G4Media.ro

Voluntarul român de pe nava umanitară ”Ocean Viking” care salvează migranți din…

Voluntarul român de pe nava umanitară ”Ocean Viking” care salvează migranți din Mediterana

Tot mai mulți migranți pleacă din Libia spre Europa, prin Mediterană. Mii de oameni își pierd viața pe mare. ”Ocean Viking” încearcă să-i salveze pe cei aflați în situații critice. Printre voluntari se află și un român, transmite postul de radio Deutsche Welle.

”Când cineva e în pericol de înec, contează fiecare secundă”, spune Dragoș Nicolae, unul dintre voluntarii de pe nava umanitară, originar din Constanța. Uneori își petrece nopți întregi salvând oameni din apele mării.

Soarele strălucește puternic deasupra Mediteranei la vest de Sardinia, nu e nici urmă de vânt, nu sunt nici valuri. Liniștea deplină e întreruptă ocazional de hârâitul motoarelor. Voluntari, pe bărcuțe portocalii de salvare, fac exerciții: în situații de urgență trebuie să scoată oamenii din apă, la nevoie să-i resusciteze și să-i aducă foarte rapid pe nava ”Ocean Viking”, vasul de salvare aparținând organizațiilor SOS Méditerranée și Medici fără Frontiere.

Exercițiu pentru cazuri limită

Nicholas Romaniuk, șeful operațiunilor, urmărește, de pe punte, exercițiul la care participă 24 de voluntari din 14 țări. Bărbatul de 35 de ani, având cetățenie britanică și canadiană, dă instrucțiuni prin stație echipelor de pe bărcile de salvare, formate din câte trei bărbați. ”Aruncați banana pe mare!”, îi ordonă uneia dintre echipe. Banana gonflabilă, lungă de 10 metri, este dotată pe ambele părți cu frânghii, de care se pot ține zeci de oameni căzuți în apă.

Din alte bărci de salvare sunt aruncate veste gonflabile, și adunate, apoi, din nou. Echipele le trag înapoi la bord cu un băţ lung, cu un cârlig la capăt. Vocea gravă a lui Nicholas Romaniuk se aude din nou prin stație: ”La 10 metri distanță de banană, cineva riscă să se înece”. Și imediat, una dintre bărcile de salvare, aflată la 200 metri, pleacă în trombă: două motoare, care au împreună 250 cai putere, accelerează rapid. Dacă nu te ții bine, riști să cazi în apă.

Contează fiecare secundă

Misiunea lui Dragoș Nicolae, românul în vârstă de 40, de ani este de a scoate oamenii din apă și a-i aduce pe una dintre bărcile mici portocalii ale „Ocean Viking”. Uneori, voluntarii își petrec ore întregi pe mare, între bărcile de salvare și nava umanitară.

Ca toți colegii săi de la bord, Nicolae poartă cască, o pereche de pantaloni impermeabili de culoare roșu închis, o vestă de salvare și încălțăminte solidă. Misiunile de salvare îi țin pe voluntari ore întregi, uneori nopți întregi pe mare, între bărcile portocalii și nava mamă. Majoritatea migranților care vin spre Europa în ambarcațiuni din lemn sau gonflabile sunt originari din Africa. Unii din Orientul Apropiat.

 • Dragoș Nicolae își amintește de cel mai grav caz pe care l-a trăit pe nava salvatoare. Se întâmpla în ianuarie 2018: ”Erau deja mulți oameni în apă când am ajuns”, își amintește românul, iar fața i se întristează instantaneu. Unii își pierduseră deja cunoștința. ”Ca să-i putem salva pe toți, trebuie să-i aducem cât se poate de repede pe nava mamă”, ceea ce era imposibil, din punct de vedere fizic. ”Mereu săreau migranți înapoi în apă de pe bărcile gonflabile.” În plus, operațiunea a fost îngreunată de valurile mari și de furtună. ”Îi trăgeam pe mulți din apă pe barca noastră de salvare și îi duceam pe vapor, după care ne întorceam, și așa am perecut ore întregi pe mare”. Dar nu au reușit să-i salveze pe toți.

