 pe baza promisiunilor ca vor construi spitale, pentru ca, prin minciuna lor, au furat efectiv locul altor parlamentari

 5. Credeti ca pe langa soferi vor primi pensii speciale si amantele ?

 6. Ce ne-au mai pregatit Sokol si Valkov ?

 7. MOOOIE la toată CIUMA ROȘIE! Vă doresc 5% înspre zero. Jigodii si jeguri ați fost si asa rămâneți.

 8. In momentul cand pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi transferate sistemului medical , atunci vom avea cuvinte de lauda. pana atunci , raman ,in mare parte o mare gasca de profitori incompetenti , hoti si mincinosi , paraziti pe banii romanilor .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.