G4Media.ro

Virgil Popescu: Întreruperea energiei electrice din zona de nord – vest a…

Virgil Popescu: Întreruperea energiei electrice din zona de nord – vest a României a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că „sistemul Național de Energie funcționează în parametri normali și nu are sincope”, iar întreruperea din zona de nord-vest a României a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată.

„Întreruperea energiei electrice din zona de nord-vest  a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată. Astfel că a fost afectată şi ţara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E. De asemenea, aş dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope”, a scris Virgil Popescu, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

O avarie în reţeaua de transport de energie a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-est, vineri după-amiază, au transmis reprezentanţii Transelectrica, comform Agerpres.

„Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu ştim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul ţării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în acest moment (la ora 16:20 – n.r.)”, au precizat responsabilii Transelectrica.

Ulterior, aceştia au revenit cu un comunicat de presă în care au precizat că pana de curent a început la ora 15:05, iar toţi consumatorii au fost realimentaţi în jurul orei 16:45.

Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E) a anunţat că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET.

Într-un comunicat de presă, ENTSO-E precizează că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

„Acţiunile coordonate şi răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea ţărilor europene”, susţine ENTSO-E.

Asociaţia adaugă că a fost demarată o investigaţia asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Surse din Ministerul Energiei au declarat pentru AGERPRES că o comisie constituită la nivel european se va ocupa cu investigarea cauzelor care au dus la avaria produsă vineri după-amiază în sistemul european de transport al energiei.

„Nu ştie nimeni până acum cauzele incidentului. A fost constituită o comisie de investigaţii la nivel european care să afle în ce împrejurări s-a produs avaria”, relateaza Agerpres.

Sursa Foto: Facebook/ Virgil Popescu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. numai el uraste libertatea noastra

 2. Protectiile retelor romanesti erau printre cele mai selective si sigure din lume. Comisie nu mai trebuie constituita daca Popescu a anuntat cauza.

 3. Ce scuza buna. Au fost de vina europenii deci noi ne spalam pe maini.

  Dar niste echipamente care sa detecteze in timp real scaderea tensiunii si a frecventei putem pune? Ca de existat exista.

 4. Intotdeauna bubele sunt la altii!!!

 5. Daca ne uitam atent vedem ca importul este constant peste 1000 MW si acest lucru face ca o avarie semnificativa pe o linie de interconexiune produce o perturbatie majora in sisemul energetic ce nu poate fi restabilita decit pentru deconectarea automata a unor consumatori pina la restabilirea completa a echilibrului productie-consum.
  SEN este incapabil sa reactioneze rapid la disparitia brusca a circa 1000 MW din productie si atuci se ajunge la astfel de situatii. Cei de la DEN stiu ca o astfel de situatie poate fi evitata numai daca rezerva tertiara rapida este corect dimensionata ceea ce se vede ca in ultimul timp nu se prea intimpla. Din difetite considerente unitatile sigure de productie care sa asigure aceasta rezerva turnanta nu prea mai exista si acest lucru poate duce si la o avarie majora de sistem energetic national. Pacat ca prin patrunderea neavenitilor in functii de decizie din Energie vom ajunge in situatii si mai grave.

 6. „funcţionează în parametri şi nu are sincope”? Domnul ministru e rupt de realitate. Sunt zone în care din cauza consumului rețelele nu fac fata astfel încât curentul se întrerupe zilnic. Să întrebe la electrica pentru detalii. Se fura foarte mult curent, lucru care supra incarca rețelele. Asta e principala problema legata de curent. Din cauza furtului cad rețelele. Tot din cauza furturilor avem cel mai scump curent din Europa.
  Domnul ministru probabil nici nu e capabil sa rezolve problema sustragerii de energie electrică, de asta spune că totul e ok.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.