Exerciții permanente

Fiind că aceste operațiuni de salvare sunt pe viață și pe moarte, totul trebuie să funcționeze perfect. Pe drumul spre apele internaționale din dreptul coastei libiene, salvatorii de pe „Ocean Viking” se pregătesc mereu pentru situații de urgență. La fel și pe nava mamă. Echipe de medici cu membri din SUA, Noua Zeelandă sau Kongo, le arată celorlalți voluntari cum să resusciteze și să ducă pe targă oameni care și-au pierdut cunoștința.

Acțiunile de salvare de pe apă sunt coordonate de echipa de la SOS Méditerranée; odată ajunși pe ”Ocean Viking”, cazurile sunt preluate de Medici fără Frontiere. Membrii ambelor echipe exersează împreună pentru situațiile în care pe ”Ocean Viking” ar izbucni un incendiu. Nu există numai planuri pentru diverse situații de urgență: totul se exersează.

Uneori, în mass media sau pe platformele de socializare, salvatorilor li se reproșează că i-ar încuraja pe migranți, prin acțiunile lor umanitare, să pornească spre Europa, pe Mediterană.

Pe Nicholas Romaniuk îl întristează aceste afirmații și neagă acuzațiile. Pentru că, spune el, faptele arată contrariul. De mult nu a mai fost nicio navă umanitară în apele din fața coastelor Libiei, spune bărbatul. Și totuși, mulți migranți au pornit pe mare. ”Noi încercăm numai să salvăm vieți omenești”, adaugă el. Ca el gândesc toți de la bordul ”Ocean Viking”, care va ajunge, probabil, în câteva zile, în fața coastelor libiene.

Sursa Foto: Deutsche Welle


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Opriti islamizarea Europei!
  Opriti terorismul impotriva caucazienilor din Europa!

  • Îi adună și îi trimit pe cap altora să le plătească ajutoare sociale

  • Pamflet
   Pe astia ca erou acesta voluntar, Erdogan ii acuza de trafic de persoane si ii aresteaza.
   Aici nu e vorba de salvare, e vorba de retea infractionala organizata de trafic de persoane, ii preiau cum intra in apa, zic ca ii salveaza si ii aduc in europa. Iar acesti traficanti platesc si televiziunile si ziaristii sioliticienii, care ii prezinta ca pe niste eroi

  • Pamflet
   Parchetul nu se autosesizeaza cu privire la acest individ?
   Ar cam trebui luat la intrebari

  • Tare disperați toți dezaxații ăștia complexați, cu mintea îmbâcsită de atâta propaganda extremistă. Cel mai penibil e trolul ABC care slujește mafia PRO-PSD-ALDE și care se arată mare iubitor de erdogani și mare doritor de dictatură, de orice fel ar fi, doar ca un ratat că el să nu mai simtă zi de zi presiunea de a lua decizii, să le ia alții pentru el. Pentru interlopii securiști ai mafiei nu mai cheamă „parchetul”, ăia trebuie lăsați să fure fără să fie „luați la întrebări”

  • Dar tu ce te agiti asa putoiule, nu uita ca dorsalii sunt spanzurati pe la suferinzii astia de alahbarita si coranovirus ? Nu te entuziasma, prefera femei lipsite de aparare nu martalogi basinosi ca tine. Apropo, in mintea ta pidosnica ce legatura este intre migratiae si furtul autohton ?

