G4Media.ro

Vladimir Putin confirmă că va vizita China în octombrie, la invitația lui…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin confirmă că va vizita China în octombrie, la invitația lui Xi Jinping

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat miercuri, 20 septembrie, că va efectua o vizită în China în octombrie, la invitația omologului său Xi Jinping, prima sa deplasare în această țară de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022. Vladimir Putin s-a declarat „încântat” să accepte invitația în timpul unei întâlniri în Rusia cu ministrul chinez de externe Wang Yi, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, transmite Le Figaro.

Kremlinul anunțase deja „intenția” președintelui rus de a se deplasa în China pentru a participa la Forumul „Belt and Road”, care reunește lideri internaționali. Rusia, care a fost sancționată de Occident pentru asaltul său asupra Ucrainei, încearcă să stabilească legături economice, militare și energetice cât mai strânse cu Beijingul.

Poziții „similare” împărtășite cu Beijingul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Vladimir Putin îl va primi pe Wang Yi și îi va ura bun venit „la Palatul Constantin din Sankt Petersburg”, în nord-vestul țării. Sosit luni în Rusia, ministrul chinez avusese discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov. În urma întrevederii lor, diplomații ruși au lăudat pozițiile „similare” împărtășite cu Beijingul cu privire la Statele Unite și conflictul din Ucraina.

De la vizita lui Xi Jinping la Kremlin în martie și în fața izolării tot mai mari a Rusiei, lovită de un val de sancțiuni internaționale ca represalii la ofensiva sa în Ucraina, Moscova și Beijingul au pledat pentru o cooperare economică și militară mai strânsă în cadrul unei prietenii descrise oficial ca fiind „fără limite”.

China și Rusia, care împărtășesc o dorință comună de a contracara ceea ce consideră a fi hegemonia americană, au efectuat manevre navale comune în Pacific în luna august. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, China încearcă să se poziționeze ca o țară neutră, în ciuda sprijinului său deschis pentru Kremlin.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...