G4Media.ro

Volodimir Zelenski susține că armata ucraineană a atacat un mare aerodrom rusesc…

captura google maps

Volodimir Zelenski susține că armata ucraineană a atacat un mare aerodrom rusesc în Crimeea

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că armata ucraineană a atacat un mare aerodrom rusesc în Crimeea ocupată şi a mulţumit comandantului său militar recent numit, generalul Oleksandr Sîrski, pentru organizarea atacului, transmite News.ro.

„Astăzi, forţele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanţilor din Djankoi, asupra unui aerodrom”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. „Vă mulţumesc, războinici. Vă mulţumesc pentru precizia voastră. Mulţumesc comandantului-şef (Oleksandr) Sîrski pentru organizarea acestei operaţiuni”, a spus Zelenski.

În condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o penurie de armament şi face cu greu faţă ofensivei ruse, preşedintele a mulţumit militarilor care pun la cale „operaţiuni speciale, operaţiuni deosebit de importante, extrem de semnificative, care distrug echipamentul armatei ruse, infrastructura lor de luptă”.

Djankoi se află în partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Surse neoficiale atât din Ucraina, cât şi din Rusia, au raportat anterior o serie de explozii la bază, a relatat Reuters.

„Ocupantul trebuie să piardă, iar fiecare dintre pierderile lor reprezintă puterea Ucrainei”, a subliniat Zelenski în discursul către compatrioţi.

Pe de altă parte, preşedintele a vorbit despre atacul rusesc din cursul zilei de la Cernihiv şi a anunţat că bilanţul a urcat la 17 morţi. „Au fost avariate case, un spital, un hotel a fost distrus. Oamenii se aflau sub dărâmături. Au fost mulţi răniţi. Până în prezent, 17 persoane au fost ucise”, a spus Zelenski precizând că operaţiunile de salvare la faţa locului continuă.

Zelenski a mai anunţat că a vorbit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, cerută de Kiev, este pregătită pentru vineri. „Ordinea de zi este despre alianţă, despre puterea acţiunii comune, despre cum putem lucra împreună, cu adevărat împreună, pentru a oferi mai multă protecţie pentru viaţă – pentru toate oraşele şi comunităţile noastre”, a declarat Zelenski. „Aliaţii noştri au demonstrat în Orientul Mijlociu că pot. Ei pot, atunci când există suficientă determinare”, a punctat liderul de la Kiev, reiterând o idee pe care a reluat-o cu fiecare ocazie de la atacul iranian masiv asupra Israelului, care a fost respins cu ajutorul aliaţilor, Zelenski fiind frustrat că nu au procedat la fel şi în cazul Ucrainei.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am subliniat tot ceea ce este necesar pentru acţiunile noastre viitoare, pentru apărarea noastră. Bineînţeles, apărarea aeriană şi linia frontului sunt o prioritate cheie. Acesta este un moment pe care toată lumea din Europa, din lumea liberă, trebuie să îl folosească pentru a se consolida – pentru mai multă producţie de armament, pentru mai multe livrări de armament, pentru determinare în general. Viaţa normală a lumii se bazează pe determinare, iar Europa nu poate pierde acest moment – în numele securităţii noastre comune”, a arătat Zelenski rezumând ceea ce le-a spus liderilor europeni reuniţi la Bruxelles cărora Zelenski li s-a adresat prin videoconferinţă.

În paralel, Kievul caută, după mai bine de doi ani de război epuizant, şi noi resurse financiare pentru a se menţine pe linia de plutire.

„Înainte de reuniunea Consiliului European, m-am adresat unei reuniuni la Banca Mondială a principalilor finanţatori globali – miniştrii de finanţe din ţările partenere şi şefii principalelor instituţii financiare. Lucrăm pentru a ne asigura că Ucraina are o bază financiară suficientă, care este esenţială pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti”, le-a spus Zelenski compatrioţilor. „Apărarea şi reconstrucţia, stabilitatea socială – toate acestea necesită finanţare şi programe de sprijin pe termen lung. Şi, în cele din urmă, acţiuni decisive pentru a ne asigura că activele ruseşti îngheţate încep să funcţioneze pentru a ne proteja de teroarea rusă”, a arătat Zelenski.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vestul se comportă ORIBIL cu Ucraina!
    1. Ii dă garanții de securitate la cedarea armelor nucleare către Rusia
    2. Nu doar că nu respectă Rusia garanțiile, dar Vestul nu se tine de promisiuni lăsând Ucraina de izbeliște!
    Te face să te gândești oare nu mai bine tinea Ucraina armele nucleare?