  • Altă fantoșă a analfabetului pentru care ”scrie telefonul”, ca X-link, ăla care copiază de pe internet. Probabil că ”neuronul” lui de tu-dorel care ”i-a intrat in metastaze” e ori din ”sticlă” ori din ”fier”, d-aia nu înțelege ”legatura dintre” traficanții de migranți care fac pe po-puliștii, la derută și tovarășii lor mafioți de Caracal, pedeseraști care fac pe patrihoții, tot la derută. La fel se explică și de ce LOSER-ul e lipsit de imaginație real bad. Dar fiindcă e trol ”comuist” al mafiei PRO-PSD-ALDE face ce știe bani bine un hoț ”autohton”, fură de la alții fără ”ghilimea” și identitatea pe site și replicile și ”martalogul”, ”pidosnicia”, până și ”bășina” o fură, dar o scapă din gură, că se exprimă ca un moș și asta se vede- ”putoiule” (crede că ăsta sună mai viril ca ”loaza”), ”coronavirusul” ( că-i la modă, crede el,bun să înlocuiască ”stafiolococul care se cațără”), ”dorsalii”- ahahahahaa- ce laaaame:))))))))
   E clar acum de ce e îngrijorată boarfa de ”migranti”, că ”prefera femei lipsite de aparare” și ea nu arată ca una dintr-astea, că are păr în nas și în urechi, așa că îi e teamă să nu rămână ”neislamizata” și ea, că tare-i mai place ”alahbarita”, ca oricărei murături de bolșevic.

  • Hai că a trecut la diminutive, cum face mereu, acuși zice iar de ”botic”, ”năsuc”, ”dintisori” pe lângă ”trolisor”, ”limbricut” și ”putulica”. De ce nu si ”leftardut”? Nu-i așa că e ”frumi” și e la modă printre fătălăii machisti suflători în trumpetă care urăsc femeile și ființele umane în general, iar tot ce pot iubi în viața lor e ”covorul” pentru că e singurul care-i suportă pe niște labagii frustrați ca ei? După care, psihopatul o să treacă iar la ”fututi morti ma-ti” cu un ”i” sau ”mars la supt”, cum a mai scris în alte dăți după ce s-a scremut să găsească ”argument” și atâta i-a ieșit din ”thortul” de tu-dorel analfabet. Deja s-a enervat ștoarfa bolșevică, mai ales că nu știe ce înseamnă și de ce i se potrivește atât de bine apelativul. Normal, la școala de propagandă nu-i învață decât de ”leftarzi”.

 2. Astia nu salveaza, ci ofera servicii de taximetrie: inca din apele teritoriale preiau migrantii la bord si-i transporta in Europa.
  Daca ar salva, i-ar duce direct inapoi de unde au venit, dar nu e cazul.
  Exista informatii de la servicii cum ca au relatii directe cu ngo-urile si traficantii care organizeaza transportul persoanelor in Europa. Cei din urma platesc mii de dolari pentru a prinde un loc in barci, deci nu sunt refugiati. Majoritatea lor sunt barbati tineri.

  • Se stie in toata europa ca e o mare mafie in jurul acestui lucru.
   Cine e interesat sa se uite pe youtube la documentarul Borderless a lui Lauren Southern.
   Ce zici tu acolo cu miile de dolari e inca putin, sunt unii care vin din zone foarte indepartate care platesc si mai mult de atat sau platesc de 2-3 ori banii ca ii prind si ii trimit inapoi acasa (autoritatile africane, ca odata ajunsi in Mediterana noi ii luam imediat si le platim si ajutor social).

  • Doar „mafia” asta „se știe în Europa”, alelalte, nu. Toți escrocii salvini, orbani, plahotniuci, trumpetisti, pedeserasti de România, brexetisti și alți interlopi care organizează rețele de crimă organizată, prostituție, cămătărie, spala bani, fac trafic de droguri și de persoane, fraude cu fonduri europene și bișniță, ăia nu mai sunt „mafii cunoscute”. Adică, nu sunt de vină populiștii șarlatani care-i trafichează pe migranți în timp ce tot țipă pentru „idioții utili” povești tâmpite cu islamizarea, care nu s-au adeverit de 5 ani de când sunt tocate, de vină sunt cei care salvează viața unor oameni.

  • Ma pulifrici ratat, tu intelegi articolul si ce se comenteaza sau ai o fixatie ? Nu ? Pai mai iesi din grota si viziteaza si tu Europa inainte sa chibitezi aiuristic.

