G4Media.ro

Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran

O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat KCNA miercuri, într-o vizită rară care, potrivit experţilor, ridică îngrijorări privind intensificarea cooperării bilaterale, relatează AFP, transmite Agerpres.

Misiunea, condusă de ministrul nord-coreean pentru relaţiile economice externe Yun Jong Ho, a plecat luni din Phenian spre Iran, a precizat KCNA într-un scurt anunţ de o frază fără a furniza mai multe detalii.

Această deplasare stă mărturie intenţiei Phenianului de a întări relaţiile cu Teheranul, posibil furnizând Iranului arme care l-ar putea ajuta în confruntarea sa cu Israelul, a apreciat Hong Min, analist al Institutului coreean pentru unificare naţională.

Publicitate electorală

„Această vizită merită o mare atenţie dată fiind situaţia în curs care implică Teheranul şi Ierusalimul”, a mai declarat el pentru AFP, adăugând că Iranul şi Coreea de Nord sunt aliaţi vechi care au cooperat deja la programe de înarmare în anii 1980.

La fel cum Phenianul a furnizat arme Rusiei, el ar putea face la fel şi cu Teheranul „în schimbul unor compensaţii precum petrol şi un ajutor financiar”, a adăugat analistul.

Această vizită are loc după ce Coreea de Nord şi-a întărit legăturile militare cu Moscova în ultimele luni.

Potrivit Seulului, Coreea de Nord a trimis circa 7.000 de containere cu arme spre Rusia menite să fie utilizate în Ucraina, în schimbul, poate, a unei asistenţe tehnice, în cadrul programului său de sateliţi-spion.

Rusia şi-a folosit de altfel dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca un proiect de rezoluţie care ar fi prelungit cu un an mandatul comitetului de experţi însărcinat cu supravegherea aplicării sancţiunilor ONU care vizează Phenianul.

Iranul şi Rusia sunt de asemenea aliaţi apropiaţi pe planurile militar şi politic, Moscova recurgând la drone iraniene în cadrul ofensivei sale în Ucraina.

Această vizită nord-coreeană în Iran are loc după primul atac cu drone şi rachete al Teheranului asupra teritoriului Israelului, inamicul său jurat, în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

Atacul a urmat după o lovitură aeriană de pe 1 aprilie atribuită Israelului care a distrus o anexă consulară a Teheranului la Damasc şi a provocat moartea a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, între care doi generali.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...