G4Media.ro

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord, în prima sa vizită…

Sursa foto: Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord, în prima sa vizită la Phenian din ultimii 24 de ani / A fost întâmpinat cu bannere uriașe de bun venit și steaguri rusești

Vladimir Putin a sosit în Coreea de Nord pentru un summit cu Kim Jong-un, pe fondul avertismentelor SUA împotriva oricărui acord care ar putea spori presiunea militară asupra Ucrainei și ar putea crește tensiunile în peninsula coreeană, transmite The Guardian.

Efectuând prima sa vizită în această țară izolată din anul 2000, președintele rus a zburat la Pyongyang marți seara târziu pentru a fi întâmpinat cu bannere uriașe de bun venit și steaguri rusești.

Putin urmează să se întâlnească cu Kim miercuri, când vor semna acorduri menite să aprofundeze o relație care s-a consolidat semnificativ de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie.

Kim, care s-a întâlnit cu Putin la Vladivostok în timpul unei vizite de o săptămână în Rusia în septembrie anul trecut, este unul dintre puținii lideri mondiali care și-au exprimat sprijinul fără echivoc pentru război, în timp ce Putin i-a descris pe cei doi ca fiind „tovarăși de arme” împotriva încercărilor occidentale de a-i izola prin sancțiuni.

SUA și Coreea de Sud afirmă că au dovezi că Coreea de Nord a furnizat Rusiei zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții pentru a fi folosite în Ucraina, în timp ce Kim ar fi căutat ajutor alimentar și energetic din partea Rusiei, precum și ajutor pentru programul spațial al țării sale.

Ambele țări au negat că au încheiat un acord de armament în timpul summitului lor de acum nouă luni, dar în ajunul vizitei sale reciproce, Putin a mulțumit guvernului lui Kim pentru sprijinul acordat.

„Apreciem foarte mult faptul că [Coreea de Nord] sprijină ferm operațiunile militare speciale ale Rusiei desfășurate în Ucraina”, a scris Putin într-un articol publicat marți în Rodong Sinmun, ziarul partidului de guvernământ al Muncitorilor.

Liderul rus l-a lăudat, de asemenea, pe Kim pentru că a sfidat sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU – măsuri care au fost susținute de Moscova până de curând – vizând ambițiile nucleare ale regimului său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ai grijă Kim. Putin se simte și la tine ”ca acasă la el”.