  • Nu oricine poate sa ”Inteleaga” mai bine ca un analfabet care nu știe să scrie pentru că nu a prea fost pe la școală, iar când a fost, a fost demuuuult, că acuma e un tataie care ”chibiteaza” cu ”pulifrici” cum vorbea ăla bătrânu’, tata lu’ tata-mare. Ca trol conștiincios al mafiei PRO-PSD-ALDE, are ”fixația” pe care i-o dă punctajul primit de la stăpânii pe care îi slujește din scorbura unde viețuiește. Ăsta și dac-ar ”vizita Europa”, n-ar ieși pe stradă, de frică să nu pună mâna pe ceva după vreun ”migrant” negru, să nu se ia negreala și la el. Așa, e la îndemâna oricărui imbecil să ”aiureze” cu ”islamizarea”, o tot fac de 5 ani bărbați adevărați, unul și unul, albi și viteji, speriați în ciomege, că vine migrantul să le spele veceurile. Tot îi dădeau atâția rătăciți, cu glume d-alea de distruși, cu merkel cu voalul pe față, cu moschei și alte tâmpenii și, când colo, realitatea e procentul celor din afara UE a făcut un salt uriaș, mai ceva ca economia în vremea pedeserastiei, de la 4.5% la 4.7%.

  • Bun, se enervează ”bizonul”, ca de fiecare dată. A trecut de la ”limbricut” la ”mars”, cum anticipam. Previzibil. Ce să-i faci, e primitiv. Când nu ține pasul, pune mâna pe băț. D-asta sunt așa ușor de îndoctrinat javrele astea și d-aia le place să sufle în trumpeta: sunt neciopliți, inculți, needucați, totul e brut la ei. Trebuie ațâțați, ca să se dea în stambă și să vadă toată lumea cât de comuniști sunt, de fapt, promotorii ”dreptei conservatoare” cum îi zic ei ”ideologiei” de grotă la care au aderat, apoi ridiculizați până se liniștesc și se întorc la ei în viziună. Izolați, măcar nu fac rău. Arătați în toată prostia și hidoșenia lor, vor fi recunoscuți cu ușurință și evitați. ”Cretinul” ăsta vorbește de ”moschei” și crede că sunt bețișoare aromate, cum are el ”în casă”. De unde atâta ”aritmetică”, când el e un agramat care nu știe să scrie?

 3. Taximetristul, rechinul, asta „empatic” cati a luat la el acasa sa ii „salveze” pe gologanii lui ?

  • Pe toți, că n-avea cine: trumpetele rasiste de pe planetă își obosesc țevia hodorogită pe gratis. Toate.

  • Sa ii ia pulifirici, pe bani lor si in casa lor. Rasist esti tu putoiule, a da, si mare moralist empatic, de mucava nu real. Tu, daca tot susti aberatia asta, cati ai luat la tine in gazda, pe cati ii hranesti, ii ajuti, etc ? Exact, nada, esti doar un onanist cu gura mare.

  • O ști ce-i aia ”mucava” sau crede că vine de la ”muci”, că tot e speriat în ciomege că vin ”migranții” și-i dau ”coronavirus”? Greu de crezut în cazul ăstora care au terminat școala mai tarziu ”pe bani lor” Oricum, e greu de înțeles ce ”susți” un analfabet care nu numai că scrie cuvintele greșit dar are și o exprimare de bătrână d-aia de la țară, de pe vremea războiului care n-a învățat carte că s-a măritat repede. Obișnuit cu situația lui de sclav ”onanist”, să fie ”hrănit” cu ”aberații” în ”gura mare” a lui și ”luat in gazda” de cineva care să-l pună în lesă, nu cumva să-l islamizeze vreun migrant, crede că asta se aplică și oamenilor liberi.

 4. Sa-i ia acasa Merkel.
  Ca ea a venit cu ideea asta. sa-i preia pe `refugiati`.
  Normal ca n-are niciun stres, au masini blindate, bodyguarzi, spitale private, etc.
  Oamenii obisnuiti insa trebuie sa traiasca sub amenintarea bombelor, atacurilor cu arme albe, etc.
  Nu e normala situatia asta.
  Ceva trebuie schimbat.

  • Bineînțeles: „trebuie schimbat” bolovanul de la intrarea în peșteră. S-a fisurat și intră lumină. Și aer curat.

  • Putulica ai si argument sau doar filosofie interpretata rautacios ? Pana una alta, astia veniti in ultimii ani, din Africa sau Asia nu au adus nimic valoros in Europa.

  • Lasă că sunt suficient de ”valoroase” murăturile astea bine îmbibate în saramura propagandei rasiste. Desigur, moș ”sticlă” are ”argument” pentru că ”filosofeaza” cu ”putulica”, cum fac ei, postacii pedeseraști ai mafiei PRO-PSD-ALDE, doar că nu-l ”interpreteaza” pentru că nu știe să scrie de unul singur mai mult de 5 cuvinte. DCât despre ”Asia, Africa”, de astea crede probabil că sunt niște show-uri TV dintr-astea progresiste care promovează corectitudinea politică, d-aia zice de rău de ele.

  • Ce idiot, nu doar că se uită la ”antene”, după cum lasă să se ”înțeleagă” pentru că tocmai ce le-a spus și celor care nu trag apa la haznalele pedeseraste că ”showurile” sunt de acolo iar el le urmărește și știe că ”sunt sordide”, dar mai și spune asta ”în gura mare” de ”onanist”. A mers exact la fentă, cum era de așteptat!. Că e un sclav al trepădușilor din jurul turnătorului la securitate dan voiculescu, e știut, acum a arătat încă o dată și cât e de imbecil. Ăștia sunt trolii mafiei PRO-PSD-ALDE, n-ai ce să le faci.

 5. E naufragiat nu migrant. Daca cineva pleaca de acasa si ajunge in mare atunci e naufragiat. Abia daca ajunge in alta tara devine migrant. Si nici atunci daca merg ca turisti. Ca sa poata fi numit migrant atunci trebuie sa ajunga in alta tara si sa ceara oficial sa ramina. Ii fac ei migranti.

 6. Multi dintre romanii care denuntau (pe buna dreptate) discursul de ura ce se raspandea in unele tari din vestul Europei, acum mai bine de un deceniu, impotriva romanilor, adopta acum exact acelasi discurs, bazat pe generalizari, fapte nereale si alimentat de frica. Da, granitele si legile Europei trebuiesc respectate si asta se aplica inclusiv fenomenului migratiei (economice sau nu). Dar de aici si pana la a lasa oameni sa se inece in mare sau a sustine ca ‘toti migrantii stau pe ajutoare sociale’, ii cale lunga totusi…

  • Nu este adevarat.
   In marea lor majoritate cei porniti cu barcile NU sunt in pericol de moarte.
   Sunt pur si simplu culesi de pe mare si dusi in Europa.

   intrebare:

   De ce nu sunt toti astia in tarile musulmane vecine, bogate putred?

  • Ce nebun ești tovarășe de parcă îi împinge vreunu din noi în apă, nu vrea nimeni să îi lase să se înece, probabil că majoritatea oamenilor vor să îi salvați pe persoană fizică, nu pe spinarea statului,că nu suntem comuniști tovarășe, nu? Și după ce îi luați voi acasă, vrem să ne frustram pe bunăstarea proaspăt dobândită odată cu integrarea în viața ta, nu a noastră, a cetățenilor adoptați.

  • Iar scuipă pe sub placă ”mototolul” ăsta bătrân care pute a bolșevism, chiar dacă schimbă fantoșa de postac ”adoptat”. Tot cu mentalitatea de ceașcă, cu ”statul”, cu ”bunăstarea”, sunt cuvintele puține învățate la școala de partid a ”tovarășilor comuniști”

 7. Salveaza-i dar du-i inapoi de unde-au plecat, nu pe capul altora. Asta e islamizant laolalta cu cei salvati.

  • Cum e, ”islamizant”? :))))))))))))))))) mai degrabă halucinant. Astea- s ”conservele”, ce să le faci.

