G4Media.ro

Viktor Orban câștigă pentru a treia oară consecutiv majoritatea de două treimi/…

Viktor Orban câștigă pentru a treia oară consecutiv majoritatea de două treimi/ Liderul Jobbik demisionează – presă

Partidul de guvernământ Fidesz şi-a asigurat o majoritate de două treimi şi în viitorul parlament al Ungariei, obţinând, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de autoritatea electorală naţională, 133 de mandate parlamentare din cele 199, informează Reuters, citat de Agerpres. Aceasta reprezintă o  majoritate de două treimi obținută la limită, dar cu voturile maghiarilor din diaspora ar putea lua unul sau două mandate în plus. Mobilizarea masivă la vot a maghiarilor i-au determinat pe analiști în cursul zilei de duminică să afirme că opoziția va profita de numărul mare de alegători ieșiți la vot și că FIDESZ ar putea pierde majoritatea de două treimi, chiar dacă va câștiga alegerile. Primele sondaje realizate vineri și sâmbătă, raportate duminică de presa maghiară (444.hu), au anunțat faptul că Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă.

Situația s-a schimbat însă după primele numărători oficiale, când s-a dovedit că și FIDESZ s-a numărat printre beneficiarii mobilizării masive la vot, chiar dacă, la prima vedere, în mediul urban cozile la vot păreau să fie anti-Orban.  Potrivit presei maghiare, Orban și FIDESZ au contat pe o foarte bună mobilizare în mediul rural.

Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, şi-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta, după o campanie caracterizată  printr-un discurs anti-UE, anti-migranți și anti-Soros.  Este un rezultat istoric pentru Viktor Orban, care conduce neîntrerupt Ungaria din 2010.

„Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie”, şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. „Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, a declarat politicianul naţionalist de dreapta.
Premierul le-a mulţumit liderilor din Polonia care l-au susţinut, iar primele felicitări pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă, remarcă Reuters. După numărarea a 93% din voturi, pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formaţiuni – Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar – şi-au anunţat demisiile.

„Obiectivul Jobbik, de a câştiga alegerile şi de a forţa o schimbare în guvern, nu a fost atins”, a declarat Vona. „Fidesz a câştigat. A câştigat din nou”, a recunoscut el într-o conferinţă de presă. „Îmi prezint demisia. Mâine după-masă, consiliul Jobbik va planifica viitoarele obiective. (…) Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul”, a mai spus liderul naţionalist, citat de Agerpres.

Și conducerea Partidului Socialist din Ungaria a demisionat după victoria formaţiunii de guvernământ, Fidesz, în alegerile parlamentare de duminică, informează Reuters, citat de Agerpres. „Ne considerăm răspunzători de ceea ce s-a întâmplat, am recunoscut decizia alegătorilor”, le-a declarat susţinătorilor şi ziariştilor liderul socialist Gyula Molnar.

Premierul Viktor Orban a obţinut al treilea mandat consecutiv: Fidesz va dispune de o majoritate de două treimi, cu 133 de parlamentari din totalul de 199, potrivit estimărilor autorităţii electorale ungare. Formaţiunea naţionalistă Jobbik va avea 26 de reprezentanţi în viitorul parlament, iar socialiştii doar 20.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează