G4Media.ro

VIDEO Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia…

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

VIDEO Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria: „Este un game-changer pentru securitatea energetică a Europei / Europa va avea gaz suficient pentru iarnă”

Noul interconector de gaze dintre Grecia și Bulgaria este „un game-changer pentru securitatea energetică a Europei” și va contribui la „eliberarea de sub dependența de gaze rusești”, a declarat sâmbătă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la inaugurarea noii conducte de gaz.

„Această conductă este un game-changer pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Și asta înseamnă libertate, înseamnă eliberare de sub dependența de gaze rusești. Într-adevăr, interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună în timpuri foarte dificile. (…) Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei”, a afirmat von der Leyen.

Redăm mai jos întreg discursul președintei Comisei Europene:

„Proiectul interconectorului de gaze între Bulgaria și Grecia a fost pe masă timp de peste 10 ani. Deci, de ceva vreme. A fost lansat în 2009. La acea perioadă, când Bulgaria a fost lovită puternic de decizia Gazprom de a opri fluxul de gaze prin Ucraina. A fost necesară multă determinare pentru a atinge obiectivul. Trebuie să fie multă pasiune în spatele unui astfel de proiect. Astăzi, chiar vreau să mulțumesc vouă, ICGB, dar și guvernelor Bulgariei și Greciei pentru că au făcut acest proiect posibil. A fost necesară multă energie, au fost multe suișuri și coborâșuri, dar ați făcut-o.

Și, într-adevăr, așa cum s-a spus, Uniunea Europeană a sprijinit acest proiect încă din prima zi, atât politic, cât și financiar, cu aproximativ 250 milioane de euro. Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei.

Bulgaria obișnuia să primească 80% din gazele sale din Rusia. Asta a fost înainte ca Rusia să decidă să lanseze un război atroce împotriva Ucrainei și un război energetic împotriva Europei.

Această conductă este un game-changer pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Și asta înseamnă libertate, înseamnă eliberare de sub dependența de gaze rusești. Într-adevăr, interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună în timpuri foarte dificile.

Atât în Bulgaria, cât și de-a lungul Europei, oamenii simt consecințele războiului Rusiei. Dar, mulțumită unor astfel de proiecte, Europa va avea gaz suficient pentru iarnă. Am lucrat foarte mult în ultima lună pentru a ajunge aici. Primul pas a fost diversificarea față de gazul rusesc către alți furnizori viabili.

Mulțumim prietenilor din Azerbaidjan, din Norvegia, Statele Unite, Algeria și mulți alții, care ne-au ajutat în acest moment critic.

În al doilea rând, economisirea în depozite pe care am reușit să o ducem la capăt împreună. Și ar trebui să nu uităm un al treilea pas, care este atât de important și benefic pe termen mediu și lung, iar acesta este investițiile în energie regenerabilă, pentru că știm că este o energie produsă, aici, acasă, și generează locuri de muncă aic, iar asta ne face independenți față de alții.

Europa are tot ce îi trebuie pentru a scăpa de dependența de Rusia. Este o treabă ce ține de voința politică.

Suntem într-o conjunctură critică. Criza energetică este o problemă serioasă. Sunt convinsă că o putem manevra. Dar are nevoie de un răspuns comun din partea Europei, care să poate reduce costurile pentru familii și afaceri. Acesta este obiectivul și trebuie să îl atingem.

Am făcut pași importanți în această direcție. Spre exemplu, ieri am fost de acord la nivelul UE să limităm profiturile excepționale făcute de unele companii și să luam aceste profituri si să sprijinim gospodăriile vulnerabile și afacerile. Și mai sunt multe de făcut, cu toții știm asta.

Trebuie să protejăm fundamentul economiei noastre și, în mod special, piața noastră unică. Aceasta este puterea Uniunii Europene, de aici vine averea Uniunii Europene, piața unică. Fără o soluția europeană comună, riscăm în mod serios fragmentarea.

Este esențial să protejăm piața unică. Deci sarcina noastră este foarte clară. Vom face mai mult pentru a menține prețurile exagerate din energie care ne slăbesc economia și trebuie să o facem ca europeni, împreună. Asta vom discuta în câteva zile cu liderii europeni. Îmi place motto-ul vostru – dacă vrei să mergi repede, fă-o singur, dacă vrei să ajungi departe, fă-o împreună cu ceilalți. Deci, să stăm împreună și să modelăm puternica noastră unitate energetică”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Virgile 💩 cu ochi de ce ai retras Transgazul din proiect, sau ai aceiasi stapani ca si Iancu????

 2. A vorbit si ciuca dar intr-o engleza de balta: „our economies needS” ; e „need” plagiatorul vietii mele, ca e plural.

  • Hahahahahha
   Our economy need ? Hahahahbaba
   La scoala cu tine ca esti mai analfabet ca Ciuca
   Tu pui verbe la singular si plural?