 8. Roman care participa la islamizarea Europei. Bravo lui dar minte are?

  • Nu, că românii trebuie să aibă”minte” să voteze 30 de ani cu mafia FSN-PSD-ALDE-PRO și să viețuiască sub piatră in stil „islamizat” , ca toți comunitaristii crestinopati care sunt fix la fel ca fundamentaliștii islamici.

  • Mai putulica tu esti cretinopat, ia spune pulifrici cate atentatea au facut „crestinopatii” autohtoni ?

  • Hai că a rămas doar la nivel de ”putulica” si ”pulifirici”, așa o pățește bolovanul ăsta de trol de fiecare dată, indiferent de fantoșa pe care o folosește. Acum își adună iar dinții de pe jos, pe care i-a pierdut cum pierde virgule, litere, după care mai schelălăie un pic și se retrage în cușcă chinuindu-se să afle și el ”câte atentate au comis” albii extremiști, dar se oprește mereu la 5, când se apucă să numere, că mai mult nu poate. Așa că n-o să afle niciodată, unuia ca el i-ar trebui vreo două vieți să le numere pe toate.

  • Mai greu cu ”număratul”, că-i are albi (nici nu se putea altfel, că-i ieșeau bube sau îl băteau extremiștii lui, cum să fie negri????:)))) și asta se vede după gluma de tătăiț, cu ”mănușile de box”. E clar de ce vrea ”exemplu”, e doar un moș care nu mai ”poate”, nici să caute pe internet nu e în stare.. Acționeaza ca un simplu bot care direcționează mesaje. Pe pariu că nici măcar un atentat islamist nu e capabil să găsească?

 9. Cine plateste „Voluntarii”?

 10. Mari pasiuni mai trezesc migranții în inimile unora de se apucă să comenteze sub câte 3 pseudonime la fiecare articol pe tema asta. În fine, altceva vreau să zic:

  1. Orice om în pericol de înec trebuie salvat. Că e un om banal care va duce o viață banală sau e un criminal care va merge la pârnaie, nu avem de unde ști. De-aia trebuie scoși toți din mare.

  2. Românii știu cum e să-ți riști viața încercând să scapi dintr-un loc sau altul. Țările europene nu i-au trimis înapoi pe românii care fugeau de regimul comunist. E inacceptabil să trimitem oameni într-un loc în care nu vor să stea, doar pentru că acolo s-au născut. Atâta timp cât nu au făcut nimic rău, au tot dreptul să aleagă unde să trăiască. A, că guvernul lor nu-i lasă să iasă din țară, e altceva. Dar dacă au ieșit, legal sau ilegal, și nu vor să se întoarcă, nu îi putem trimite înapoi. E o minimă condiție a umanității asta.

  • tu esti copilu plumb greu de cap ? nu intelegi nu ca le vrea nimeni rau, doar sa ii luati voi acasa sa ne dovediti ce progesisti sunteti si ce bine va este coabitand cu ei.

  • Neahhh. De fapt, ”duduițele” de postaci care ”fug la ”suflat în trumpetă sunt cele care”vor maimuța”, să ”coabiteze” cu ea puțin, ca să aibă parte și ei, măcar o dată în viață, cum au ”progesistii” mereu. Dar o să rămână doar cu aia portocalie. Mai ales martalogii ”amețiți” care se distrează la glume cu ”alinuta” și ”se smiorcăie” când le ”comentează” alții că sunt atât de analfabeți, de se vede cum le ”fuge regimul”. Eh, uite ”ca Europa poate sa primeasca toti saracii” cu duhul care slujesc ca troli mafia PRO-PSD-ALDE, ”mai ales ca majoritatea” nu e vorba că au o ”alta”, ci n-au nicio ”cultura, religie, nu sunt educati, calificati, etc”. Postacul mototol cu ”capul de plumb” și ăla pentru care ”sticla e de fier” sunt dovezi, ai zice vii, dacă n-ar fi în formol de mult.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.