G4Media.ro

VIDEO Valentina Ciobanu, vicepreședinte Consiliul Tineretului: Dorim să creștem participarea tinerilor în…

Foto Pexels Tymur Khakimov

VIDEO Valentina Ciobanu, vicepreședinte Consiliul Tineretului: Dorim să creștem participarea tinerilor în societate și politică

Numai 25% din parlamentarii din actualul mandat au sub 40 de ani dintre care numai 3%, adică 12 persoane au sub 30 de ani. Participarea tinerilor în societatea și politică trebuie neapărat asigurată, în România, prin îmbunătățirea cadrului legislativ și prin lansarea de inițiative la nivel local, în orașele sau comunele în care trăiesc, fiindcă în mediul rural și în orașele mici oportunitățile sunt mult mai reduse față de orașele mari – acestea sunt o parte dintre concluziile la care a ajuns Consiliul Tineretului din România în ultimele luni și despre care a vorbit marți, 29 noiembrie Valentina Ciobanu, vicepreședinte al acestei organizații, la dezbaterea organizată împreună cu G4Media/ENTR. 

Pragurile pentru a accesa o funcție publică și pragul pentru vârsta de vot sunt mult prea ridicate, a mai spus reprezentanta CTR. Cât privește implicarea prin alte forme precum petiții sau transmiterea de opinii/reacții pe politicile publice, aplicarea legislației în domeniu este deficitară, mai subliniază Valentina Ciobanu.

Consiliul Tineretului din România a redactat un „Manifest pentru sporirea participării politice a tinerilor” care detaliază situația actuală și enunță motivele principale pentru care tinerii lipsesc în mare majoritate din participarea la politică și alte forme de implicare. Pe scurt, motivele sunt:

  • Carențele legislative
  • Neîncrederea că opiniile pe care le exprimă vor conta
  • Neîncrederea în instituțiile statului
  • Neîncrederea în instituțiile statului
  • Cultura și educația democratice slab dezvoltate

Propunerile formulate în cadrul acestui manifest sunt orientate spre cum putem spori participarea politică a tinerilor și urmăresc aceste 5 obiective: 

  1. Sporirea participării electorale a tinerilor
  2. Asigurarea participării tinerilor în procesele decizionale
  3. Formarea tinerilor în spiritul participării active la viața democratică
  4. Recunoașterea importanței organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret în sprijinirea/facilitarea participării politice a tinerilor
  5. Adoptarea unor strategii privind participarea tinerilor

Pentru documentul amintit organizația de tineri strânge în prezent opinii și propuneri de la toți cei interesați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tinerii până în 30 de ani, abia au terminat scoala, unii stau încă cu părinții sau locuiesc la grămadă cu chirie…nu au familie, copii..Ce dracu experienta are un politician de 25 de ani?, scoala, indiferent unde e facuta, iti da niște generalități, experienta se dovedește în profesie, ce dracu sa faca in politica?…la 40 de ani e altceva, dar unii politicieni sunt coate goale și la 40+, ma uit la Bulai, clovnul, la Simion galerie, la toată gașca de oengisti neterminati…

  2. de aceea, romanii, probabil cea mai de durata civilizatie, preferau sa fie condusi de un senat

    senat, in latina, inseamna usr