G4Media.ro

Vladimir Putin și Xi Jinping au lansat ”Forța Siberiei”, primul gazoduct ruso-chinez…

Vladimir Putin și Xi Jinping au lansat ”Forța Siberiei”, primul gazoduct ruso-chinez ”istoric”

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au oficiat, luni, lansarea ”istorică” a primului gazoduct care face legătura între cele două ţări, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a acestui tub intitulat ”Forţa Sibieriei”, relatează AFP, citată de News.ro.

Este ”un eveniment cu adevărat istoric, nu doar pentru piaţa mondială a energiei, ci înainte de toate pentru dumneavoastră şi mine, pentru Rusia şi China”, a declarat Putin într-o videoconferinţă în duplex, transmisă de televiziunea rusă.

Acest proiect ”va ridica cooperarea strategică ruso-chineză la alt nivel”, a adăugat el.

Gazoductul ”Forţa Sibieriei” conectează, prin peste 2.000 de kilometri de tuburi, zăcăminte din Siberia de Est la frontiera chineză.

La final, această reţea urmează să aibă o lungime de peste 3.000 de kilometri.

Primul gazoduct ruso-chinez este menit să servească uriaşul apetit energetic al Chinei. Acest proiect simbolizează parteneriatul strategic dintre Beijing şi Moscova mai ales în domeniul energetic.

”Robinetul a fost deschis (…), gazele (naturale) intră” în China, a declarat în mod solmen conducătorul Gazprom Aleksei Miller, însoţit de zeci de angajaţi, în uniformă albastu cu alb, culorile gigantului gazifer rus.

De partea chineză, angajaţi ai PetroChina, partenerul Gazprom în acest proeict, au apărut pe ecran îmbrăcaţi complet în roşu.

China urmează să-şi finalizeze porţiunea de gazoduct în 2022-2023, cu scopul de a duce gaze naturale până la Shanghai.

”Dezvoltarea relaţiilor chinezo-ruse este şi va fi o prioritate a politicii externe a fiecăreia dintre ţările noastre”, a declarat la rândul săi Xi Jinping, care se afişează de-acum foarte apropiat de ”prietenul” său Putin, după decenii de neîncredere între cele două ţări.

”Este vorba despre un proiect istoric (…). El constituie un exemplu de integrare profundă a cooperării reciproc benefice între ţările noastre”, a adăugat el.

Potrivit Gazprom, aproape 1.000 de persoane au muncit pe şantierul acestui proiect, fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pârţul Siberiei. Tras de piticul fascist.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.