G4Media.ro

Corupția, care subminează instituțiile democratice din România, discutată de Mike Pompeo cu…

Corupția, care subminează instituțiile democratice din România, discutată de Mike Pompeo cu Teodor Meleșcanu

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a discutat luni la Washington cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu despre ”importanța eforturilor României de a contracara corupția care-i subminează instituțiile democratice și promovează influența nocivă a adversarilor”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA. De remarcat că în comunicatul Ministerului român de Externe problema corupției nu este amintită.

 • De remarcat că din ambele comunicate oficiale lipsește orice mențiune legată de tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cei doi oficiali au mai discutat despre cooperarea ”apropiată” în domeniul securității și despre provocările de pe flancul de est al NATO. România a fost descrisă în comunicatul Departamentului de Stat drept un ”brav aliat NATO care își îndeplinește angajamentele luate”.

Agresiunea Rusiei în Marea Neagră și rolul României în stabilizarea regiunii au fost printre temele principale de discuție, potrivit comunicatului Departamentului de Stat. În contextul discuției despre Rusia, Pompeo și Meleșcanu au vorbit despre importanța eforturilor anti-corupție în România. În comunicatul MAE nu este amintită Rusia, ci doar despre ”măsurile de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO”.

La întâlnirea de lucru au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker, potrivit unui comunicat al MAE.

Comunicatul integral al Departamentului de Stat al SUA:

Secretary Michael R. Pompeo met today in Washington, DC, with Romanian Foreign Minister Teodor Melescanu. They discussed our close security cooperation with Romania, a stalwart NATO Ally meeting its defense burden-sharing commitments, and the challenges facing NATO on its eastern flank. They specifically spoke about Russian aggression in the Black Sea and Romania’s role in contributing to the security and stability of the Black Sea region. They also discussed the importance of Romania’s efforts to counter corruption that undermines its democratic institutions and promotes adversaries’ malign influence.

Comunicatul integral al Ministerului Afacerilor Externe:

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Şeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

Ministrul afacerilor externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei.

Foto: Mike Pompeo și Teodor Meleșcanu (Sursa: Departamentul de Stat al SUA)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ha-ha-ha!
  Hă-h-h-!
  He-he-he!
  Când mă gândesc că escobarul teleormănez,ca să nu mai zic de istericul om-sputnik L.Pleșoianu,așteaptă noul ambasador al US ca pe Mesia vestind prevalența borfașilor…
  Iaca demonstrație că niciun ambasador american,absolut niciunul,NU comunică altceva decât îi transmite Departamentul de Stat,iar acesta NU susține borfași.

 2. Bineînțeles ca din partea MAE am primit un cu totul alt comunicat emis de bolșevicul-mafiot, brontozaurul kounist Meleșcanu.

 3. Deci s-a scuzat pentru afacerea Yale?!

 4. Corupția, discutată de secretarul american de Stat cu Teodor Meleșcanu, un reprezentant si expert practicant al coruptiei din Romania.

 5. Si despre mutarea ambasadei Romaniei din Israel la Iersusalim, nimic, nimic?!

 6. Vai saracu Theo!
  A uitat ce a discutat!
  A uitat tocmai de corupție!
  Noroc ca Marele Licurici a publicat comunicatul sau.
  Altfel, Theo o ținea pe aia ca „Romania partenerul strategic” iar coruptia era o vorbă.
  Cred ca bătrânul Theo trebuie sa mărească doza de neurotonice ca sa nu uite de la scoala pana acasa!

 7. Melescanu:
  Ce se baga Pompeo asta ?
  Ce ? e ,,nepoata lui Traian” ca mine?
  Pai neamurile lui Pompeo erau prin SUA, in secolul 19, cand strabunica-miu deja venise din Slovacia sa practice mineritul in sudul muntilor Apuseni. Munti cuceriti de Traian intre anii 105 si106.
  Melscanu: Romania nu e a mea,
  Romania nu e a urmasilor nostrii ,
  ci a urmasii urmasilor slovacilor si tiganilor nostrii.
  (Fica lui Melescanu e maritata cu comerciantul de tigari Peter Imre din Zalau)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.