G4Media.ro

Von der Leyen, despre tăierile din bugetul multianual: Acest buget subţire este…

Von der Leyen, despre tăierile din bugetul multianual: Acest buget subţire este o pastilă greu de înghiţit/ Charles Michel: Europa este prezentă, Europa este solidă, Europa este în picioare

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sprijinit joi în Parlamentul European acordul privind bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de relansare economică convenit de liderii celor 27 de ţări membre, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ulterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut în faţa europarlamentarilor că reducerile de cheltuieli prevăzute sunt greu de acceptat. ‘Am început prin a spune că acordul Consiliului European a adus lumină la capătul tunelului. Dar odată cu lumina vine şi umbra. Iar în acest caz, umbra se prezintă sub forma unui buget al UE foarte subţire pe termen lung. Acest buget subţire este o pastilă greu de înghiţit. Şi ştiu că această Adunare resimte acelaşi lucru’, a spus ea.

‘Trebuie să facem un pas în spate şi să ne uităm de unde venim’, a continuat von der Leyen, subliniind că dacă se iau în calcul atât planul de relansare, cât şi bugetul pe perioada 2021-2027, UE dispune de ‘o forţă de lovire financiară fără precedent’, de 1800 de miliarde de euro.

Michel arătase cu câteva minute înainte că acordul obţinut la recentul summit european, după patru zile de negocieri, permite Uniunii să îşi reînnoiască angajamentele pentru următorii 30 de ani. ‘Ceea ce s-a afirmat a fost unitatea europeană. Europa este prezentă, Europa este solidă, Europa este în picioare’, a declarat el.

După dezbateri, Parlamentul European urmează să voteze joi o rezoluţie privind acordul. Votul asupra bugetului multianual de 1074 de miliarde de euro va avea loc însă abia la toamnă, iar proiectul poate fi aprobat sau respins. În privinţa planului de relansare de 750 de miliarde de euro, prerogativele europarlamentarilor sunt mult mai reduse.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Desigur bugetul pus in discutie defavorizeza Comisia Europeana dar coloborat cu miliardele de dolari puse alternativ in joc ,totul este ok . Functie de evolutiile viitoare si unele realocari de fonduri pot exista . Statele au fost cumva favorizate .

  2. Oare ce vor vota „reprezentatii mei”, Userila Sexomarxistu Francofon sau Pocaila Penelistul Servus?

  3. In poza vad 2 clovni. Foarte reprezentativa pentru rolul lor politic.

    • Pe langa marionetele din poza boris johnson (ca sa nu zicem nigel farage) pare un tehnocrat.
      Sa nu ne iluzionam cu miliardele care vor inunda romania. Olanda va obtine dreptul de a se opune acordarii granturilor catre o tara invocand diverse chestii (nu neaparat drepturile omului). Deci de granturi se vor bucura tot tarile care trebuie. Nici macar italia si spania nu vor primi toate fondurile nerambursabile solicitate. Romania va primi praful de pe toba. Poate imprumuturi pe care nu le va folosi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.