G4Media.ro

Viktor Orban va întârzia planul construirii campusului unei universități chineze după protestele…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Viktor Orban va întârzia planul construirii campusului unei universități chineze după protestele de la Budapesta/ Liderul maghiar vrea un referendum pe această temă după alegerile din 2022

Viktor Orban va întârzia planul construirii campusului unei universități chineze în Budapesta și vrea să organizeze un referendum pe această temă după alegerile parlamentare din 2022, conform declarațiilor făcute de Gergely Gulyas, șeful Oficiului Prim-ministrului Ungariei, într-un interviu acordat publicației Mandiner, notează jurnaliștii Bloomberg.

Pasul înapoi făcut de autoritățile maghiare vine după ce mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă împotriva acestui plan. Circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.

„Nu sunt de acord cu întărirea relaţiei de tip feudal a ţării noastre cu China”, a declarat un student care s-a prezentat doar ca Patrik, adăugând că fondurile ar trebui folosite mai bine la „îmbunătăţirea universităţilor ungare în loc să construim una chineză”.

„Nu vrem să facem ceva „bun” împotriva voinței oamenilor, inclusiv a locuitorilor din Budapesta”, a declarat Gergely Gulyas în interviul acordat celor de la Mandiner.

Context:

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta unde se prevedea anterior construirea unui cămin pentru studenţii unguri.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior, precum şi să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente interne difuzate pe un site de internet, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect și vrea să redenumească străzile din jurul campusului: Strada Free Hong Kong, Strada Dalai Lama și Strada Martirilor Uiguri – toate alese special pentru a irita China.

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hopaaaaa…. doar nu i-a venit mintea la cap?

    • Mintea la cap nu , dar plua la cwr da , dupa parlamentare oricum nu v-a m-ai fi prim -ungur -bulan.