G4Media.ro

Vizita lui Orban în SUA, precedată de o scrisoare adresată lui Trump,…

Vizita lui Orban în SUA, precedată de o scrisoare adresată lui Trump, în care regimul e criticat sever. Senatori democrați și republicani: „Democrația din Ungaria s-a erodat în mod semnificativ”

Reprezentanţi importanţi ai Democraţilor şi Republicanilor din Senatul american i-au comunicat vineri preşedintelui Donald Trump îngrijorarea în legătură cu „traiectoria democratică descendentă” a Ungariei, înaintea vizitei la Washington a premierului Viktor Orban, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele Donald Trump urmează să îl primească luni pe şeful guvernului de la Budapesta.

„În ultimii ani, democraţia din Ungaria s-a erodat în mod semnificativ. … Sub Orban, procesul electoral a devenit mai puţin competitiv şi sistemul judiciar este din ce în ce mai controlat de stat, se arată într-o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă de preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului Jim Risch şi de democratul Bob Menendez, membru în aceeaşi comisie.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnată de senatorul republican Marco Rubio şi de senatoarea democrată Jeanne Shaheen.

Mai mulţi membri democraţi din Camera Reprezentanţilor, în frunte cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe Eliot Engel, i-au cerut preşedintelui Trump să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban, invocând îngrijorări similare, precum şi comentariile antisemite şi xenofobe ale politicianului ungar.

Liderul naţionalist de la Budapesta a avut dese conflicte cu UE pe tema campaniilor anti-imigraţie şi a reformelor judiciare interne, precum şi neînţelegeri cu administraţia preşedintelui democrat Barack Obama referitor la ceea ce criticii săi afirmă că reprezintă o erodare a valorilor democratice de către guvernul său.

Senatorii americani s-au declarat, de asemenea, foarte preocupaţi de relaţia strânsă dintre Ungaria, partenerul NATO, şi Rusia, amintind că Ungaria nu a reuşit să îşi diversifice resursele energetice, pe lângă cele furnizate de Moscova, şi a permis Rusiei să profite de sistemul său de vize pentru a evita sancţiunile SUA.

Ei au calificat relocarea Băncii Internaţionale de Investiţii de la Moscova la Budapesta „un exerciţiu de proiectare a puterii de către Rusia”, menţionând de asemenea decizia deranjantă a Budapestei de a refuza cererea SUA de extrădare a doi dealeri de arme, pe care i-a trimis în schimb să se bucure de libertate la Moscova.

Senatorii i-au cerut preşedintelui Trump să transmită aceste îngrijorări în cadrul întâlnirii cu premierul Orban şi să sublinieze sprijinul acordat de SUA poporului ungar.

Potrivit Agerpres, oficialii Casei Albe nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii în legătură cu scrisoarea adresată de senatori.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat însă presei că vizita premierului Ungariei face parte din strategia administraţiei Trump de re-angajare în Europa Centrală şi de Est, prin care se încearcă încurajarea colaborării şi a angajării statelor din această regiune în relaţia cu NATO şi cu vecini precum Ucraina.

„Sensul acestei întâlniri urmăreşte pur şi simplu consolidarea relaţiei strategice dintre aliaţi … nu neapărat desfiinţarea tuturor chestiunilor de pe agenda bilaterală, ceva ce facem constant în ultimii doi ani”, a declarat sursa citată de AFP, preluată de Agerpres.

Sursa foto: Facebook

Citiți și: Corupția, care subminează instituțiile democratice din România, discutată de Mike Pompeo cu Teodor Meleșcanu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Elitele politice trans-partidice, sau cum le zice Bannon, the Party of Davos, il urasc pe Viktor Orban pentru ca este nationalist. Si atunci se gasesc chestii.

  • De „urât” urăsc pe alții doar extremiștii xenofobi, rasiști și antisemiti, pentru că asta este ceea ce știu ei cel mai bine și ceea ce îi învață și pe alții. Maimuțele, ca Bannon. Oamenii de bun simț pot doar să-l disprețuiască pe Orban, pentru că este doar un circar, corupt, frustrat și autosuficient.

 2. Licuriciul îl primeste pe Orban ca sa mai aiba un punct de vedere.
  Ca sa se zică ca e democratic.
  Sunt regrupari de forțe politice in Europa acum când se vor uni unele forțe extremiste creindu-se un nou centru de putere.
  Poate sub influente rusesti.
  Pompeo va discuta cu Putin saptamana viitoare.
  Nu cred ca problemele justiției din HUN intereseaza pe cineva.
  Sunt curios pe cine mai are Licuriciul in program sa mai primească după Orban.

 3. Viktor Orban este un politician greu, discuta de la egal la egal cu Putin si Trump.

  • Ai dreptate, are peste 100 de kile. În curând o să aibă o singură dimensiune : raza )))
   Victoraș urmează să fie primit după ce alți 22 de premieri au fost la Trump înaintea lui. De fapt, este vorba de o afacere de cca un miliard de dolari. Ungaria intenționează să cumpere armament american. Dar în mod sigur va fi întrebat de relația lui cu Puțin și dragostea bruscă față de China. Ar fi bine băieți să vă mai informați. De la egal la egal my ass .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.